Zdravotné sestry demonštrovali v Košiciach pred Paškovou vilou

Približne sto zdravotných sestier a košických vysokoškolákov v stredu demonštrovalo pred vilou v Mestskom parku 1 v Košiciach, v ktorej býva expredseda parlamentu Pavol Paška.

24.02.2016 20:15
zdravotné sestry, protest, demonštrácia, paškov... Foto: ,
Približne sto zdravotných sestier a vysokoškolákov demonštrovalo pred vilou, v ktorej býva expredseda parlamentu Pavol Paška.
debata (294)

Predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká uviedla, že nežiadajú nič iné, len aby sestry, ktoré dali výpovede, boli prijaté späť na svoje pôvodné pracovné miesta tak, ako im to sľúbil premiér Robert Fico.

Podľa Kaveckej však Fico zmenil v priebehu pár hodín názor a podľa ich indícií za tým stojí Pavol Paška, preto prišli protestovať pred dom, v ktorom býva. Sestry mu chceli odovzdať aj otvorený list, ktorý Kavecká prečítala prítomným.

V otvorenom liste píšu, že „všetky indície hovoria, že za tým všetkým ste vy, pán Paška. Preto vás chceme požiadať, zrevidujte svoje rozhodnutie. Veď ústupok sestier a pôrodných asistentiek bol obrovský a po premiérovej výzve z piateho februára už chceli iba návrat na svoje pôvodné pracovné pozície, ani euro navyše. Ani to ste neumožnili. Preto vás žiadame, zasaďte sa o ich skorý návrat,“ čítala Kavecká. Podľa listu sestry nevedia, čo ho k tomu viedlo. Či chcel ponížiť predsedu vlády alebo ponížiť sestry a pôrodné asistentky, aby za svoju opovážlivosť pykali.

Podľa Kaveckej sú sestry na uprázdnených pracovných miestach len naoko, bez kvalifikácie a zápisu v registri sestier. Položila rečnícku otázku, či si obyvatelia Prešova a Prešovského kraja nezaslúžia, aby mali poskytovanú plnú zdravotnú starostlivosť.

Prítomným sa prihovorila aj Alžbeta Bojková, vysokoškolská pedagogička a predstaviteľka Iniciatívy vysokoškolských učiteľov z Košíc, ktorá podporuje štrajk učiteľov. „Nezištne stojíme za vami aj za štrajkujúcimi učiteľmi. Je načase, aby na Slovensku vznikla občianska spoločnosť. Žiadame iba slušnosť, pravdu a ľudskú dôstojnosť,“ povedal Bojková.

Zdravotné sestry a študenti sa potom spoločne za vírenia bubnov presunuli na košické Dominikánske námestie, kde študenti košických univerzít pripravili party vo verejnom priestor na podporu štrajkujúcich učiteľov.

294 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotné sestry #Protest sestier #Monika Kavecká #Pavol Paška #výpovede sestier