Virológ Klempa o víruse Zika: Opatrné by mali byť ženy

Vírus Zika spôsobuje len mierne ochorenie, a preto mu nikto doteraz nevenoval pozornosť. Poukazuje na to virológ Boris Klempa z Virologického ústavu Slovenskej akadémie vied.

26.02.2016 12:00
Aedes aegypti, komár, Zika Foto: ,
Druh komára Aedes aegypti je prenášač vírusu Zika.
debata (5)
Je vírus Zika skutočne taký nebezpečný, ako sa to prezentuje vo svete? Nie je to ešte úplne preukázané, ale nepriame dôkazy pribúdajú. Vírus ako taký spôsobuje len mierne ochorenie, ktoré spontánne prebehne v priebehu týždňa. S tým nie je väčší problém. To je aj dôvod, prečo ho doteraz všetci ignorovali. Po tom, čo sa začal masívne šíriť v Južnej Amerike, začali vychádzať nové súvislosti, ktoré si dovtedy nikto nevšímol. A teda to, že pravdepodobne spôsobuje vývojovú poruchu.

Treba byť opatrný?
Osobne si myslím, že opatrné by mali byť predovšetkým ženy, ktoré plánujú otehotnieť. Súvislosť s poškodením plodov tam zrejme je. Zdokumentovaných prípadov je už celkom dosť, hoci to nie je definívne potvrdené.

WHO uvádzala, že Európa musí prijať bezpečnostné opatrenia proti šíreniu vírusu. Aké?
Treba jednoznačne bojovať proti komárom. To znamená, redukovať také vodné plochy, v ktorých sa môžu rozmnožovať. Sú známe tým, že im na rozmnožovanie stačia aj minimálne množstvá stojatej vody. Na individuálnej úrovni sa treba chrániť dôslednou ochranou, oblečením, sprejmi a podobne.

Mohli by sa tieto komáre objaviť aj v Európe?
Vírus šíria určité druhy tropických komárov, ktoré sa štandardne v Európe nevyskytujú. Napriek tomu sa už objavujú aj v Európe, a to v južných oblastiach Stredomoria. V našich podmienkach určite nie.

Myslíte si, že u nás hrozí epidémia Ziky?
V Južnej a Strednej Amerike epidémia určite je. Počty prípadov idú do miliónov, ťažko ich presne kvantifikovať práve kvôli tomu, že sú to mierne prípady. U nás to nepredpokladám.

Ak bude dostupná vakcína na očkovanie, bude potrebné sa nechať zaočkovať?
Viem si predstaviť, že z dlhodobého hľadiska by možno bolo vhodné očkovať mladé dievčatá predtým, než začnú byť sexuálne aktívne, aby sa zabránilo infekciám počas tehotenstva. To mi príde také najzmysluplnejšie použitie tejto vakcíny.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus Zika