Baťovci sa pre rozhodnutia slovenských súdov obrátia na ESĽP

Štyria vnuci Jána Antonína Baťu sa po doručení písomného rozhodnutia Ústavného súdu SR, ktorý odmietol ich sťažnosť na postup slovenských súdov, rozhodli obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP). Uvádza sa to v tlačovej správe, ktorú poskytli advokáti rodiny. Potomkovia zlínskeho veľkopodnikateľa žiadajú na Slovensku zrušenie rozsudku Národného súdu v Prahe voči Jánovi Antonínovi Baťovi. Na základe toho by potom mohli žiadať náhradu za znárodnený majetok, mohlo by ísť o miliardy eur.

04.03.2016 12:00
debata (36)

Na ÚS SR sa rodina obrátila po tom, čo bratislavský krajský súd zrušil rozhodnutie Okresného súdu Bratislava I. Okresný súd v apríli 2013 anuloval rozsudok Národného súdu v Prahe, ktorý v neprítomnosti odsúdil Jána Antonína Baťu na 15-ročný trest väzenia a rozhodol o prepadnutí jeho majetku. Rodina Baťovcov na základe toho požiadala slovenské ministerstvo financií o vysporiadanie za znárodnený majetok.

Minister financií Peter Kažimír podal sťažnosť proti rozhodnutiu okresného súdu a tak o veci rozhodoval bratislavský krajský súd. Baťovi dediči s postupom súdu nesúhlasili a obrátili sa na ÚS SR, lebo podľa nich bolo porušené ich základné právo na spravodlivý proces a prístup k súdu a žiadali vrátiť vec na nové prerokovanie. ÚS SR sťažnosť Baťovcov v decembri minulého roka odmietol pre nesplnenie zákonom predpísaných náležitostí.

Českí advokáti časti dedičov považujú dôvody odmietnutia ich ústavnej sťažnosti za neuveriteľné. „Vyčítali nám formálne nedostatky plnej moci a absenciu spolupracujúceho slovenského advokáta, bez toho, aby nás k odstráneniu týchto domnelých nedostatkov najskôr vyzvali, tak, ako to súdy v týchto prípadoch robia a ako im to ukladá zákon,“ uvádza sa v tlačovej správe. Brniansky advokát Robert Cholenský tento postup označil za „jednoznačnú šikanu a hľadanie zástupného dôvodu“. Druhý advokát rodiny Tomáš Pecina na margo rozhodnutia slovenského ÚS SR uviedol, že „celé je to tak evidentne účelové, že sa mu to nechce veriť“.

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Baťovci