Lajčák: Treba posilniť prítomnosť NATO na východe, ale SR základne nežiada

Slovensko považuje za dôležité posilniť vojenskú prítomnosť Severoatlantickej aliancie vo východných štátoch NATO, Bratislava však zriadenie základní na svojom území nepožaduje. Novinárom to povedal šéf slovenského diplomacie Miroslav Lajčák.

22.02.2016 15:43
Lajčák, Miroslav Lajčák, minister zahraničných... Foto: ,
Lajčák tvrdí, že Slovensko nepožaduje základne aliancie na svojom území, ale má plné pochopenie pre tých spojencov, ktorí požadujú také základne, a tak podporuje tieto snahy.
debata (200)

Lajčák sa stretol so svojím poľským kolegom Witoldom Waszczykowským, ktorý na tlačovej konferencii uviedol, že východná časť Európy je ohrozená nevyriešeným konfliktom na Ukrajine. Waszczykowski je na prvej návšteve SR od svojho nástupu do funkcie.

„Čo sa týka otázky posilnenia východného krídla aliancie, považujeme to za veľmi dôležité. Je nevyhnutné jasne ukázať, že aliancia má všetkých členov na jednej úrovni. Slovensko nepožaduje základne aliancie na svojom území. Necítime ohrozenie do takej miery, aby sme niečo také žiadali. Na druhej strane, máme plné pochopenie pre tých našich spojencov, ktorí požadujú také základne a my podporuje tieto ich snahy,“ povedal Lajčák.

Neuviedol, či je Slovensko po vzore Česka pripravené vyslať vojakov do takej misie NATO.

Lajčák pripomenul, že Slovensko sa plne hlási k záverom minuloročného summitu NATO vo Walese, ktoré hovoria o potrebe posilnenia obranyschopnosti aliancie, a tiež o zvýšení výdavkov na obranu. Poznamenal, že Slovensko vymedzilo na obranu približne dve percentá HDP, pričom dúfa, že sa tento objem ešte zvýši.

Slovensko na východe susedí s Ukrajinou, pričom 98 kilometrov dlhá spoločná hranica oboch štátov je súčasťou prísne stráženej vonkajšie hranice EÚ i schengenského priestoru voľného pohybu osôb.

V reakcii na ruský postup na Ukrajine sa NATO už skôr rozhodlo posilniť obranu svojho východného krídla tým, že vytvorí nové sily veľmi rýchlej reakcie v zložení 5 000 mužov a šiestich veliteľstiev.

Uvítal to aj poľský minister zahraničia: „Myslíme si, že môžeme zvýšiť bezpečnosť tejto časti Európy, keď tam rozmiestnime vojská NATO a obranné systémy. Musíme mať taký bezpečnostný stav ako naši partneri v inej časti Európy.“

Waszczykowski dodal, že Poľsko zvažuje nákup ponoriek, ktoré by nasadilo na stráženie Baltského mora. „V najbližšej dobe prijmeme také rozhodnutie,“ avizoval.

Proti prípadnému vytvoreniu trvalej základne NATO na Slovensku sa už v minulosti vyslovil premiér Robert Fico. Jeho jednofarebná vláda sociálnych demokratov však vlani súhlasila so zriadením regionálneho veliteľstva NATO na Slovensku.

Nové veliteľské centrá NATO, ktoré vznikajú aj v ďalších štátoch aliancie, majú slúžiť okrem iného ako plánovacie a koordinačné strediská pre manévre aliančných síl veľmi rýchlej reakcie a jednotiek rýchleho nasadenia.

200 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Robert Fico #NATO #Lajčák #konflikt na Ukrajine #Witold Waszczykowski