Čislákov hovorca sa stal pacientom, aby ukázal eHealth

Bez papierovej žiadanky a s elektronickým prístupom k výsledkom odobranej krvi. Aj takto vyzerá budúcnosť elektronického zdravotníctva pod názvom eHealth, ktoré má byť na Slovensku zavedené celoplošne od januára budúceho roka. V malackej nemocnici na prípade konkrétneho pacienta ukázali, ako to funguje.

03.03.2016 15:00
Peter Bubla, eHealth Foto: ,
Ukážka vyšetrenia krvi prostredníctvom projektu eHealth v Nemocnici Malacky.
debata (11)

Do nefrologickej ambulancie, špecializovanej na pacientov s ochoreniami obličiek, vstúpil hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla. Na chvíľu sa z neho stal pacient, ktorý bol vopred zaregistrovaný do nemocničného informačného systému. Na rozdiel od iných ho snímala kamera. V druhej miestnosti totiž novinári na plátne sledovali, čo sa v ambulancii deje.

O čom sa s lekárkou rozprával, počuť nebolo. Hovorca sa usmieval, aj keď mu sestrička brala krv. Doktorka zatiaľ vložila svoju kartu zdravotníckeho profesionála do čítačky, aby mohla pracovať s národným zdravotníckym informačnym systémom (NZIS), ktorý je prepojený s nemocničným. Jej preukaz slúži na identifikáciu a autorizáciu. „Zároveň slúži ako elektronický podpis k elektronickým zdravotným záznamom. Je teda náhradou klasickej pečiatky a podpisu lekára,“ vysvetlila Helga Kajanová, medicínska expertka eHealthu. V malackej nemocnici ho majú dvadsiati lekári. Preukazy vydáva Národné centrum zdravotníckych informácií.

Lekárka si v nemocničnom systéme vyhľadala pacienta, vytvorila elektronickú laboratórnu žiadanku na vyšetrenie sodíka vo vzorke jeho krvi a odoslala ju do národného systému. Všetko, čo sa odohrávalo v počítači u lekára, mohli novinári sledovať na televíznej obrazovke. NZIS ešte pri registrácii priradil pacientovi špeciálny identifikátor, ktorý je spárovaný s jeho rodným číslom. Identifikátorom sestrička označila skúmavku so vzorkou. „V tomto štádiu sa vytlačí aj papierová žiadanka. Keď sa to však rozbehne naplno, bude stačiť len identifikátor na skúmavke a elektronická žiadanka,“ povedala Kajanová.

Laborantka v laboratóriu prebrala vzorku v skúmavke, dala ju do centrigúfy a potom do prístroja na analýzu. Do čítačky vložila svoju kartu, zapísala výsledky a odoslala ich do národného zdravotníckeho informačného systému. Celé to trvalo niekoľko minút. „Pacientovi zároveň poslala do elektronickej zdravotnej knižky upozornenie, že výsledky sú hotové a že sa má informovať u svojho lekára,“ komentovala Kajanová. Neskôr by mal pacient dostávať upozornenia aj do telefónu. Kajanová upozornila, že prístup ku klinickým údajom majú lekári len v prítomnosti pacienta. Výnimkou je všeobecný lekár, s ktorým má pacient podpísanú dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti.

Bubla sa medzičasom vrátil do miestnosti k novinárom. Sadol si za počítač, ktorý bol takisto prepojený s televízorom. Na obrazovke sa objavila stránka národného portálu zdravia. Tu sa nachádza prístup k elektronickej zdravotnej knižke pacientov. Aby sa k svojim záznamom dostal, musel použiť občiansky preukaz s čipom. Vložil ho do čítačky, zadal kód a otvoril si svoju elektronickú zdravotnú knižku. V nej mal zaevidované tri vyšetrenia aj s tým, ktoré absolvoval pred pár minútami. Po jeho rozkliknutí si mohol pozrieť výsledok aj s údajmi, kedy vyšetrenie podstúpil, na koho žiadosť a kto mu ho urobil.

V knižke si pacient môže skontrolovať aj to, či sa k jeho záznamom nepokúšal dostať niekto cudzí. Minister zdravotníctva Viliam Čislák upozornil, že elektronické zdravotníctvo je bezpečné.

Počet pacientov, ktorí už týmto systémom skutočne prešli a majú záznam v elektronickej zdravotnej knižke, nechcel riaditeľ sekcie informatiky ministerstva zdravotníctva Rastislav Beliansky špecifikovať. Povedal však, že takí pacienti už sú.

Do projektu eHealth sú zatiaľ zapojení štyria poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti, tri nemocnice a jedno laboratórium. Celoplošne ho majú spustiť 1. januára 2017. Projekt si zatiaľ vyžiadal 47 miliónov eur. Beliansky nešpecifikoval, na čo konkrétne boli použité. „Ďalšie investície si vyžiada zapojenie ďalších poskytovateľov, ako aj rozšírenie funkcionality systému.“ Celý systém obsahuje 101 elektronických služieb.

Elektronizácia zdravotníctva prinesie okrem ušetrenia nákladov aj mnoho výhod. Špecialista bude mať o pacientovi viac informácií ako doteraz. Zabráni sa tým duplicite vyšetrení. Vďaka prístupu k svojim záznamom bude mať pacient prehľad o svojej liečbe. Podľa Kajanovej ho to môže motivovať k tomu, aby bol citlivejší k svojmu zdraviu a začal premýšľať o zdravšom životnom štýle.

Staré záznamy sa do systému nepreklápajú. V rámci elektronickej zdravotnej knižky je však vytvorený takzvaný sumár, ktorý obsahuje najdôležitejšie informácie o pacientovi, ako sú očkovania, alergie či používanie kardiostimulátora. Tieto informácie sa tam zapíšu.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #eHealth #elektronické zdravotníctvo