SaS: Európska ochrana žien slovenským biskupom nevonia

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) považuje požiadavku Konferencie biskupov Slovenska (KBS) na odstúpenie Slovenska od takzvaného Istanbulského dohovoru za neprijateľnú. „Môžeme zodpovedne vyhlásiť, že ak sa episkopát v rámci svojho volebného desatora na nás obráti, s touto požiadavkou nemá u nás absolútne žiadnu šancu,“ povedal poslanec NR SR za SaS a tímlíder strany pre osobné slobody Juraj Droba.

24.02.2016 13:46
debata (33)

Istanbulský dohovor Rady Európy sa zaoberá predchádzaním násilia na ženách, domácemu násiliu a bojom proti nemu. Podľa SaS ide o dôležitý dokument modernej európskej civilizácie, v ktorom sa zakazujú všetky formy diskriminácie a žena je chápaná ako svojbytná, rovnoprávna a slobodná bytosť.

„Je úplne zrejmé, že tam, kde je žena vnímaná ako majetok muža, ako bytosť závislá na mužovi, bude viac domáceho násilia ako v spoločnosti, kde má žena rovnoprávne postavenie a jej práva sa stali aj súčasťou kultúry,“ dodáva Droba.

Liberáli si myslia, že slovenským dogmatikom prekáža práve odklon od tradície, v ktorej spoločnosť násilie voči žene toleruje, pokiaľ neprekročí určitú mieru. „Slová ako rodová rovnosť, emancipácia, im, žiaľ, znejú nepriateľsky. Dúfame, že toto nie je komplexný obraz o slovenskej katolíckej cirkvi, ale len o jej neprogresívnej časti,“ uzatvára Droba.

Konferencia biskupov predložila politikom pred parlamentnými voľbami návrh Desatora pre lepšie Slovensko. Ide o súbor opatrení, ktoré považuje cirkev za dôležité. KBS ako priority v najbližšom období považuje obmedzenie nedeľnej práce, upravenie zloženia Rady vlády pre ľudské práva a ich výborov tak, aby pomerne rešpektovala názorové spektrum občanov SR v otázkach rodiny a manželstva. Ďalšou prioritou je úplné dofinancovanie cirkevného školstva.

KBS tiež požaduje odstúpenie od Istanbulského dohovoru. „Slovensko pristúpilo k tzv. Istanbulskému dohovoru, ktorý je vlajkovou loďou šírenia rodovej ideológie v Európe a nateraz odložilo jeho ratifikáciu. Tento dokument by zásadne prispel k rozvratu nášho kultúrneho prostredia a viedol k liberalizácii rodinného práva, preto je neprijateľný.

Ľudskoprávne dokumenty by nemali pod rúškom nastolenia legitímnej témy, ako je ochrana žien pred násilím, presadzovať ideológiu, ktorá je v rozpore s našimi kultúrnymi a náboženskými tradíciami,“ vyhlásil v tejto súvislosti tajomník KBS Anton Ziolkovsky.

Do desatora cirkev zaradila aj prijatie Národného demografického plánu, pretože Slovensko čelí hlbokej demografickej kríze. KBS tiež požaduje väčšie spoločenské ocenenie a ochranu matiek, zvlášť z mnohopočetných rodín. Za mimoriadne dôležité považuje zavedenie tzv. rodinnej doložky ku každému novému zákonu.

Cirkev by rada videla prijatie ústavného zákona o adopciách, ktorý by obsahoval fakt, že základom rodiny je manželstvo muža a ženy. KBS tiež poukazuje na nespravodlivé financovanie zariadení sociálnych a zdravotníckych služieb bez ohľadu na zriaďovateľa. Biskupi by tiež privítali väčšiu solidaritu s vojnovými utečencami a migrantmi, najmä s prenasledovanými kresťanmi.

Do desatora sa tiež dostalo obmedzenie interrupcií prinajmenšom na žiadosť ženy a zo sociálnych dôvodov. V návrhoch KBS nezabúda ani na ochranu životného prostredia. Zmena postoja k ochrane životného prostredia musí vychádzať z osobného presvedčenia, informácií a chápania súvislostí.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Istanbulský dohovor #Konferencia biskupov Slovenska #KBS #SASKA