Voľby rozvírili aj cirkevné vody

Vedeniu evanjelikov sa nepáči, že na politickej kandidátke sú mená jej dvoch členov uvedené aj s cirkevnou funkciou.

22.02.2016 12:00
prezident, Andrej Kiska, Miloš Klátik Foto: ,
Uvádzanie svojich funkcií v evanjelickej cirkvi na kandidátke SDKÚ považuje generálny biskup ECAV Miloš Klátik za neprípustné ovplyvňovanie voličov z radov kresťanov evanjelikov.
debata (39)

Považujú to za zneužitie mena cirkvi v boji o voliča. Spor riešila aj štátna volebná komisia, ktorá potvrdila, že zákon porušený nebol.

Dozorca Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV) na Slovensku Ján Brozman a dištriktuálny dozorca Západného dištriktu Vladimír Daniš kandidujú za SDKÚ. Na kandidátke si uviedli plné názvy funkcií. Dozorca nie je kňaz. Ide o človeka z radov veriacich. Má za úlohu dbať o duchovný rast cirkvi, stará sa aj o financie a majetok.

„V zozname kandidátov za jednu z politických strán uvádzajú svoje funkcie v evanjelickej cirkvi ako svoje zamestnanie, čo vnímame ako neprípustné ovplyvňovanie voličov z radov kresťanov evanjelikov. Vnímame to aj ako porušenie zákona o podmienkach výkonu volebného práva,“ vyhlásili generálny biskup ECAV Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč, ktorí sa obrátili na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tá podnet prešetrila. „V tomto prípade je všetko v poriadku. Je to ich povolanie a dozorcovia sú zamestnancami cirkvi,“ uviedla pre Pravdu hovorkyňa volebnej komisie Eva Chmelová.

Obaja muži sa bránia a tvrdia, že nemali v úmysle cirkev zneužiť, naopak, hrdo sa k nej hlásia. Vladimír Daniš je presvedčený, že v ich prípade nejde o stanovisko celej evanjelickej cirkvi, ale len dvoch ľudí. „Osobne nerozumiem, prečo sa takýmto spôsobom predsedníctvo vyjadrilo. Nie je to stanovisko cirkvi, ale jej dvoch štatutárov, a nie je to odsúhlasené žiadnym grémiom,“ pripomenul Daniš. Dodal, že generálny dozorca ani biskup ich nijako nekontaktovali a neinformovali o tom, že sú ich kandidovaním znepokojení, ale rovno poslali listy volebnej komisii a tiež všetkým evanjelickým cirkevným zborom.

„Ja osobne žiadnu inú pracovnú zmluvu nemám. Som dozorca Západného dištriktu, tam mám podpísanú dohodu o vykonaní práce a som ich zamestnancom. Za to dostávam mzdu, odvádzam dane a všetko, čo k tomu patrí,“ vysvetlil Daniš, prečo si uviedol na kandidátku svoju funkciu. Jeho kolega Ján Brozman v liste adresovanom cirkevným zborom uviedol, že súčasná doba nepraje veriacim ľuďom a verejné spomenutie, že patria do ECAV, spôsobilo, že majú čo vysvetľovať.

Sociológ Miroslav Tížik uvedenie cirkevnej funkcie na kandidátke politickej strany prirovnal k situácii, ako keď by vo voľbách kandidoval rektor vysokej školy. „Je to veľmi podobné. Ak by si rektor vysokej školy napísal, že je rektorom, čo je funkcia, a nie vysokoškolským pedagógom, čo je jeho povolanie, dalo by sa to chápať ako zneužitie značky školy na zvyšovanie vlastnej legitimity,“ mieni sociológ. Dodal, že v určitých prípadoch je šťastnejšie uviesť povolanie, v opačnom prípade to na verejnosti vyvolá otázku, či ten človek kandiduje naozaj sám za seba. Povolanie na kandidátke sa v tomto prípade dalo uviesť ako zamestnanec cirkvi.

„Ak by títo ľudia rešpektovali literu zvyklostí, tak by previazanosť na cirkev dali do úzadia. Pomaly každý vie, že keď sa povie Západný alebo Východný dištrikt, tak ide o evanjelickú cirkev. Bol to trochu necitlivý spôsob vysporiadania sa s tradíciami, aké tu na Slovensku máme,“ poukázal Tížik.

Situáciu podľa sociológa neriešili šťastne ani generálny biskup a generálny dozorca, pretože etický problém sa snažili riešiť ako problém zákonný. „Volebná komisia prirodzene uznala, že zákon porušený nebol. Je to konflikt, ktorý sa mal rozobrať vnútri cirkvi. Vidieť tu rozdiel, ako si zvyklosti a právo vykladajú jednotlivci a ako to vykladá inštitúcia,“ uzatvoril Tížik.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #kandidátka