VšZP odmieta scenáre KDH o zhoršení starostlivosti

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmieta "poplašné scenáre" KDH o možnom zhoršení dostupnosti zdravotnej starostlivosti v roku 2016 pre zavedenie odvodovej odpočítateľnej položky. Expert na zdravotníctvo v KDH Marian Faktor v utorok uviedol, že VšZP bude musieť zo zdravotnej starostlivosti na tento rok ukrojiť výkony za minimálne 70 miliónov eur. Ako vysvetlil, tieto peniaze bude musieť vrátiť poistencom v rámci odvodovej odpočítateľnej položky (OOP) za rok 2015.

24.02.2016 08:59
debata (10)

Hovorkyňa VšZP Petra Balážová v reakcii poznamenala, že Faktorove vyjadrenia považuje poisťovňa za súčasť jeho politickej agendy v rámci predvolebnej kampane. „Nie je pravdou, že VšZP budú chýbať desiatky miliónov eur na zdravotnú starostlivosť. Pravdou je, že VšZP plánuje na rok 2016 na zdravotnú starostlivosť pre svojich poistencov o zhruba 155,7 milióna eur viac, pričom tieto sú kryté reálnymi disponibilnými zdrojmi v roku 2016,“ priblížila Balážová.

Zdravotné poisťovne budú mať podľa Faktora tento rok problém zabezpečiť rovnaký rozsah zdravotnej starostlivosti. Približne 60 % ľudí, ktorí mali v roku 2015 nárok na OOP, si ju minulý rok neuplatnili v preddavkoch. Poisťovne ju budú musieť teraz jednorázovo vyplatiť v rámci ročného zúčtovania. Expert na zdravotníctvo predpokladá, že v rovnakom čase, kedy dostanú ľudia vratky z OOP, sa zhorší dostupnosť zdravotnej starostlivosti. "Upozorňovali sme už pri schvaľovaní rozpočtu, že robiť sociálnu politiku na úkor zdravia ľudí je nielen nezodpovedné, ale aj krátkozraké. Tie peniaze jednoducho budú chýbať a ten čas sa blíži,“ dodal Faktor.

Balážová ubezpečila, že VšZP aj v tomto roku zabezpečí dostupnú, kvalitnú a efektívnu zdravotnú starostlivosť a jej rozsah sa nijako nezníži. „Vzhľadom na to, že odvodovú odpočítateľnú položku si v roku 2015 uplatnilo iba 25 percent poistencov, finančný dopad sa výraznejšie prejaví v roku 2016 v rámci ročného zúčtovania za rok 2015. VšZP boli tieto skutočnosti známe, preto prepočítala výšku preplatkov, ktoré bude musieť poistencom vrátiť, vytvorila a zaúčtovala rezervu a samozrejme túto premietla aj do obchodno-finančného plánu na rok 2016,“ uzavrela Balážová s tým, že finančné zdroje sú zahrnuté v rozpočte zdravotnej poisťovne a ich vyplatenie nebude mať negatívny dopad na zdravotnú starostlivosť.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Všeobecná zdravotná poisťovňa