Záborská nevylučuje kandidatúru na šéfku KDH

Poslankyňu Európskeho parlamentu za KDH Annu Záborskú podľa jej vlastných slov v posledných dňoch oslovili mnohí členovia hnutia aj voliči, aby sa uchádzala o post predsedníčky strany. "Z úcty k týmto ľuďom aj ku všetkým sklamaným voličom KDH som sa rozhodla, že tento krok zvážim," uviedla Záborská.

08.03.2016 17:59
anna záborská Foto: ,
Výsledok KDH v sobotňajších parlamentných voľbách podľa Záborskej ukázal, že KDH potrebuje nový štart.
debata (76)

„Tieto voľby nerozhodli utečenci, ale pocit veľkej časti občanov, že Slovensko ako štát nefunguje dobre. KDH musí prísť s ponukou autentickej sociálnej politiky inšpirovanej kresťanskými hodnotami. Politiky, ktorá posilní rodinu a oslobodí ju z ekonomickej závislosti na štáte,“ povedala Záborská s tým, že strana musí prichádzať s nápadmi, polemizovať, provokovať.

KDH podľa nej zosobňuje politickú tradíciu a kultúru, potrebuje však novú krv. „Chápem to ako moju misiu, aby v KDH dostali priestor ľudia s energiou na nový štart. Zároveň by ľudia ako Vladimír Palko, František Mikloško, Daniel Lipšic alebo Jana Žitňanská mali dostať úprimnú ponuku na návrat do hnutia, pokiaľ o ňu budú mať záujem,“ vyhlásila Záborská.

Dodala, že ako prvý krok navrhne, aby Rada KDH o dva týždne zrušila svoje uznesenie o ochote vstúpiť do vlády so stranou Smer prijaté po voľbách v roku 2006. To viedlo k odchodu Vladimíra Palka, Františka Mikloška a Rudolfa Bauera z KDH.

Anna Záborská je predsedníčkou krajskej rady KDH v Trenčianskom kraji. Je podpredsedníčkou Medzinárodnej paneurópskej únie, ktorá pôsobí v 23 štátoch Európy. Angažuje sa v neziskových organizáciách, ktoré presadzujú ochranu ľudského života od počatia po prirodzený koniec a pomoc tehotným ženám v núdzi. K jej politickým témam patrí prorodinná politika, zdravotníctvo a na pôde Európskeho parlamentu aj presadzovanie dôsledného dodržiavania suverenity a právomocí členských štátov predovšetkým v morálno-etických otázkach.

Krajskí predsedovia KDH vyzvali predsedu hnutia Jána Figeľa, aby odstúpil z funkcie predsedu KDH, zhodli sa na tom predsedovia všetkých ôsmich krajov. Zároveň toto stanovisko Figeľovi oznámili, ten ho zobral na vedomie. Predseda Kresťanskodemo­kratického hnutia Ján Figeľ v nedeľu oznámil, že on a vedenie strany je pripravené vyvodiť zodpovednosť za dosiahnuté volebné výsledky a na najbližšej Rade KDH ponúkne svoje funkcie. Zasadnutie rady zvolal na 19. marca. Neskôr by sa mal konať aj mimoriadny snem kresťanských demokratov, ktorý by mal zhodnotiť výsledky volieb a zvoliť nové vedenie.

Kresťanskodemo­kratické hnutie ostalo pred bránami parlamentu, volilo ho 4,94 percenta ľudí.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Anna Záborská #voľby 2016