Kopať do EÚ je pomerne populárny šport, tvrdí Lajčák

Aj keď podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák pripúšťa, že dnes kritizuje Európsku úniu viac ako v minulosti, zároveň zdôrazňuje, že sa považuje za eurooptimistu.

27.02.2016 10:29
Miroslav Lajčák Foto: ,
Podpredseda vlády a minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák.
debata (49)

„Objektívne – niet iného úspešnejšieho spoločenstva krajín ako je Európska únia. Na svete niet krajín, ktoré vďaka svojej spolupráci dosiahli vyššiu mieru demokracie, politickej zrelosti, prosperity, štandardov, a to vrátane ochrany ľudských práv,“ povedal.

Šéf slovenskej diplomacie uviedol, že má dobré dôvody v EÚ veriť, pretože veľkú časť svojho profesionálneho života zasvätil tomu, aby sa Slovensko stalo jej členskou krajinou. Vysvetlil, že dnes je pre mladú generáciu úplne bežné cestovať bez víz, študovať a pracovať kdekoľvek v Európe, nevnímať hranice a platiť rovnakou menou takmer v celej EÚ. „Ale ono to také jasné vždy nebolo. Dnes vieme, ako EÚ zmenila naše životy, krajinu, fungovanie každého z nás,“ skonštatoval minister. Takisto podotkol, že práve EÚ je najväčším poskytovateľom humanitárnej a rozvojovej pomoci na svete.

Lajčák v rozhovore takisto konštatoval, že „kopať do Európskej únie je pomerne populárny šport, ktorému holdujú mnohí“. Podľa jeho slov on ale do tejto kategórie nepatrí. „EÚ nekritizujem preto, pretože som euroskeptik alebo preto, že si myslím, že je to moderné, kritizujem ju za konkrétne veci, ale naďalej zostávam veľmi človekom, ktorý verí v EÚ a ostáva hlboko presvedčený o jej prínose a výhodách,“ zdôraznil minister.

Ako vysvetlil minister, dnes Únii vyčíta, že pri niektorých závažných témach opustila svoj zvyk počúvať sa a hľadať kompromisy. „Aj keď si síce mnohí robia posmešky, že proces prijímania stanovísk trvá dlho, ale jeho výsledkom je to, že sa napokon dohodneme na kompromise, s ktorým vedia všetci žiť a pod ktoré sa všetci podpíšeme. A práve pri dnešnej migračnej téme EÚ opustila túto svoju zvyklosť – upustila od toho, čo ju podľa môjho presvedčenia robí najsilnejšou,“ pomenoval Lajčák dôvody svojej kritiky.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Miroslav Lajčák