Čislák by mal odvolať riaditeľov nemocníc, tvrdí komora

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) žiada ministra zdravotníctva Viliama Čisláka, aby okamžite odvolal riaditeľov nemocníc v Prešove, Žiline a v Trnave. Zároveň sa má osobne angažovať, aby sa mohli všetky sestry a pôrodné asistentky vrátiť naspäť do nemocníc. Uviedla to komora sestier vo štvrtok v stanovisku.

25.02.2016 12:28
debata (106)

Čelní predstavitelia komory sú vraj pohoršení správaním vedenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove, Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline a Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Trnave.

"Riaditelia nemocníc nielenže v zdravotníckych zariadeniach nie sú schopní zabezpečiť dostatočnú zdravotnú starostlivosť, ale tvária sa, ako keby sestry nepotrebovali. A pritom sestry na návrat do nemocníc vyzval sám predseda Vlády SR Robert Fico verejným vyhlásením,“ upozornila prezidentka SKSaPA Iveta Lazorová s tým, že v spomínaných nemocniciach je naďalej ohrozené zabezpečenie zdravotnej starostlivosti.

Nedostatok sestier a pôrodných asistentiek podľa Lazorovej limituje zdravotnícke výkony nemocníc, čo pravdepodobne zhorší aj hospodárenie zdravotníckych zariadení, keďže obmedzuje príjem finančných zdrojov zo zdravotných poisťovní. Špecializované sestry chýbajú podľa šéfky komory nielen pri operáciách, ale aj na kľúčových oddeleniach, ako sú ARO či Jednotka intenzívnej starostlivosti (JIS), pričom nie je možné poskytovať dlhodobo zdravotnú starostlivosť tak ako doteraz.

Komora sestier opäť pripomenula, že chýbajúce sestry sú nahrádzané dôchodkyňami, sestrami po materskej dovolenke, ktoré nie sú registrované, alebo dokonca zdravotníckymi záchranármi. Člen Rady a Prezídia SKSaPA Milan Laurinc zdôraznil, že dodržiavanie personálneho zabezpečenia v jednotlivých zdravotníckych zariadeniach, by v prvom rade mal kontrolovať zriaďovateľ, teda v prípade štátnych zdravotníckych zariadení rezort zdravotníctva. Vedenie SKSaPA opakovane verejne aj písomne upozorňovalo na nedodržiavanie zákona.

Neefektívne využívanie finančných zdrojov, predražené služby a v neposlednom rade nedodržiavanie personálneho zabezpečenia nemocníc by však podľa Laurinca malo zaujímať aj zdravotné poisťovne, ktoré investujú do nemocníc nemalé množstvo peňazí z verejného zdravotného poistenia. "Rovnako by si mali plniť svoju povinnosť inšpektorát práce, Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky či Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré sú štátne organizácie financované z peňazí daňových poplatníkov a majú za úlohu nielen kontrolovať, ale aj uplatňovať represívne opatrenia voči poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, u ktorých je podozrenie na porušovanie zákona,“ doplnila Lazorová.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnice #Slovenská komora sestier #Viliam Čislák