'Odstupujem z pozície podpredsedu strany,' oznámil Belinský z KDH

Podpredseda KDH Peter Belinský sa vzdal straníckej funkcie. V nedeľu po neúspechu v parlamentných voľbách vedenie strany ponúklo svoje funkcie straníckym orgánom. Aj podľa Čarnogurského by mala prísť nová garnitúra.

07.03.2016 11:03 , aktualizované: 14:48
volby 2016, kdh, figeľ, Miroslava Szitová,... Foto: ,
V centrále KDH - zľava: Peter Belinský, Ján Figeľ s manželkou, Miroslava Szitová, Pavol Zajac.
debata (42)

„V nedeľu som čakal, že celé vedenie bude konať takto. Keď som videl, ako sa to prezentovalo, urobil som osobný krok,“ povedal Belinský pre agentúru SITA. Podľa neho po výsledku KDH nestačia konštatovania ani slová, čo by chceli v hnutí urobiť.

„Musíme ihneď konať. KDH je stranou hodnotovou, ale aj štandardnou. Teda konať treba hodnotovo a štandardne. Najmä lídri, ktorí stranu prezentujú navonok. Som si vedomý svojho podielu zodpovednosti, a preto oznamujem, že nie o dva týždne, ale teraz odstupujem z pozície podpredsedu strany,“ zdôraznil Belinský.

Toto je podľa Belinského jeho predstava o vyvodení osobnej politickej zodpovednosti za volebný výsledok. Týmto krokom chce vytvoriť priestor na slobodnú a otvorenú diskusiu v KDH. Zatiaľ je podľa neho predčasné hovoriť, či sa bude uchádzať na mimoriadnom sneme o nejakú funkciu.

Predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia (KDH) Ján Figeľ v nedeľu oznámil, že on a vedenie strany je pripravené vyvodiť zodpovednosť za dosiahnuté volebné výsledky a na najbližšej Rade KDH ponúknu svoje funkcie. Zasadnutie rady zvolal na 19. marca.

Neskôr by sa mal konať aj mimoriadny snem kresťanských demokratov, ktorý by mal zhodnotiť výsledky volieb a zvoliť nové vedenie.

Kresťanskodemo­kratické hnutie ostalo pred bránami parlamentu, volilo ho 4,94 percenta ľudí.

KDH musí zásadne vymeniť vedenie, myslí si Čarnogurský

KDH musí podľa zakladateľa hnutia Jána Čarnogurského zásadne vymeniť vedenie. Ako povedal pre agentúru SITA, v KDH by mala prísť nová garnitúra. Čarnogurský je v takom prípade presvedčený, že sa KDH dokáže vrátiť do parlamentu.

„Dokázali sa vrátiť iné strany. U nás SNS, v Čechách KDÚ-ČSL. Šanca je aj v tom, že kresťanská idea je prítomná trvale a je potrebná pre Európu,“ zdôraznil.

Z výsledku KDH Čarnogurský viní vedenie hnutia za posledných 15 rokov. „Počas môjho predsedníctva KDH malo najmladších nádejných politikov. Mikuláš Dzurinda, Gabriel Palacka, Daniel Lipšic, Vladimír Palko, Ján Figeľ. Toto všetko sa v KDH skončilo. Nielen skončilo, ale aj čo bola veľká chyba, zaujímaví ľudia ako Lipšic, Procházka, Palko, Mikloško odišli,“ upozornil.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #odstúpenie #Peter Belinský