Sulík začne rokovať o vláde s pravicovými stranami

Predseda SaS Richard Sulík neodcestuje do Štrasburgu, ako pôvodne plánoval, ale bude rokovať s možnými koaličnými partnermi. Chce vytvoriť vládu s pravicovými stranami OĽaNO, SNS, Sme rodina – Boris Kollár, Most-Híd a Sieť. Sulík vyslovil presvedčenie, že môže vzniknúť vláda, ktorá bude bojovať proti korupcii, vytvorí podmienky na spravodlivé potrestanie tých, čo rozkrádali krajinu a zasadí sa o zmeny v ekonomike, ktoré zvýšia zamestnanosť.

08.03.2016 10:43 , aktualizované: 16:52
kiska, sulik Foto: ,
Predseda strany SaS Richard Sulík
debata (313)

“Oslovil som všetkých predsedov a dúfam, že dnes dôjde k neformálnym stretnutiam,” povedal Richard Sulík. Chce od nich počuť, aké majú personálne aj programové návrhy. “Oceňujem ústretovosť Bélu Bugára a Radoslava Procházku, ktorí sú pripravení na konštruktívnu diskusiu,” dodal.

Líder liberálov verí, že pravicové strany dokážu nájsť rozumný kompromis pri napĺňaní cieľov zlepšenia pomerov v krajine. „Vieme vytvoriť stabilnú koalíciu s 87 mandátmi,“ povedal Sulík. Vyjadril sa aj k možnej spolupráci so SNS, ktorá podľa neho nie je dnes taká, akú poznáme z minulosti. „S Dankom vychádzam dobre, je to kultivovaný človek,“ povedal na adresu šéfa národniarov Andreja Danka. Sulík si uvedomuje, že SNS a Most-Híd majú odlišné pohľady na rôzne veci, ak však majú vôľu riadiť Slovensko zodpovedným a slušným spôsobom, mohli by sa dokázať dohodnúť.

odkaz
promo-volby-mapa-568x90

Predseda SaS rešpektuje, že prezident Andrej Kiska poverí zostavením vlády predsedu Smeru Roberta Fica, nijako to nespochybňuje a ak Fico zostaví kabinet, bude to rešpektovať.

Sulík naopak odmietol úradnícku vládu aj predčasné voľby, ktoré by podľa neho mohli pokojne skončiť s ešte horším výsledkom. Zároveň ich považuje za aroganciu voči voličovi, ktorý rozhodol a je povinnosťou strán teraz rokovať. „Sme pripravení hľadať prieniky, hľadať to, čo nás spája, sme pripravení na kompromisy,“ dodal Sulík. Predseda SaS je pripravený robiť mediátora medzi SNS a Mostom-Híd, ak to bude treba.

Výsledky volieb, v ktorých SaS získala 315-tisíc hlasov, považuje Sulík za historický úspech a druhú šancu pre stranu. „Definitívne sme ukázali, že nie sme stranou na jedno použitie. Volič nám odpustil a uveril, že sme ako strana dozreli, že naše úmysly sú čisté a pevné. Uvedomujeme si, že tretia šanca nebude,“ uviedol.

Sulík chce spraviť všetko pre to, aby voličov SaS a aj všetkých voličov pravice nesklamal. Podľa neho treba zabudnúť na hriechy minulosti a sústrediť sa na konštruktívnu spoluprácu. Potvrdil tiež, že prípadná široká koalícia pravicových strán bude Slovensko dôstojne zastupovať v Európskej únii. „Veľmi si želám, aby sa nám na Slovensku podarilo zostaviť vládu bez oligarchov, bez extrémistov, vládu, ktorá urobí život na Slovensku lepším,“ podotkol. Sulík rovnako zdôraznil, že SaS nie je stranou jedného človeka, ale silným a úspešným tímom.

Sulík priznal, že sa v pondelok stretol s Borisom Kollárom, ale o výsledkoch rokovania nechcel zatiaľ hovoriť. Odmietol aj názor, žeby sa mal pokúsiť vytvoriť vládu so Smerom.

Bugár predstavil Sulíkovi priority strany Most-Híd

Predseda strany Most-Híd Béla Bugár predstavil Sulíkovi programové priority strany a predstavu o stabilnej koaličnej vláde. „Priority dostanú partneri a nie novinári,“ povedal Bugár s tým, že ak by o prioritách hovoril najprv novinárom, nikdy by žiadna vláda nevznikla.

„Bol to konštruktívny, až príjemný rozhovor,“ konštatoval Sulík. Zopakoval, že jeho prioritou je zostavenie pravicovej vlády. „Som pripravený robiť kompromisy,“ dodal s tým, že ak aj ostatní partneri budú mať vôľu, stredopravá vláda môže vzniknúť.

Sulík telefonoval s predsedom SNS Andrejom Dankom. Šéf národniarov vysvetlil predsedovi SaS, prečo chce rokovať s predsedami strán iba oficiálne a po tom, ako ich poverí zostavovaním vlády prezident. „Rozumiem tomuto postupu,“ konštatoval Sulík s tým, že SNS čaká republikový snem. S Dankom sa na rozdiel od zástupcov iných strán stretne neskôr. Bugár so Sulíkom diskutoval v spoločnosti podpredsedníčky Mosta-Híd Lucie Žitňanskej.

„Ideme na rokovania, je dôvod rokovať o vzniku vlády. Je zrejmé, že premiér Fico vládu nezostaví,“ povedal po príchode do centrály predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic. Predčasné voľby považuje Lipšic za nedemokratický prejav, podľa neho sa voľby nemajú opakovať dovtedy, pokiaľ sa niekomu nezačne páčiť výsledok. Lipšic si myslí, že prioritou teraz je krajina, až potom strana a záujem osoby. „Kde by bola krajina po ďalších štyroch rokoch vlády Roberta Fica, keby ďalšie desiatky tisíc malých ľudí poodchádzali z krajiny,“ poznamenal Lipšic. Ak ide o krajinu, riešenie sporov z minulosti a animozít považuje Lipšic za detinské. So Smerom sa podľa Lipšica nedajú zaviesť reformy, čo si podľa Lipšica uvedomujú aj Bugár a predseda Siete Radoslav Procházka.

Líderka kandidátky OĽaNO-NOVA Veronika Remišová si myslí, že potom, ako si prečítala programy SNS, Mosta-Híd a Siete, by sa čudovala, ak by tieto strany spolupracovali so Smerom. „Ja osobne si myslím, že to, čo oni dali do tých programov, sa so Smerom napĺňať nedá, Smer to predsa dokázal, nie počas štyroch, ale ôsmich rokov – schránkové firmy, hmotná zodpovednosť – nič z toho neurobili,“ konštatovala Remišová. „Idem do toho s tým, že týmto trom lídrom ide o ich voličov a ide im o krajinu,“ uzavrela Remišová.

313 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #koaličné rokovania #SASKA