Pacienti stoja za zdravotnými sestrami, ukázal prieskum

Väčšina pacientov stojí za sestrami a podporuje ich požiadavky. Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý uskutočnilo občianske združenie Slovenský pacient na svojom portáli.

24.02.2016 12:18
lieky, injekcia, lekár, pacient, sestra,... Foto:
Prieskumy ukazujú, že pacienti podporujú požiadavky zdravotných sestier.
debata (49)

Zo zozbieraných dát vyplýva, že 73,6 % považuje požiadavky sestier za oprávnené. S nátlakovým spôsobom (hromadnými výpoveďami) súhlasí 68,2 %, pracovné podmienky sestier vidí ako nevyhovujúce 61,2 % oslovených.

Internetový prieskum sa uskutočnil od 5. decembra minulého roka do 6. januára 2016, pričom sa ho zúčastnilo 1 702 respondentov.

„V posledných mesiacoch bojujú za zlepšenie svojich pracovných podmienok a osobného života dva stavy: zdravotníci, presnejšie sestry v nemocniciach, a učitelia. Kým prví nachádzajú pomerne vysokú podporu u zvyšku obyvateľstva, pri učiteľoch to nie je také jednoznačné. Je však dosť zložité porovnávať oba stavy, keďže v nemocniciach ide často o život. Na druhej strane, na učiteľov si každý rád zanadáva, lebo príde o dovolenku, aby strážil deti,“ konštatoval výkonný riaditeľ združenia Ján Mútala.

Riziká z pohľadu poskytovania zdravotnej starostlivosti naznačuje aj nejednoznačná odpoveď na otázku prieskumu, či sa respondent cíti ohrozený ako pacient pre hromadné výpovede sestier. Ohrozenie alebo čiastočné ohrozenie pociťuje 67,4 % opýtaných.

Podľa prezidentky Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Ivety Lazorovej renomované štúdie tvrdia, že nedostatok kvalitných a vzdelaných sestier priamo zvyšuje úmrtnosť pacientov v nemocniciach.

„Aby mali mladí ľudia aj naďalej záujem o profesiu sestry a aby vzdelané sestry neodchádzali do zahraničia, treba zlepšiť ich pracovné podmienky. Predovšetkým ide o zníženie nadčasových hodín, zníženie počtu pacientov na jednu sestru, dostatok moderných zdravotníckych pomôcok a zlepšenie mzdových podmienok,“ dodala.

Šéfka komory upozorňuje, že do roku 2020 bude v EÚ chýbať 500-tisíc sestier. „Netreba chodiť ďaleko, v Českej republike sa verejne hovorí o tom, že sestry chýbajú. Rozdiel je, že u nás sa o tom nehovorí, u nás sa taja tieto informácie a miesto 15 pacientov nám pokojne pridelia 20 pacientov a tvárime sa všetci, že je všetko v poriadku. Ono to v poriadku nie je. Za ten istý plat a počet nadčasových hodín odpracujú sestry ako keby dvakrát toľko práce. Svedčí o tom, že musia byť preťažené,“ argumentovala Lazorová.

Predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský poznamenal, že nedostatok zdravotných sestier v nemocniciach potvrdzujú objektívne ukazovatele, a tento stav podľa neho musia cítiť a vidieť aj laici.

„Jediní, ktorí tento fakt nevidia, sú ministerstvo zdravotníctva a premiér tejto krajiny, Robert Fico. Ak má štát garantovať ústavné právo svojich občanov na zdravotnú starostlivosť, musia kompetentní tento alarmujúci nedostatok zdravotných sestier konečne systémovo riešiť,“ apeloval Visolajský.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Robert Fico #zdravotné sestry #pacienti #Slovenský pacient na svojom portáli