Najtipovanejšie voľby v histórii. Slováci zarobili tisíce eur

O čo šokujúcejšie dopadli parlamentné voľby, o to väčšie výhry priniesli tipujúcim. Slováci zarobili na výsledkoch hlasovania státisíce eur a tí, čo neváhali riskovať, si na účet pripísali slušný balík peňazí.

09.03.2016 15:00
Fortuna, stávková kancelária, stávkovanie Foto: ,
Víťazom volebných stávok sa stali tipujúci a nie stávkové kancelárie.
debata (5)

Azda najviac sa potešil tipér, ktorému úspech strany SaS priniesol vyše 28-tisíc eur. Šťastie prialo aj stávkujúcemu z Prievidze, z dvojeurového vkladu získal výhru vyše 15-tisíc eur.

„Boli to najtipovanejšie voľby v histórii. Ľudia vyhrali výrazne viac, ako stavili, celkové sumy dosiahli státisíce eur,“ zhodnotil riaditeľ pre kurzové stávky stávkovej kancelárie Niké Richard Slušný. Šťastlivec z Prievidze sa stal rekordným výhercom po tom, čo na jedinom tikete uhádol kombináciu piatich udalostí. Tipoval, že KDH neprejde do parlamentu, úspech strany Sme rodina, umiestnenie SaS do 3. miesta a predvídal aj úspešnejších zo súbojov Most – Sieť a OĽaNO – SNS. Na takto vyplnenom dvojeurovom tikete zarobil 15 886 eur.

Najzaujímavejší bol podľa Slušného jednoduchý tiket, ktorý stavil tipujúci prostredníctvom internetu ešte v januári. Skombinoval dve udalosti, ktoré mu vyšli, a svojich desať eur znásobil na 11-tisíc eur.

Víťazom volebných stávok sa stali tipujúci a nie stávkové kancelárie, hovorí marketingový manažér stávkovej kancelárie Fortuna Tibor Švarda. „Slováci sa nebáli zariskovať a stavili napríklad na druhé miesto SaS, ako aj na volebný úspech Andreja Danka a Borisa Kollára, a tak potvrdili pre nás už známu skutočnosť, že stávkové kancelárie na voľbách nezarobia,“ uviedol Švarda. Na úspech Sulíkovej strany sa nebál staviť ani tipér, ktorý správne predpokladal, že sa prebojuje na druhé miesto. Stávka s vkladom 943 eur mu priniesla 28 302 eur.

Ďalší si rovnakým tipom zarobil stonásobok svojho vkladu. „Vložil 10 eur a pri kurze 100 dostal rovných 1 000 eur,“ prezradil Ján Poláš z kurzového oddelenia stávkovej kancelárie Victory Tip.

Viacerí tipujúci siahli hlboko do vrecka a za vidinou vyššieho zisku vložili do stávky aj tisíce eur. Jeden z nich bol presvedčený, že sulíkovci sa dostanú do parlamentu, stavil na to päťtisíc eur a vyhral 6 100. Vysoké sumy podávajú podľa sociológa Stanislava Buchtu najmä ľudia, ktorých aj v bežných dňoch zláka vášeň za stávkami, vysokou výhrou a majú peniaze. „Ide o osoby, ktoré sa pravdepodobne zúčastňujú na podobných stávkach. Snaha zariskovať a to, že sa domnievajú, že poznajú víťazov, ich privádza k tomu, aby stavili také vysoké sumy,“ vysvetlil sociológ.

Veľa vložených peňazí však nie vždy znamená istú výhru. Viera v úspech strany Sieť napríklad nepriniesla šťastie tipujúcemu, ktorý stavil päťtisíc eur na to, že bude mať viac ako 13 percent.

Stávkujúci mali možnosť pred parlamentnými voľbami tipovať v rôznych kategóriách. Mohli predpokladať celkového víťaza volieb, strany, ktoré získajú najviac percent hlasov, počty strán, ktoré sa prebojujú do parlamentu, i účasť voličov. Medzi najtipovanejšie udalosti podľa Poláša patrilo, či Sieť získa viac alebo menej ako 13 percent, či Smer presiahne alebo nie 35 percent, alebo či OĽaNO-Nova budú mať nad alebo pod 6,5 percenta.

„Čím bližšie boli voľby, tým viac sme mali stávok na úspech strán SaS a OĽaNo-Nova. A preto tieto stávky priniesli tipujúcim najvyššie výhry,“ dodal Poláš. Práve na úspech týchto strán vypísali kancelárie najvyššie kurzy, pretože aj z volebných prieskumov vyplývalo, že by sa do parlamentu nemuseli prebojovať. To však hralo do karát práve tým, ktorí sa nebáli riskovať a aj napriek tomu na tieto strany stavili. V ich prípade tak aj nižšia vložená suma priniesla vysokú výhru, keďže sa násobila vyšším kurzom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #stávkové kancelárie #voľby 2016