Sulíkove obraty a škandály

„Riško, drž balónik a čakaj,“ boli povestné slová, ktoré povedala budúca premiérka Iveta Radičová šéfovi SaS Richardovi Sulíkovi počas volebnej noci v marci 2010.

09.03.2016 12:30
Richard Sulik, SaS Foto: ,
Richard Sulík.
debata (197)

Sulík sa zrejme aj dočká, minimálne poverenia od prezidenta na zostavenie novej vlády. Ako druhý, ak sa Robertovi Ficovi nepodarí zostaviť kabinet. So Sulíkom je však spätý celý rad káuz a škandálov. Tie vyvolávajú množstvo otázok, či a ako obstojí.

Hneď po nástupe do Radičovej vlády sa SaS bez problémov vzdala časti predvolebných sľubov, napríklad o dekriminalizácii marihuany a o registrovaných partnerstvách osôb rovnakého pohlavia. Sulík tvrdil, že sa na nich nezhodol s KDH, a v záujme toho, aby nevládol Fico, ale pravicová koalícia, sa v týchto veciach zachová existujúci stav.

Vláda sa prvýkrát vážne zatriasla pri voľbe generálneho prokurátora, kde svoje zohrala aj SaS. O intrigách a zákulisí sa však verejnosť dozvedela až neskôr, keď vyplávala na povrch esemesková komunikácia Sulíka s kontroverzným podnikateľom Mariánom Kočnerom. Vtedajší šéf parlamentu Sulík v nich informoval Kočnera o výsledkoch kôl voľby generálneho prokurátora a potvrdil v nich, že si poslanci budú fotiť hlasovacie lístky. Šéf SaS esemesky s Kočnerom nepoprel. Nesúhlasil však s dokumentom, ktorý bol k esemeskám priložený. Hovorilo sa v ňom, že SaS mohla mať záujem o zvolenie Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora. Dôvodom bola vraj snaha odstaviť Ivetu Radičovú z funkcie. Tá varovala, že zvolenie Trnku bude znamenať jej odchod z vlády. Sulík však odmietol, že by strana mala takýto motív.

Kauza Sasanka ešte viac rozčerila hladinu po tom, čo sa na internete objavili videá zo stretnutí Sulíka s Kočnerom v jeho dome. Šéf SaS na videu rozprával, že ho oslovili, čo by povedal, keby bol premiérom Ivan Mikloš. „Hovorím, že keby tam bol Mikloš, myslím, že by sa lepšie vládlo. Nová vláda bude musieť dostať podporu, teda či by dostala podporu od SaS, povedal som, samozrejme," hovoril na videu Sulík. Aj keď povedal, že mu Radičová nikdy tak neprekážala, aby niečo proti nej podnikol, spochybnil ju tým, že nemá pevné názory a menila postoje k zvyšovaniu dane z pridanej hodnoty.

„Jediné, o čo mi išlo, bolo zistiť, kto sú zradcovia v koalícii. Pokúšal som sa získať tieto informácie, ale ukázalo sa, že ako tajný agent by som kariéru nespravil. Namiesto toho som sa stal súčasťou vykonštruovaného príbehu,“ reagoval vtedy Sulík na uniknuté videá. Šéf zboru poradcov premiérky Radičovej Marián Balázs Sulíkovi odporučil, aby zvážil svoje zotrvanie v politike. Jeho odpoveď bola, aby sa Balázs staral o svoje veci.

Na jeseň 2011, teda 15 mesiacov od vzniku vlády, došlo práve vinou Sulíka k jej kolapsu. SaS odmietla podporiť záchranný mechanizmus pre euro. Sulík dlhé mesiace predtým opakoval, že euroval nepodporia, lebo je v rozpore s vládnym programom a zdravým rozumom. Hoci premiérka Radičová tesne pred hlasovaním v parlamente doslova prosila o zmenu postoja SaS, jej líder zostal neoblomný.

Krátko po páde vlády prepukol megaškandál s odpočúvaním civilistov vrátane novinárov Vojenským obranným spravodajstvom. Z vlády musel odísť Sulíkov blízky človek, minister obrany Ľubomír Galko. V prípade je dnes obžalovaných päť vojenských spravodajcov, ktorí čakajú na súd. Aj preto od Sulíka odišla skupina okolo Jozefa Kollára a Juraja Miškova.

SaS v predčasných voľbách v roku 2012 tesne prešla do parlamentu a v roku 2014 sa Sulík stal europoslancom. Hoci sa označuje za liberála, vo frakcii liberálov v Európskom parlamente dlho nezostal. Nepáčilo sa mu, že sú výrazní eurooptimisti, ktorí majú bližšie skôr k socialistom. Prešiel preto do frakcie európskych konzervatívcov a reformistov. Sulík je momentálne najviac známy protibruselským a protiimigračným slovníkom.

© Autorské práva vyhradené

197 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #škandály