Jarné prázdniny sa skončia lyžiarskym sviatkom

Záverečný prázdninový víkend na Slovensku bude o lyžovaní, kým sa však začne Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien v Jasnej, vychutnajú si ako poslední týždeň jarných prázdnin školáci z Banskobystrického, Trenčianskeho a zo Žilinského kraja.

27.02.2016 08:00
lyžovanie, lyžiar Foto: ,
Lyžiarska sezóna pokračuje aj cez jarné prázdniny.
debata

Tohtoročná lyžiarska sezóna je poznamená premenlivým počasím a podľa predpovedí meteorológov bude aj ďalší týždeň, čo sa týka počasia, ako na hojdačke. Aj napriek tomu lyžiarska sezóna pokračuje nielen v zahraničných, ale i našich strediskách. „Naďalej predpokladáme prevádzku v 60 až 70 strediskách, pri dobrých až veľmi dobrých podmienkach, no za zimnými športmi bude potrebné vyraziť do severnejších oblastí. Sneh na zjazdovkách je zväčša technický,“ hovorí Ľubica Styková zo spoločnosti Sitour.

Styková uviedla, že pred víkendom premávali lanovky a vleky v strediskách na Orave, v Liptove, na Horehroní, v Turci, vo Vysokých a v Belianskych Tatrách. Lyžuje sa aj v Kremnických vrchoch a v Slovenskom raji. „Snehová vrstva dosahuje na väčšine svahov priemerne 25 až 45 cm, lyžiarske podmienky sú dobré, vo vysokohorských lokalitách veľmi dobré. V porovnaní so začiatkom týždňa sa situácia zlepšila, viacerí prevádzkovatelia mohli vďaka nočným mrazom spustiť zasnežovaciu techniku,“ doplnila.

Podujatia cez jarné prázdniny v lyžiarskych strediskách:

  • Donovaly – Nová hoľa: 27. 2. – Donovalyfest 2016, zimný hudobný festival
  • Snowparadise Veľká Rača: 27. 2. – Lyžovačka s čelovkami
  • Snowparadise Veľká Rača: 29. 2. – Kysucká zabíjačka
  • Ski Bachledova: 3. 3. – animácie a súťaže pre celú rodinu
  • Ski Bachledova: 5. 3. – Snowparade s Filipom Polcom

O programe pre prázdninujúce deti budú rozhodovať rodičia najmä podľa svojho voľného času a možností. Tomu, kto nechystá rodinnú lyžovačku v niektorom slovenskom či zahraničnom stredisku, pomôžu s využitím voľného času detí počas voľných dní centrá voľného času. V tom žilinskom je program pre verejnosť pripravený už v nedeľu popoludní – Večer zážitkov v minizoo na vysunutom pracovisku na Vlčincoch, kde je vyše 30 druhov zvierat. „Ukážeme si a predstavíme zvieratká, ktoré tam máme. Aj exotické zvieratká ako dikobraza, skunka, ktorý, paradoxne, patrí medzi najvoňavejšie zvieratá, či päť metrov dlhého pytóna. Mnohé si môžu zobrať na ruky, pohladiť ich. Atraktívne sú dve opice malpy hnedej, ktoré k nám nedávno pribudli, volajú sa Olaf a Koko,“ priblížil vedúci žilinskej minizoo Róbert Štolfa.

Program pre banskobystrické deti zabezpečí počas jarných prázdnin najmä Centrum voľného času na Havranskej 9, ktorého zriaďovateľom je mesto Banská Bystrica. Od pondelka počas celého týždňa organizujú sériu podujatí zameraných na športové, ale aj iné aktivity. V pondelok čaká deti skladačka jarných kvietkov a atletické šantenie, v utorok si za poplatok päť eur budú môcť zajazdiť na koníkoch v Ľubietovej. V stredu ich čaká fitnes, vo štvrtok astronomické zaujímavosti a prázdninový šach, v piatok jarný stolný tenis a turnaj v bowlingu. Riaditeľ centra Richard Vrbovský vysvetľuje, že každé jedno z organizovaných podujatí je stavané na rôzny maximálny počet detí, napríklad turnaj v šachu je maximálne pre 40 a jazda na koníkoch asi pre desať detí. „Uvidíme, koľko detí príde, no v čase jarných prázdnin určite mnohé z nich využijú so svojimi rodičmi aj možnosť lyžovačiek na svahoch v okolí,“ poznamenal Vrbovský.

Vybraté podujatia cez jarné prázdniny v mestách:

  • CVČ Žilina Kuzmányho: 28. 2. – Večer zážitkov v minizoo (o 16.00 h. Vlčince), 29.2. – tvorivé dielne pre deti, 5. a 6.3. – galaprogram k 25. výročiu mažoretiek
  • Kysucká hvezdáreň v Kysuckom Novom Meste a Pozorovateľňa Malý diel v Žiline: 29. 2. až 4. 3. (od 18. do 20.00 h.) – prázdninové pozorovanie, odborní pracovníci ukážu, čo najlepšie ponúka zimná hniezdna obloha
  • Krajská knižnica Žilina: 29. 2. o 10. 00 h. – Pavol Dobšinský a rozprávky, 1. 3. o 10. 00 h. – Zahrajme sa s ľudovými rozprávkami, 3. 3. o 15. 00 h. – Zahrajme sa spoločenské hry, 4. 3. o 10. 00 h. – Ľudová rozprávka ako komiks?
  • Astronomické popoludnie vo štvrtok 3. 3. v CVČ na Havranskej 9 v Banskej Bystrici
  • Bowlingový turnaj v piatok 4. 3. od 14.30 hod. v Profi Bowling klube v banskobystrickej časti Radvaň
  • Denná návšteva krytej plavárne či korčuľovanie pre verejnosť na zimnom štadióne v Banskej Bystrici podľa rozpisu
  • CVČ Trenčín: Jarný denný tábor plný aktivít
  • Kultúrne centrum Prievidza: remeselné dielničky – návrat k tradičným remeslám

Jarný denný tábor plný pestrých aktivít pripravilo pre prázdninujúcich školákov trenčianske centrum voľného času. Tábor potrvá od 29. februára do 4. marca. Na každý deň je pripravený iný program. Deti sa môžu zabaviť množstvom krúžkových aktivít vrátane tvorivých dielní či spoločenských hier.

„Malí umelci iste ocenia komentovanú prehliadku v Galérii M. A. Bazovského, ale tábor sľubuje aj turistiku, súťaže a šport. Deti si nacvičia malé divadelné predstavenie, vyrobia si masky a kostýmy, aby sa mohli vyšantiť na karnevalovej diskotéke a vyskúšať si karaoke,“ dodala Erika Ságová, hovorkyňa Trenčína.

V Prievidzi pripravilo regionálne kultúrne centrum remeselné dielničky, ktorých cieľom je návrat k tradičným remeslám a zvykom spojeným s Veľkou nocou. Dielničky sú naplánované na dni 1. až 4. marca a deti s rodičmi si tu budú môcť napríklad vymaľovať kraslice, upliesť veľkonočné symboly či vytvoriť drôtené predmety. Pre mladých fotografov zorganizuje prievidzské CVČ Spektrum zájazd do Liptovského Mikuláša, kde navštívia Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva. Zimný štadión v Prievidzi bude od soboty počas jarných prázdnin sprístupnený pre verejnosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #školáci #jarné prázdniny