KDH vyčíta vláde, že nekonala v oblasti spolužitia s Rómami

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyčíta vláde SR, že nekonala v oblasti spolužitia s Rómami.

23.02.2016 14:04
Rómovia, osada Foto:
Podľa KDH by mali peniazmi na riešenie rómskej otázky disponovať zástupcovia príslušných obcí a miest, v ktorých sa rómske osady nachádzajú, nie vzdialená Bratislava.
debata (55)

Na tlačovej konferencii sa tak vyjadrila podpredsedníčka KDH Miroslava Szitová, ktorá stanovila aj štyri zásadné výhrady, ktoré má strana voči vláde v tejto oblasti.

„Za štyri roky vláda nepredstavila žiadny systémový návrh pre oblasť spolužitia s Rómami. Nikdy sa nedokončila rómska reforma, chýba odpočet monitorovacej správy k spolužitiu s Rómami a odpočet činnosti v oblasti spolužitia s Rómami. Dva roky meškáme s čerpaním európskych štrukturálnych fondov,“ vymenovala Szitová zásadné výhrady voči vláde SR pri riešení rómskej problematiky.

Riešenie rómskej otázky na Slovensku si podľa KDH vyžaduje systémové riešenia, ktoré by sa zakladali na princípe decentralizácie, komplexnosti a adresnosti.

Kresťanskí demokrati presadzujú najmä také riešenia, ktoré majú preventívny, a nie represívny charakter. V oblasti zamestnanosti napríklad navrhujú tzv. pomocný trh práce alebo medzitrh práce, ktorý bude získavať zákazky z verejnej sféry.

„Tak vytvoríme možnosť pre dlhodobo nezamestnaných, pre tých, čo majú nízku kvalifikáciu alebo nízku úroveň vzdelania, aby mohli pracovať. Pôjde o dočasný trh práce, ktorý bude trvať minimálne dva roky,“ vysvetlil člen expertného tímu KDH a vysokoškolský pedagóg Ivan Rác.

Dopĺňa, že KDH sa hlási k stratégii integrácie Rómov do roku 2020 a v prípade, že dostanú v parlamentných voľbách dôveru od voličov, zasadiť sa chcú o to, aby sa táto stratégia naplnila. Rác tiež poukazuje na to, že do rôznych projektov a opatrení na riešenie rómskej otázky sa už investovalo veľa peňazí, no nikto nevie, aký mali výsledok.

„V nasledujúcom období sa pre zlepšenie spolužitia s Rómami vyčlenilo takmer 450 miliónov eur, ktoré ak nevhodne minieme, na konci dňa budeme len krčiť plecami a tvrdiť, že nevieme, aký majú tieto opatrenia výsledný efekt, pretože ich nikto nemeral. Ak získame dôveru voličov, budeme presadzovať dôsledné monitorovanie vynaložených peňazí na tieto opatrenia a zároveň budeme podporovať opatrenia, projekty, mimovládne organizácie, obce a cirkvi, ktoré sa zasadili o pozitívne výsledky v praxi,“ dodal Rác.

KDH chce podľa Szitovej také Slovensko, kde spolužitie menšín nebude problémom, ale priestorom na vzájomné obohatenie. „Uvedomujeme si, že spolužitie s Rómami je vo viacerých častiach Slovenska náročné a vyžaduje systémové opatrenia s uplatnením princípu komplexnosti, decentralizácie a adresnosti,“ hovorí podpredsedníčka kresťanských demokratov.

odkaz
volby-pravda.sk-568x70

Ako ďalej vysvetlila, usmernenia by sa nemali vydávať z Bratislavy, ale kompetencie a peniaze na riešenie situácie by mali mať starostovia, primátori a zástupcovia príslušných obcí a miest, v ktorých sa rómske osady nachádzajú.

Problém však vidí aj v tom, že Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity v súčasnosti spadá pod rezort vnútra. „Neukázalo sa to ako dobré riešenie, lebo úrad splnomocnenca spadá pod silový rezort. Navrhujeme a zasadzujeme sa o to, aby úrad prešiel priamo pod Úrad vlády SR alebo pod ministerstvo, ktoré má k téme spolužitia s Rómami najbližšie,“ dodala na záver Szitová.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #Rómovia #KDH #spolužitie