Utečenci z Iraku: Slovenčina sa dá naučiť

Sú tu len dva mesiace a už rozumejú mnohým slovenským slovám a frázam. Skupine 149 asýrskych kresťanov z Iraku, ktorých prichýlilo Slovensko, už bol udelený azyl a v súčasnosti sa intenzívne pripravujú na život v našej krajine.

18.02.2016 13:30
humenné, žiaci, utzečenci, irak Foto: ,
Asýrski kresťania už zdolávajú slovenčinu v škole.
debata (25)

Deväťdesiat z nich podstupuje v týchto dňoch špeciálny trojtýždňový vzdelávací program, v rámci ktorého sa učia nielen náš jazyk, ale spoznávajú aj slovenské reálie. Program zastrešuje Centrum ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského v Bratislave.

V jednej z tried Gymnázia generála Ludvíka Svobodu v Humennom sedí asi desať asýrskych kresťanov z Iraku a pozorne počúvajú učiteľku Veroniku Čormaničovú. „Ako sa máte?“ pýta sa ich na začiatku vyučovacej hodiny. „Máme sa dobre,“ odpovedajú zborovo. Rozumejú aj otázke o počasí, aj ďalším základným frázam. Potom im učiteľka spustí videoprojektor s abecedou.

Vedľa každého písmenka sú dva obrázky, ktoré majú žiaci pomenovať po slovensky. Ide im to skvele. „A. Auto, autobus. D. Dom, deka,“ identifikujú predmety bez problémov. Včera si irackí žiaci abecedu už len opakovali a vo výučbe sa posúvali ďalej. „V pláne máme prebrať sloveso byť, jeho skloňovanie, no aj prebrať rôzne povolania,“ hovorí o stredajšom rozvrhu Čormaničová. Celých šesť hodín komunikuje s Iračanmi len po slovensky.

K najšikovnejším v triede patrí pätnásťročná Mirna. Slovenčina sa jej javí ako ľahký jazyk. „Slovenčinu som sa začala učiť už v Iraku. Najväčšie problémy mi robí tvrdé a mäkké y, i. Na Slovensku sa mi veľmi páči,“ snaží sa komunikovať po slovensky Mirna. Päťminútovú úlohu, počas ktorej mali napísať pod obrázky ich slovenský význam, stíha v triede ako prvá. Za tri minúty. „Mladším ide výučba rýchlejšie ako starším. Ale to je úplne normálne,“ poznamenáva Čormaničová, ktorá plní aj úlohu koordinátorky výučby.

Slovenský jazyk nepovažuje za ťažký ani 53-ročný Michael, ktorý je hovorca skupiny. V Iraku bol učiteľom. Viaceré pozdravy už ovláda. „Ahoj, teší ma, mám sa dobre,“ dokazuje v praxi. Za stredne ťažký jazyk považuje slovenčinu 48-ročný Araz, ktorý doma pracoval ako šofér. Podobne ako ostatní ovláda viac jazykov. Arabčinu, aramejčinu, kurdčinu či angličtinu. Akí sú podľa neho Slováci ľudia? „Veľmi milí a priateľskí,“ zdôrazňuje.

Araz bol v Iraku vodičom. Foto: Štefan Rimaj, Pravda
humenné, araz, iračan Araz bol v Iraku vodičom.

Čormaničová prezrádza, že za prvé dva dni výučby „lámala“ so svojimi žiakmi z Iraku najmä našu abecedu, ale aj základné frázy o bývaní či predstavení sa. „Musím povedať, že sú veľmi usilovní a priateľskí. Vidieť, že sa chcú po slovensky naučiť a začleniť sa u nás do spoločnosti,“ dodáva učiteľka. Zástupkyňa riaditeľa Centra ďalšieho vzdelávania Ľudmila Novak Ducká hovorí, že počas troch týždňov sa budú Iračania učiť po slovensky šesť hodín denne a rozdelení sú do šiestich tried.

„Výučba je rozdelená na doobedňajšiu a popoludňajšiu. Okrem jazyka ich učíme aj slovenské reálie. V pláne máme návštevu kaštieľa, skanzenu, múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach či návštevu Košíc. Aby spoznali aj naše pamätihodnosti či zvyky. Učiť ich budeme aj o spôsoboch stravovania u nás, ako ísť k lekárovi a podobne. Celkom za tri týždne absolvujú 90 hodín výučby,“ zdôraznila Novak Ducká.

„Ide o historicky prvý program jazykovej prípravy pre azylantov u nás. Zatiaľ sa týka starších, následne by sa mali integrovať aj ich deti do škôl, a to po plánovanom transfere do Nitry. V rámci adaptačného procesu pripravujeme aj ďalšie školenia a kurzy, napríklad zamerané na legislatívne minimum alebo aj miestnu kuchyňu. Treba si uvedomiť, že Slovensko nie je ich prechodná, ale cieľová krajina,“ doplnila riaditeľka Centra ďalšieho vzdelávania Janka Chládecká.

Skupine 149 asýrskych kresťanov z Iraku,... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Iračanka, Humenné, učenie Skupine 149 asýrskych kresťanov z Iraku, ktorých prichýlilo Slovensko, už udelili azyl a v súčasnosti sa intenzívne pripravujú na život v našej krajine. Deväťdesiat z nich sa od pondelka učia nielen náš jazyk, ale spoznávajú aj slovenské reálie. K najšikovnejším v triede patrí pätnásťročná Mirna (na snímke).

Gymnázium poskytuje svoje priestory na takýto program po prvý raz. „Zatiaľ sme mali skúsenosti len s organizovaním besied či rôznych stretnutí pre azylantov. Zariadenie, kde sú umiestnení, je kúsok od našej školy,“ vysvetľuje jej riaditeľ Ivan Pajtaš. Tento týždeň majú školáci na východnom Slovensku prázdniny, no na budúci sa už vrátia do tried.

Tomu bude prispôsobený aj program v škole. „Naši študenti sa so skupinou, ktorá prišla z Iraku, budú míňať. Nasledujúce dva týždne sa budú v priestoroch gymnázia učiť slovenčinu až v popoludňajších hodinách, dopoludnia budú spoznávať slovenský život a kultúru v teréne,“ vysvetlil Pajtaš.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #slovenčina #utečenci #učenie #azylanti