Jedinečná operácia. Nádorom poškodenú kosť nahradili inou kosťou

Jedinečný zákrok, vďaka ktorému šestnásťročné dievča nepríde o ruku. Nádorom poškodenú kosť na predlaktí a zápästí lekári nahradili jej vlastnou, ktorú zobrali z predkolenia. Doteraz takýto postup použili len u dvoch pacientov, pri diagnóze s nádorom kosti sa tak však stalo prvýkrát na Slovensku.

23.02.2016 13:00
ruka, operácia Foto:
Ruka pred operáciou.
debata (1)

Operácia sa uskutočnila v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou v Bratislave (DFNsP). „Pacientka mala obrovský bunkový nádor na ľavom predlaktí a zápästí. Podarilo sa nám ho vybrať celý až do zdravého tkaniva a vybratú kosť sme nahradili jej vlastnou kosťou,“ povedal profesor Milan Kokavec, prednosta Ortopedickej kliniky detskej fakultnej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Transplantovaná kosť pochádzala z predkolenia. Chýbať v ňom nebude. Dievča nebude pociťovať, že ju tam nemá. "Je to kostička, ktorá nemá žiadnu funkciu v tej časti, z ktorej sme ju odobrali. Ak by sme tak urobili napríklad dole od členka, tam by chýbala a členok by bol nestabilný,“ vysvetlil Kokavec.

Pri operácii lekári použili citlivý očný mikroskop, pod ktorým cievny mikrochirurg tri hodiny zošíval cievy. Tie majú kontakt s kosťou len na určitých miestach, čo umožní transplantovanej kosti dorásť. Pomocou titánových dláh lekári pripojili transplantát k vretennej kosti, druhou zabezpečili znehybnenie zápästia – záprstných kostičiek voči vretennej kosti.

Bola to podľa Kokavca precízna práca, lekári museli opatrne upravovať poškodenú kosť, aby nádor vybrali celý a zároveň neporušili cievy. Vretené a lakťové cievy museli zostať neporušené, aby ruka vyžila. Špeciálne dlahy sú vyrobené z titánu, sú ľahké a ruka bude rovnako pohyblivá ako predtým. Po zhojení sa nevyberajú.

Transplantovanú kosť lekári pripojili k... Foto: DFNsP Bratislava
ruka, transplantácia kosti Transplantovanú kosť lekári pripojili k pôvodnej vretennej kosti pomocou špeciálnej dlahy vyrobenej z titánu.

Pri operačnom stole pracovalo osem lekárov viac ako osem hodín. Zákrok si vyžadoval ich dokonalý súlad. „Ja som mal na starosti odber poškodeného orgánu, ďalší kolegovia súčasne odoberali kostný transplantát z nohy pacientky,“ zhrnul priebeh operácie prednosta ortopedickej kliniky s tým, že následne lekári pripojili transplantát k vretennej kosti na ruke, potom cievny mikrochirurg spojil cievy a žily. Medicína sa podľa neho uberá tým smerom, že každý špecialista robí svoju prácu.

Na operácii sa podieľali dva tímy z dvoch kliník. Okrem ortopedickej z detskej fakultnej nemocnice išlo o lekárov z ružinovskej Kliniky plastickej chirurgie Univerzitnej nemocnice v Bratislave. "Aj v tomto prípade sa nám potvrdilo, že keď sa spoja špičkoví odborníci nielen z našej nemocnice, ale aj externých pracovísk, dosahujeme špičkové výsledky,“ povedal Ladislav Kužela, riaditeľ DFNsP.

V predchádzajúcich dvoch prípadoch lekári bratislavskej detskej nemocnice transplantáciu kostí použili pri pacientoch s vrodenou pseudoartrózou predkolenia (nepravý zápal kĺbov). Rakovina kostí, ktorá má pôvod v kostných bunkách, je veľmi zriedkavá. Predstavuje asi len jedno percento všetkých zhubných onkologických ochorení. Medzi prvé príznaky patria bolesť a opuch.

Pri väčšine typov týchto nádorov nie je známa príčina. Predizpozíciou môže byť podľa vedcov genetika alebo predchádzajúca liečba chemoterapiou či ožarovaním. V súčasnosti preto neexistuje nijaký spôsob prevencie.

Posledných tridsať rokov prinieslo veľký pokrok v liečbe tohto typu rakoviny. Ešte pred desiatimi rokmi by onkológovia štandardne odporúčali amputáciu postihnutej končatiny. Dnes sa ju už asi v 70 až 80 percentách prípadov podarí zachrániť. K amputácii sa pristúpi až vtedy, keď nie je možné inak nádor odstrániť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #operácia #nádor #kosť #ruka