Lajčák: Eurokomisár Šefčovič v energetike SR nezvýhodňuje

Slovensku v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2 skôr nepomáha, že eurokomisárom pre energetiku je Slovák Maroš Šefčovič.

04.03.2016 11:53
Maroš Šefčovič Foto: ,
Eurokomisárom pre energetiku je Slovák Maroš Šefčovič.
debata (19)

Myslí si to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák, ktorý to uviedol v rozhovore pre agentúru SITA. „Ja by som nechcel, a samotnému podpredsedovi Európskej komisie Marošovi Šefčovičovi by ublížilo, keby sa stotožňoval so slovenskou pozíciou,“ povedal Lajčák.

Ako pripomenul, komisári pri svojej práci nezastupujú jednotlivé členské krajiny. „My musíme dať jasne najavo, že nezneužívame a nesmieme zneužiť skutočnosť, že je to práve náš komisár, ktorý je viceprezidentom pre Energetickú úniu,“ dodal Lajčák.

Plynovod Nord Stream 2 je projekt, ktorý má ísť do Nemecka severnou trasou. Ruská firma Gazprom dodáva plyn do Nemecka cez Baltské more prostredníctvom plynovodu Nord Stream a trasa Nord Stream 2 by kapacitu plynovodu zdvojnásobila na 110 mld. kubických metrov ročne. Ukrajina by kvôli tomuto projektu prišla na tranzitných poplatkoch o dve miliardy eur, Slovensko približne o 700 miliónov.

Lajčák takisto pripomenul, že Ukrajina a Slovensko majú na projekt Nord Stream 2 rovnaký názor, a to, že je to projekt, ktorý je ekonomicky nepotrebný a politicky škodlivý.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Miroslav Lajčák #EK #Maroš Šefčovič #energetická únia #Nord Stream 2