Zosuv poškodil cestu vo Varíne

Mimoriadnu situáciu vyhlásili vo Varíne, pretože za obcou sa trhá a zosúva vozovka, ktorá je jedinou prístupovou cestou do Nezbudskej Lúčky. Zosuv svahu neohrozuje len samotnú cestu, tá je totiž nad železničnou traťou na ťahu západ - východ.

08.03.2016 15:30
Nezbudská Lúčka, Varín, zosuv, cesta,... Foto: ,
Za obcou Varín sa začal pod jedinou prístupovou cestou do Nezbudskej Lúčky zosúvať svah. Hneď pod ním sa nachádza železničná trať.
debata

Nezbudská Lúčka je koncovou dedinou, kde žije asi 420 obyvateľov. „Obvodného lekára máme vo Varíne a do Varína chodiť cez Žilinu, to by bola úplná katastrofa,“ hovorí jedna z obyvateliek obce. Cesta tretej triedy z Varína je jedinou prístupovou cestou pre autá, inak môžu ľudia využiť ešte most, ktorý však je len pre peších, alebo sa dopraviť cez Strečno na druhý breh Váhu kompou.

Cesta je ešte v katastri Varína, obec preto vyhlásila mimoriadnu situáciu. Okrem dopravy malo na zosuv svahu vplyv dlhšie daždivé počasie. „Na spojnici medzi obcami Varín a Nezbudská Lúčka na úpätí svahu na pravej strane údolnej riečnej nivy rieky Váh nad železničnou traťou v dôsledku dlhodobého pôsobenia prírodných síl, nadmernej prepravy a záťaže na cestné teleso cesty III. triedy bežnou nákladnou dopravou a osobnou dopravou došlo k mimoriadnej udalosti – živelnej pohrome, svahovej deformácii na úseku približne 15–20 metrov,“ uvádza vo vyhlásení obec Varín.

Kritické miesto je vyznačené dopravnými značkami a premávka je čiastočne zúžená. Úplne zastavenie premávky si ľudia ani správca cesty, ktorým je Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja, nevedia predstaviť. Aj počas stabilizácie svahu bude preto musieť ostať cesta prejazdná.

„Je to jediná príjazdová cesta do obce, aj počas prác to bude prejazdné v jednom pruhu,“ uviedol riaditeľ Správy ciest ŽSK Ivan Fábry. Tento týždeň by mal byť ukončený geologický prieskum, ktorý určí rozsah aj dĺžku prác na zastavenie zosuvu. Práce by cestári chceli skoordinovať aj so železnicami, keďže zosuv je priamo nad železničnou traťou zo Žiliny do Vrútok.

Železnice úsek monitorujú, ale zároveň tvrdia, že bezpečnosť premávky na trati nie je bezprostredne ohrozená a vlaky tadiaľ jazdia bez obmedzení. „V prípade, že by sa situácia zmenila, a podmytie by akýmkoľvek spôsobom postupovalo ďalej a prípadne ohrozilo železničnú dopravu, je dohoda aj s políciou, že by sa okamžite prijali potrebné opatrenia. Svah nie je majetkom ŽSR, takže ŽSR svah nemôžu stabilizovať, avšak poskytnú súčinnosť v prípade realizácie prác,“ uviedla hovorkyňa Železníc SR Martina Pavlíková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #zosuv pôdy #Varín #Nezbudská Lúčka