Zvládne povolebné Slovensko šéfovať únii?

Nestalo sa to po prvý raz. Podobnú situáciu, ako zažíva teraz Slovensko, si ako predsednícka krajina EÚ vyskúšala Česká republika. Keď v roku 2009 padla vláda premiéra Mirka Topolánka - a to počas polročného šéfovania v EÚ - nastúpila úradnícka vláda.

08.03.2016 12:00
Robert Fico Foto: ,
Po Holandsku má predsedníctvo v EÚ prevziať Slovensko. Či vládu v druhom polroku 2016 povedie Robert Fico alebo niekto iný, to zatiaľ jasné nie je.
debata (57)

Hoci spočiatku sa hovorilo o tom, že by českú taktovku v EÚ predčasne prevzalo Švédsko, ktoré malo predsedníctvo po českom, prípadne Francúzsko, ktoré šéfovalo EÚ pred ním, úradnícka vláda v Prahe to napokon zvládla.

Komplikovanú situáciu s povolebným patom na Slovensku z hľadiska jeho budúceho predsedníctva netreba podľa analytikov preceňovať. Diplomati v Bruseli aj v Bratislave budú naďalej pracovať a pripravovať sa na prevzatie predsedníctva.

„Úloha predsedníctva je určitým spôsobom obmedzená, ministri predsedajú rokovaniam, niečo sa niekam s rôznym dôrazom posúva, ale ten stroj nakoniec vždy funguje ďalej,“ povedal pre ČTK Pieter Cleppe z bruselskej pobočky analytického strediska Open Europe. Myslí si, že napriek nejasnej podobe budúcej vlády Slovensko svoju úlohu zvládne.

Najdôležitejšie rokovania – summity – vedie stály predseda Európskej rady Donald Tusk. Podobne rokovania ministrov zahraničných vecí vysoká predstaviteľka pre zahraničnú politiku Frederica Mogheriniová.

Nadchádzajúce predsedníctvo znamená, že Slovensko bude viesť zvyšné ministerské rady európskej dvadsaťosmičky a pracovné skupiny. Pracovné skupiny majú na starosti diplomati a úradníci jednotlivých ministerstiev, ktorí sa na túto úlohu už dlhšie pripravujú.

Podľa Vladimíra Bartovica z pražského Inštitútu pre európsku politiku Europeum problém môže byť skôr pri šéfovaní ministerským radám. „Ak nastúpi nová vláda tesne pred začiatkom predsedníctva alebo sa bude meniť počas predsedníctva, na miesto ministrov môžu nastúpiť ľudia, ktorí s tým nemajú vôbec nijakú skúsenosť,“ upozorňuje Bartovic. V tom je podľa neho aj riziko, že si Slovensko urobí zlé meno, ak neskúsení ľudia nebudú vedieť manažovať zasadnutia ministrov.

Predčasné voľby tiež nie sú vhodné na obdobie predsedníctva. „Stáva sa to, ale nevníma sa to dobre. Už aj preto, že namiesto toho, aby sa krajina sústredila na dobrý výkon svojej úlohy, politické strany robia predvolebnú kampaň. Úlohou predsedajúceho štátu je byť tým, ktorý hľadá kompromisy a dohodu. Keď prebieha predvolebná kampaň, je ťažké to očakávať,“ podotkol Bartovic.

odkaz
promo-volby-mapa-568x90

Slovensko prevezme predsedníctvo 1. júla od Holandska, v rámci predsedníckeho tria ho koncom roka odovzdá Malte. Tímové predsedníctvo znamená, že tri štáty si teoreticky môžu rozdeliť úlohy. „Slovensko môže prípadne na niektorých zasadnutiach požiadať Holandsko, aby prevzalo predsedanie rady, ale nepredpokladám to. Slovenskí diplomati a úradníci odviedli už 90 percent práce, zvyšných 10 percent je na samotnej vláde,“ myslí si Bartovic.

Podľa šéfa českej diplomacie Lubomíra Zaorálka Slovensko pri šéfovaní v EÚ obstojí. „Je nesmierne dôležité v čase, keď Európa čelí takým skúškam, aby bolo slovenské predsedníctvo schopné pomôcť,“ povedal Zaorálek pre ČT.

Slovenské predsedníctvo je podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku dôležité aj pre Česko. „Nová slovenská vláda bude od polovice roka predsedať EÚ a Česká republika je pripravená Slovensko v jeho predsedníckej úlohe silne podporovať,“ povedal Sobotka.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Slovensko #predsedníctvo EÚ #Mirek Topolánek