S Poliakmi si už nebudeme uznávať tituly docent a profesor

Slovensko a Poľsko si už nebudú navzájom uznávať tituly docent a profesor. Vylúčila to zmena dohody medzi oboma krajinami, ktorú v stredu schválila vláda. Podľa ministerstva školstva bola dôvodom noviniek odlišná prax uznávania u nás a v Poľsku. Tým, ktorí už tituly majú, budú platiť naďalej.

28.02.2016 18:00
ministerstvo skolstva Foto: ,
Tituly docent a profesor si už nebudú Slovensko a Poľsko navzájom uznávať. Podľa ministerstva školstva je dôvodom odlišná prax ich uznávania v oboch krajinách.
debata (66)

K zmene dohody prichádza pol roka po tom, čo poľské médiá otvorili kauzu o kupovaní profesúr či docentúr na Slovensku. Podľa nich malo pochybným spôsobom získať vysoké akademické tituly u nás takmer 200 poľských vedcov.

Ministerstvo tvrdí, že tieto prípady neboli dôvodom na novú podobu dohody. Tá sa už vtedy pripravovala. „Upozornili však odborníkov na odlišnú prax pri uznávaní vedecko-pedagogických titulov na území oboch štátov. Kým na Slovensku sú vysokoškolskí učitelia regulovanými povolaniami a pri uznávaní kvalifikácií sa postupuje podľa európskych právnych noriem, Poľsko povolanie vysokoškolského učiteľa nereguluje,“ konštatoval rezort s tým, že práve odstránenie tejto odlišnosti viedlo k tomu, že sa zmluva upravuje aj v týchto oblastiach.

Posledná dohoda medzi slovenskou a poľskou vládou o vzájomnom uznávaní častí štúdia a rovnocennosti dokladov o vzdelaní, hodností a titulov bola podpísaná v roku 2005. Po novom sa z nej vypúšťajú časti, ktoré hovorili o vzájomnom uznávaní vedecko-pedagogických titulov docent a profesor. Študentov prvého, druhého a tretieho stupňa vysokoškolského štúdia sa novinky nijako nedotknú. „Budú sa uznávať len doklady o vzdelaní, a nie vedecko-pedagogické tituly. Zmena spočíva aj v zjednotení terminológie so zmenami v právnych poriadkoch zmluvných štátov,“ uviedlo ďalej ministerstvo.

Predseda Rady vysokých škôl Martin Putala si myslí, že po prijatí novej dohody bude na Slovensko chodiť prednášať menej poľských odborníkov a naopak. „Na Slovensku je problémom, že máme príliš nepohyblivú učiteľskú pracovnú silu a toto je ďalší stupeň, ktorý nie úplne pomáha pri mobilite a potenciálnej podpore kvality,“ ozrejmil Putala. Ako dodal, ministerstvo by malo požiadať Radu o vyjadrenie k pripravovanej zmene dohody. To sa však nestalo.

Na druhej strane prodekan Filozofickej fakulty Univerzity Komenského Martin Slobodník považuje nové obmedzenie za rozumné. Najmä pre pochybné praktiky pri udeľovaní niektorých titulov. Prípady podozrivých docentov a profesorov potom vrhali zlé svetlo na všetky naše univerzity. Obmedzenia mobility vedcov sa neobáva.

„Keby bol niekto pozvaný na semestrálny pobyt napríklad na univerzitu vo Varšave, aby prednášal ako hosťujúci pedagóg, tak nepochybujem o tom, že by poľskí kolegovia rešpektovali, že je profesor na Slovensku. Išlo o to, že tu vznikla nejaká tradícia, že kolegovia akademici z Poľska sa veľmi často habilitovali alebo získali profesúru na niektorých univerzitách na Slovensku v oveľa mäkších podmienkach, ako sú v Poľsku aj na iných univerzitách,“ vysvetlil prodekan.

Ako ďalej uviedol, pomer titulov, ktoré Slováci získali v Poľsku, je vo veľkej nerovnováhe oproti opačnému prípadu. Zmeny podľa neho spravia poriadok v oblasti, kde to bolo už potrebné. Ideálne by bolo, keby sme uplatňovali rovnaký prístup ako v západných krajinách. „Teda že titul docent alebo profesor je viazaný na funkčné miesto a univerzitu. Človek je napríklad profesor Univerzity Komenského a keď prejde na univerzitu do Prahy, tak nie je automaticky profesorom, pretože sa to viaže na konkrétne miesto na konkrétnej univerzite,“ doplnil Slobodník.

Pokiaľ ide o bežných vysokoškolských študentov, v tomto akademickom roku navštevuje slovenské vysoké školy 338 poľských študentov v prvom a druhom stupni štúdia a 127 študentov tretieho stupňa. V mnohých prípadoch sú na našich univerzitách iba jeden alebo dva semestre v rámci programu Erasmus a zmeny sa ich nijako nedotknú.

To je aj prípad Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. „U týchto študentov nejde o získanie titulu, ale o absolvovanie časti štúdia na našej univerzite,“ uviedla hovorkyňa univerzity Zuzana Ševčíková.

Rovnakým spôsobom študuje väčšina Poliakov aj na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Pri tituloch docent a profesor má univerzita jasne stanovené pravidlá, ktoré musia splniť domáci aj zahraniční uchádzači. „Odteraz uchádzači z Poľska budú musieť okrem podmienok univerzity počítať aj s prijatou zmenou medzi vládami Slovenska a Poľska a podľa toho sa rozhodnúť,“ spresnil prorektor univerzity František Trstenský.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #vysoké školy #profesor #docent