Rodičia Maxine dali Slovensku 'červenú', tvrdí Cisárová

Rodičia maloletej Maxine, ktorú im v apríli minulého roku odobrala nórska sociálka Barnevernet, dali slovenským orgánom pri riešení situácie "červenú". Tvrdí to riaditeľka Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže (CIPC) Andrea Cisárová.

19.02.2016 13:00
debata (66)

„Rodičia sa rozhodli, že nórsky právnik im zabezpečí výhru na súde, a preto sa budú riadiť len jeho pokynmi,“ vysvetlila. CIPC spolu so slovenským veľvyslancom v Nórsku Františkom Kašickým podľa nej na sedeniach s nórskymi odborníkmi jasne deklarovali excelentný právny prístup.

Ešte vlani, v prípade, že by rodičia postupovali podľa našich pokynov a predložili intervenciu, kde sme žiadali dieťa späť do biologickej rodiny, sme mohli byť úspešní.
Andrea Cisárová, riaditeľka CIPC

„V apríli 2015 sme podali na súd intervenciu, a to tak, aby sme sa postavili za maloletú Maxine a jej návrat do biologickej rodiny. Intervenciu sme niekoľkokrát vyprecizovali tak, aby bol chránený najlepší záujem dieťaťa,“ vysvetlila Cisárová. Minister práce Ján Richter podľa jej slov vlani v máji jasne deklaroval záujem okamžite vycestovať a spolu s veľvyslancom v Osle zistiť priamo na mieste, aký je právny stav. „Ešte v minulom roku, v prípade, že by rodičia postupovali podľa našich pokynov a predložili intervenciu, kde sme žiadali dieťa späť do biologickej rodiny, sme mohli byť úspešní,“ doplnila riaditeľka.

Právnik rodičov si podľa Andrey Cisárovej žiadal odplatu za každý telefonát. „Zdôraznil, že nie je možné, aby bola podaná intervencia a rodičia dali plnú moc právnikovi. Podľa jeho vyjadrenia sa dá o maloletú Maxine bojovať len v Nórsku,“ uviedla. Rodičia tak dali podľa nej „červenú“ centru i ministerstvu práce a na súde nikdy nepovedali, že chcú, aby bola predložená intervencia aj napriek tomu, že sa ich sudca pýtal, či chcú otvoriť otázku intervencie. „Spory o deti sa vyhrávajú v súdnych sieňach, podali sme pomocnú ruku, ale rodičia musia jasne deklarovať svoju vôľu,“ doplnila na záver Cisárová.

Malá Maxine je štátna občianka Nórska i Slovenska, má nórsku hluchonemú matku Saru a slovenského otca Andreja Ladického. Nórska sociálka Barnevernet ju rodičom odobrala, keď mala tri mesiace. Dôvodom mal byť nedostatočný očný kontakt matky s dcérou. Odvtedy rodina o ňu bojuje. Na 23. a 24. februára je v Nórsku naplánovaný súd, ktorý môže dieťa rodičom úplne odobrať.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #rodičia #ochrana detí #intervencia