Na Slovensku je prvá pacientka s podozrením na vírus Zika

Fakultná nemocnica s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove v stredu v skorých ranných hodinách hospitalizovala pacientku, ktorá sa pred niekoľkými dňami vrátila z Južnej Ameriky s príznakmi nešpecifikovaného vírusového ochorenia nezávažného priebehu. Potvrdila to hovorkyňa fakultnej nemocnice v Prešove Renáta Cenková.

25.02.2016 13:43
debata (17)

"Aktuálny zdravotný stav pacientky je momentálne stabilizovaný. Vo štvrtok boli pacientke odobraté vzorky moču a krvi na identifikáciu prítomnosti vírusu Zika. Diagnostika bude riešená v spolupráci s virologickým laboratórium v Hamburgu,“ uviedla hovorkyňa.

Kedy presne bude mať nemocnica výsledky odobratých vzoriek nemocnica nespresnila. Ide o prvé podozrenie vírusu Zika, ktorý je momentálne najrozšírenejší v Južnej Amerike. Nebezpečenstvo hrozí len tehotným ženám. Zika pravdepodobne spôsobuje mikrocefáliu – matkám sa rodia deti so zmenšeným mozgom.

Vírus Zika sa neprenáša vzduchom, pacient nemusí byť ani v karanténe. Prenáša ho tropický druh komára Aedes Aegypti, ktorý u nás nežije. Z človeka na človeka sa prenáša pohlavným stykom alebo transfúziou krvi. Dva potvrdené prípady sú už v susednom Česku. Viac v článku: Dvaja českí občania sa nakazili vírusom Zika.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Prešov #vírus Zika