Protikorupčné opatrenia neprijali Smer a SNS

Protikorupčné opatrenia iniciatívy Štrngám za zmenu si osvojilo šesť z ôsmich politických strán, ktoré majú šancu dostať sa do parlamentu.

01.03.2016 13:50
debata (66)

Záväzok aktívne presadzovať 22 opatrení v šiestich oblastiach, kde priority tvoria odpolitizovanie polície, verejná kontrola prokurátorov, opatrenia na zvýšenie zodpovednosti sudcov, sfunkčnenie Najvyššieho kontrolného úradu, odkrývanie schránkových firiem a korupcie politikov sa podpisom zaviazali predsedovia strán Most-Híd, Sieť, KDH, SaS, OĽaNO a SMK. Vládny Smer a mimoparlamentná SNS záväzok neprijali.

Iniciatívou štrngám za zmenu Inštitút SGI, Nadácia Pontis, Nadácia Zastavme korupciu a Via Iuris reagujú na nekvalitu právneho štátu na Slovensku a mieru systémovej korupcie. Od novembra minulého roka preto podľa výkonnej riaditeľky Nadácie Pontis Lenky Surotchak iniciatíva začala oslovovať relevantné politické strany, aby protikorupčné opatrenia zapracovali do predvolebných programov a neskôr sa podpisom zaviazali presadzovať ich v budúcnosti.

„Sme presvedčení, že protikorupčná agenda musí byť agendou pravice aj ľavice, pretože systémová korupcia má zhubný vplyv na kvalitu života všetkých ľudí,“ konštatoval riaditeľ Via Iuris Milan Šagát. Protikorupčné opatrenia si strany podľa Šagáta môžu zapracovať do vládneho programu, ak budú vo vládnej koalícii, alebo ich presadzovať v Národnej rade SR, ak by pôsobili ako opozičné subjekty.

Riaditeľ Inštitútu SGI Ctibor Košťál upozornil, že voľbami sa aktivity iniciatívy Štrngám za zmenu nekončia. Strany, ktoré záväzok podpísali, po voľbách oslovia, aby opatrenia aktívne presadzovali, ponúknu aj odborné kapacity pre spracovávanie legislatívnych návrhov.

Podľa riaditeľa Nadácie Zastavme korupciu Pavla Sibylu diskusie s oslovenými stranami ukázali, že existuje dopyt po neideologických riešeniach boja s korupciou. Témy a opatrenia, ktoré iniciatíva presadzuje, podľa Sibylu treba verejne dlhodobo diskutovať, pretože bez zmien sa Slovensko právnym štátom nestane.

Iniciatíva zároveň pripomína, že v prieskume 77 percent oslovených ľudí povedalo, že na Slovensku sa nevyvodzuje právna zodpovednosť voči politikom, ak konajú nezákonne.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #politici #VIA IURIS #protikorupčné opatrenia #iniciatíva Štrngám #predvolebný program #Pontis #Nadácia Zastavme korupciu #Inštitút SGI