V sobotu štartuje v Piešťanoch Maratón so sclerosis multiplex

Desiatky ľudí z celého Slovenska si prídu zacvičiť do Fitness SiTy v Piešťanoch. V sobotu 5. marca preberú štafetu z Čiech, kde sa koná Maratón so sclerosis multiplex - MaRS 2016. Organizátorom akcie je Nadační fond IMPULS.

02.03.2016 16:37
debata (1)

MaRS má za úlohu upozorniť nie iba na samotné ochorenie, ale predovšetkým na to, že pohyb a zdravý životný štýl pacientom sa sklerózou multiplex (SM) prospieva.

V Piešťanoch budú cvičiť pacienti so sklerózou multiplex, ich príbuzní, priatelia, lekári či fyzioterapeuti. V čase od 13:30 do 13:30 sa spoja s ostatnými českými a slovenskými cvičiacimi mestami, a odovzdajú tak pomyselný štafetový kolík.

„Pri tomto netradičnom maratóne nie je cieľom podať vrcholový výkon, ale motivovať pacientov k tomu, aby sa naučili pravidelne hýbať… Bez pohybu sa nám akákoľvek liečba SM rozsype,“ uviedol neurológ a špecialista na SM, MUDr. Branislav Brežný.

Podľa neho je dôležité, aby si pacient našiel to, čo ho baví a športoval s priateľmi, ktorí ho k pohybu povzbudia, i keď sa mu práve nebude chcieť. „Ľuďom s SM pomáhajú pravidelné rehabilitační pobyty, kde im fyzioterapeut poradí čo a ako posilňovať, na čo sa sústrediť. Účinné sú i trojtýždňové liečebné pobyty v kúpeľoch,“ doplnil MUDr. Brežný.

Zapojiť sa dá aj z domu prostredníctvom selfie

Vlani sa maratónu zúčastnilo 70 cvičiacich. Tento rok po prvý raz môžu cvičiť ľudia z domu, stačí, keď sa pri cvičení vyfotia a pošlú fotografiu organizátorom – pripočítajú sa tak automaticky k účastníkom.

Okrem klasického kruhového tréningu si môžu zacvičiť pilates pod dohľadom fyzioterapeutky alebo si vyskúšať s trénerom stabilizačný a mobilizačný systém.

Pilates si príde zacvičiť aj Tonka Bezillová (24) zo Žiliny. „Pôvodne som chcela začať behať, ale to ma nechytilo, veľmi baví pilates,“ zdôverila sa budúca optometrička. Choroba u nej prepukla pred 6 rokmi a únavy sa zbavuje práve pohybom.

Slovenskí maratónci sa v Piešťanoch dozvedia niečo viac o zdravom životnom štýle. Podľa MUDr. Brežného by ľudia s SM mali dbať na zvýšený podiel potravín bohatých na vitamín D, a jesť pestrú stravu.

„Prospieva ovocie, zelenina, vlákniny, orechy, semienka, kyslé mliečne výrobky, ryby. Skvelá je údená makrela, predovšetkým jej podkožie, ktoré vo zvýšenej miere obsahuje omega 3 nenasýtené mastné kyseliny. A dôležité je sa neprejedať,“ dodal lekár. Vitamín D sa dostane tela tiež pobytom na slnku.

O sclerosis multiplex

  • Ide o chronické zápalové ochorenie centrálneho nervového systému, ktorého príčina nie je doteraz známa.
  • SM prepukne väčšinou v mladšom veku, častejšie postihuje ženy.
  • Typické striedanie obdobia záchvatov (atakov) a obdobia zdanlivého kľudu. Tento proces je nepredvídateľný, a preto i liečba či prevencia je ťažká.
  • Na celom svete trpí roztrúsenou sklerózou 2,5 milióna ľudí, na Slovensku sa odhaduje počet pacientov okolo 8-tisíc, približne 3-tisíc z nich podstupuje biologickú liečbu.
  • Choroba sa vyskytuje hlavne v stredných a chladnejších zemepisných šírkach.
  • Rizikovými faktormi ochorenia sú okrem genetickej dispozície EB vírus, fajčenie a nedostatok vitamínu D.
1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #zdravý životný štýl #Maratón so sclerosis multiplex #IMPULS