Csicsai: V poľnohospodárstve nedávame priestor rodinnému podnikaniu

Ak by sa európske zdroje správne využili, v poľnohospodárstve by našlo prácu dlhodobo až 200-tisíc ľudí na vidieku, tvrdí poslanec za Most-Híd Gabriel Csicsai.

28.02.2016 12:54
debata (10)

„V poľnohospo­dárstve musia malí a strední výrobcovia dostať jednoznačne viac priestoru. V opačnom prípade už za pár rokov prestane byť náš agrorezort konkurencieschop­ný,“ vysvetľuje bývalý štátny tajomník ministerstva pôdohospodárstva. Aktuálny vysoký podiel veľkých fariem v poľnohospodárstve považuje za vážnu hrozbu. „Dnes je pomer veľkých fariem na výrobe 80 percent a len v 20-percentnom zastúpení sú tí malí. Som presvedčený, že v záujme lepšieho fungovania agrorezortu, a to predovšetkým z dlhodobého hľadiska, musí byť tento pomer 50 ku 50, teda polovica produkcie z veľkých podnikov a rovnaká časť od malých a stredných poľnohospodárov,“ upozornil.

Program rozvoja vidieka, ktorý v tejto súvislosti vláda Smeru-SD schválila, považuje Csicsai iba za alibistický dokument: „Iba sa tvári, že bude podporovať mladých, malých a stredných a v skutočnosti prihráva veľkým, teda tým, ktorí nemusia riešiť vlastnú ekonomickú nestabilitu a finančné suchoty,“ konštatuje poslanec za Most-Híd.

Najväčším problémom súčasného nepomeru v agrosektore je podľa neho fakt, že veľké podniky neinvestujú, alebo nerozvíjajú tie segmenty, ktoré vyžadujú ľudskú prácu. „To znamená chov zvierat, alebo pestovanie ovocia. Taktiež neinvestujú do spracovania týchto komodít na lokálnej úrovni. Aj keď chápem veľkých investorov, ktorí do nákupu agrosubjektov vložili veľké peniaze a chcú zisk, vnímať poľnohospodárstvo ako rýdzo trhovo orientovaný segment je nesprávne. Agrosektor má byť na to, aby sa uživil vidiek, poľnohospodárstvo je o ľudských osudoch tých, ktorí tam žijú,“ pripomína Csicsai.

Podľa poslanca za Most-Híd by pre Slovákov mohli byť príkladom Francúzi, ktorí v poľnohospodárstve reálne podporujú lokálne spracovanie a odbyt. „Tým by sme vedeli v rezorte zamestnať štyrikrát toľko ľudí ako teraz. Ak je aktuálne v prvovovýrobe zamestnaných 47-tisíc ľudí, v budúcnosti by to mohlo byť až 200-tisíc. Nehovoriac o ďalších pracovných miestach, ktoré sa na prvovýrobu priamo či nepriamo viažu. Takúto víziu, ktorá hovorí o reálne 250-tisícoch nových pracovných pozíciách, však môžeme naplniť iba pri správnom využití prostriedkov z EÚ. V tomto Ficova vláda, bohužiaľ, zlyhala,“ upozornil Csicsai. Dotačné stimuly pre poľnohospodárstvo sú podľa jeho slov nastavené absolútne nesystémovo. „Teraz platí, že nimi financujeme straty, pričom dotácie by mali ísť na inovácie a novú výrobu. Takto zle nastavená poľnohospodárska politika navyše brzdí v rozvoji aj regióny, ktoré sú primárne odkázané na krajinu,“ uzavrel poslanec Mosta-Híd.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #poľnohospodárstvo #Most-Híd