Slovenku s podozrením na vírus Zika prepustili z nemocnice

Pacientku, ktorú v stredu prijali na infekčnom oddelení Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove s podozrením na prítomnosť vírusu Zika, v piatok prepustili v dobrom zdravotnom stave z nemocnice do ambulantnej starostlivosti.

26.02.2016 15:07 , aktualizované: 15:27
Nemocnica, Prešov Foto: ,
Fakultná nemocnica v Prešove.
debata (1)
A to napriek tomu, že nemocnica ešte nemá výsledky diagnostiky odobratých vzoriek, ktorými sa má potvrdiť alebo vyvrátiť prítomnosť vírusu Zika. Uviedla to primárka oddelenia prenosných chorôb Nataša Špiláková.

Primárka spresnila, že pacientka má 23 rokov, pochádza z Prešovského kraja a nie je tehotná. Hospitalizovali ju potom, čo sa jej po návrate z Južnej Ameriky, kde časť pobytu prežila v džungli a poštípali ju komáre, zhoršil zdravotný stav a objavili sa vyrážky, bolesti kĺbov, únava a slabosť. Priebeh ochorenia bol ľahký a lekári nepredpokladajú ani žiadne komplikácie. „Má sa dobre a odišla domov. Z dostupných údajov nepredpokladáme, žeby sa jej stav zhoršil,“ uviedla Špiláková s tým, že je pravdepodobné, že ochorenie už pacientka v budúcnosti ani nedostane, keďže organizmus si tvorí voči podobným vírusom imunitu.

To, či v tomto prípade skutočne išlo o nakazenie vírusom Zika, bude jasné až potom, čo sa z virologického laboratória v Hamburgu vrátia výsledky odobratých vzoriek krvi a moču.

Očakávajú ich do niekoľkých dní. Ochorenie sa neprenáša priamym kontaktom s ľuďmi, ale iba krvnou transfúziou a sexuálnym stykom, pričom podľa primárky boli doteraz popísané takéto prípady prenosu iba z mužov trpiacich na toto ochorenie. V nemocnici preto v súvislosti s týmto prípadom ani neprijali žiadne špeciálne opatrenia. Pacientka bola poučená o epidemiologickom režime. „Odišla s inštrukciami ako zabrániť tomu, aby sa vírus šíril. To znamená, že nesmie darovať krv a bola poučená o ďalších okolnostiach. Môže sa pohybovať na verejnosti,“ uviedla Špiláková.

Ide o prvé podozrenie vírusu Zika na Slovensku, ktorý je aktuálne najrozšírenejším vírusom v Južnej Amerike. Zika pravdepodobne spôsobuje mikrocefáliu, tehotné matky porodia deti so zmenšeným mozgom. Vírus Zika prenáša tropický druh komára Aedes Aegypts, neprenáša sa vzduchom, pacient nemusí byť ani v karanténe. Dva potvrdené prípady hlásila už Česká republika.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vírus Zika