Švecová: Disciplinárne konania sú zdĺhavé, treba to zmeniť

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová si myslí, že treba zvážiť zmenu legislatívy upravujúcu disciplinárne konania. K tomuto záveru dospela vzhľadom na situáciu okolo disciplinárnych návrhov, ktoré podala na trojicu sudcov Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú.

18.02.2016 12:02
Daniela Švecová Foto: ,
Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová
debata (4)

V liste, ktorý napísala predsedníčke disciplinárneho senátu 6 DS a zároveň ho dala na vedomie ministrovi spravodlivosti Tomášovi Borecovi konštatovala, že disciplinárne konania v ňou podaných návrhoch sa “javia ako zdĺhavé, nekoncentrované a vzhľadom na zmeny v zložení senátov značne problematické”. Informáciu o liste poskytol médiám hovorca súdu Boris Urbančík.

Švecová v liste píše, že ako navrhovateľka disciplinárneho konania nemôže využiť možnosti predsedu súdu dohliadať na včasnosť a plynulosť konania a rozhodovania spôsobom obvyklým v iných oblastiach rozhodovacej činnosti najvyššieho súdu, aby tak nevznikli pochybnosti o ich nezaujatosti. Osobitne sa jej javí aktuálna aj potreba prehodnotenia spôsobu rozhodovania o dočasnom pozastavení výkonu funkcie, keďže súčasné znenie zákona dáva priestor pre prieťahy konania a pre odďaľovanie rozhodnutia o takom návrhu. Predsedníčka NS SR v spolupráci so Súdnou radou SR plánuje pripraviť v tomto smere návrhy legislatívnych zmi­en.

Štefan Harabin čelí štyrom návrhom na disciplinárne stíhanie. Tri podala predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová, jeden predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková. V žiadnom prípade nebol zatiaľ vytýčený termín pojednávania. Najvyšší trest, ktorý navrhuje šéfka NS, je zbavenie funkcie sudcu. V jednom prípade bol disciplinárny návrh podaný aj na ďalších dvoch členov bývalého Harabinovho senátu Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #disciplinárne konanie #Tomáš Borec #Daniela Švecová