Slovensko chce obnoviť vzťahy s Južnou Amerikou

Slovensko má ako nadchádzajúca predsednícka krajina Európskej únie záujem o reštart rokovaní o Asociačnej dohode medzi EÚ a regionálnym zoskupením Mercosur, ktorý tvoria štáty Južnej Ameriky.

19.02.2016 14:25
Mercosur Foto: ,
Slovensko ako predseda EÚ bude rokovať o Asociačnej dohode medzi EÚ a regionálnym zoskupením Mercosur.
debata (4)

K juhoamerickým štátom v zoskupení patria Argentína, Brazília, Paraguaj, Uruguaj, Venezuela a Bolívia.

Súčasťou Asociačnej dohody je aj dohoda o voľnom obchode medzi oboma regiónmi s potenciálom vytvoriť aj pre slovenských výrobcov a vývozcov nové obchodné a investičné príležitosti.

Informoval o tom Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s tým, že sa na tom zhodli počas spoločného stretnutia štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Igor Slobodník s argentínskou ministerkou zahraničných veci Susanou Malcorrou, jej námestníkom Carlosom Foradorim, ako aj paraguajským štátnym tajomníkom Oscarom Cabellom Sarubbim.

Politickí predstavitelia štátov Slovenska, Argentíny a Paraguaja rokovali aj o aktuálnom vývoji v Latinskej Amerike so záujmom o pokračovanie v spolupráci na pôde medzinárodných organizácií s dôrazom na OSN. Slovenská strana ocenila proreformnosť novej vlády v Buenos Aires a návrat Argentíny do hlavného prúdu medzinárodného života.

Opozícia spolupracuje na predsedníctve korektne

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí priebežne informuje opozičné strany o prípravách na predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie a zasiela im materiály súvisiace s predsedníctvom.

Podľa šéfa rezortu Miroslava Lajčáka je táto spolupráca s opozičnými stranami veľmi korektná. „Atmosféra počas stretnutí bola vždy konštruktívna. Každý si uvedomuje, že predsedníctvo je naozaj vizitkou celej krajiny,“ povedal Lajčák v rozhovore pre agentúru SITA.

Rezort diplomacie začínal s prípravou predsedníctva štyri roky dopredu, čiže 1. júla 2012. „Vtedy nikto nemohol tušiť, ako bude vyzerať politická mapa tesne pred voľbami, ani teraz nevieme, ako bude vyzerať nová vláda. Je v našom záujme, aby sa každá relevantná politická strana cítila súčasťou tohto procesu,“ povedal minister.

Dodal, že predstaviteľom strán vždy poskytli informácie, ktoré ich zaujímali – informácie o verejných obstarávaniach alebo o rozpočte. „Myslím si, že takto by Slovensko malo postupovať v prípade otázok, ktoré majú celospoločenskú váhu,“ tvrdí Lajčák.

Ako pripomenul minister, v súvislosti s predsedníctvom predstavitelia politických strán Smer-SD, KDH, OĽaNO, Most-Híd, SDKÚ-DS a SaS podpísali v máji 2013 spoločnú deklaráciu, v ktorej sa zhodujú, že „príprava predsedníctva by sa nemala zneužívať vo vnútropolitic­kom boji“.

Podľa Lajčáka sa táto deklarácia napĺňa. „Nevyskytli sa pokusy spochybniť či nejakým spôsobom zneužiť predsedníctvo a ja verím, že to tak zostane“ zhodnotil Lajčák.

Zároveň dodal, že nech akákoľvek vláda vzíde z marcových volieb, bude treba, aby „noví ministri okamžite vstúpili do kontaktu s príslušnými výbormi Európskeho parlamentu, s príslušnými službami Európskej komisie. Na tejto úrovni sú veci zastrešené dobre, ale budeme potrebovať posledné tri mesiace, aby si tí ministri – o ktorých už vieme, že budú predsedať a budú viesť jednotlivé rady – začali osvojovať svoju agendu“.

Jedným z dôvodov je totiž to, že predsedníctvo je hlavne o pripravenosti čeliť nečakaným situáciám, teda témam, o ktorých netušíme a úplne zmenia predstavu o tom, čo sú priority.

Pokiaľ ide o prípravy samotného predsedníctva, Slovensko s nimi finišuje. „Materiál o východiskách priorít by mala vláda schváliť 24. februára, samotné priority potom podľa zaužívaného kalendára schváli v júni,“ objasnil Lajčák.

Všetky zásadné veci však podľa ministra už má rezort za sebou, preškolili viac ako 1 000 ľudí, ďalších 350 dočasne prijali do štátnej správy, v Bruseli rezort prenajal novú budovu Stáleho zastúpenia Slovenska pri EÚ, kde pracuje dvojnásobný počet ľudí.

„Aktuálne už diskutujeme o detailoch – o tom, aké budú odznaky či kedy predstavíme logo predsedníctva,“ priblížil Lajčák.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Miroslav Lajčák #Igor Slobodník #predsedníctvo EÚ #Južná Amerika #Mercosur