Mafiáni z Cosa Nostry zostávajú vo väzbe

Členovia obávanej mafie Cosa Nostra zostávajú vo väzbe. Rozhodol o tom vo štvrtok Najvyšší súd SR. Mafiánov čaká hlavné pojednávanie, jeho termín zatiaľ nie je vytýčený. Ak súd rozhodne o ich vine, hrozí im až 20-ročné väzenie.

26.02.2016 08:44
mafia, polícia Foto:
Talianov napojených na sicílsku mafiu Cosa Nostra zadržala polícia koncom októbra 2014.
debata (1)

Na Najvyšší súd sa obrátil dozorujúci prokurátor po tom, čo sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici pred dvoma týždňami vyhovel žiadosti dvoch obvinených o prepustenie z väzby. Toto rozhodnutie vyvolalo vlnu kritiky.

„Na dnešnom neverejnom zasadnutí vo veci S.G.G. a S.G. senát Najvyššieho súdu SR rozhodol napadnuté uznesenie Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici zrušiť. Žiadosti obvinených o prepustenie z väzby zamietol a obvinení tak zostávajú vo väzbe,“ povedal vo štvrtok hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Prokurátor podal na Sergia a Salvatoreho obžalobu na Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Stalo sa tak 28. januára, termín hlavného pojednávania ešte neurčili. Dovtedy zostávajú Taliani za mrežami.

Sergio a Salvatore sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu falšovania cenných papierov a obmedzenia osobnej slobody. Rovnakému obvineniu čelili aj ďalší dvaja Taliani Lorenzo a Henri. Tí sa k činom priznali a keďže s vyšetrovateľom spolupracovali a v minulosti neboli trestaní, vyhli sa trestnému stíhaniu na Slovensku. Podľa hovorcu policajného prezídia Martina Wäldla sú dnes na slobode.

Za mreže sa Sergio a Salvatore dostali po tom, čo polícia odhalila, že chceli falšovať eurobankovky v hodnote 1,3 miliardy. Oboch chytili koncom októbra 2014, odkedy sedia vo väzbe na Slovensku. Polícia ich zadržala na čerpacej stanici Sekule na diaľnici D2. Okrem nich sa do rúk mužov zákona dostal aj jeden Slovák, ktorý mal byť ich rukojemníkom a prostredníctvom ktorého chceli zabezpečiť tlač bankoviek. V súvislosti s prípadom zadržala polícia aj dvoch Čechov, ktorí sú stíhaní v Českej republike. Ďalší z partie sa dostali do rúk polície v Taliansku a v Maďarsku. Na výrobu bankoviek mali k dispozícii originálny bankový papier ukradnutý v Taliansku, autentickú grafiku a farbu. Podľa polície majú bohatú kriminálnu minulosť. Napojení sú aj na taliansku mafiu Cosa Nostra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mafia #Cosa Nostra