Kotlebov poslanec čelí obžalobe za zbitie cudzinca

Ublíženie na zdraví a výtržníctvo. Pre obžalobu z týchto trestných činov sa včera postavil pred námestovský súd budúci poslanec za Kotlebovu stranu Andrej M. spolu s bratrancom Jozefom M. z Tvrdošína.

10.03.2016 11:40 , aktualizované: 11.03.2016 10:25
debata (132)

V novembri 2014 pred barom v Námestove mali fyzicky napadnúť cudzinca, nadávať mu do negrov a päsťami ho udierať do hlavy. Súd hlavné pojednávanie odročil.

Očakávalo sa, že Okresný súd v Námestove už vynesie rozsudok. Samosudkyňa stihla vypočuť všetkých svedkov okrem jedného, ktorý na pojednávanie neprišiel. Prokurátor navrhol prečítať jeho výpoveď z prípravného konania. Obhajoba však žiadala svedka predviesť a vypočuť ho. „Okresný súd Námestovo pojednávanie odročil na máj 2016. Dôvodom je doplnenie dokazovania vypočutím svedka, ktorý sa na dnešné (včera – pozn. redakcie) hlavné pojednávanie nedostavil a ktorému bola uložená poriadková pokuta,“ povedal hovorca Krajského súdu v Žiline Jozef Michňa.

Zbitý Lenny Cruz žiada za ujmu na zdraví odškodné 10-tisíc eur. Po tejto bitke prišiel o prácu v Rakúsku, kde žije s priateľkou, ktorá pochádza z Hornej Oravy.

Incident sa podľa obžaloby stal v novembri 2014 na nábreží Oravskej priehrady pred barom v Námestove. Podľa očitých svedkov práve budúci poslanec za Kotlebovu stranu Andrej M. mal iniciovať napadnutie Lennyho Cruza z Dominikánskej republiky. Spolu s bratrancom Jozefom ho potom päsťami mali udierať do hlavy. Cruz spadol na zem, kde podľa obžaloby na neho vulgárne kričali "ty neger, rozkopte negra, k…t čierny“ a podobne.

Ako ďalej tvrdí obžaloba, následne ho kopali do hlavy, bokov a taktiež do rúk, ktorými sa bránil. Týmto mu mali spôsobiť niekoľko rán na tvári, krvný výron, pomliaždenie, zlomeninu prsta. Zranenia si vyžiadali 30-dňovú práceneschopnosť. Obaja obžalovaní vinu popierajú, tvrdia, že "ľudí inej farby majú veľmi radi a vychádzajú s nimi až moc dobre, pretože aj to sú ľudia“.

Zbitý Lenny Cruz žiada za ujmu na zdraví odškodné 10-tisíc eur. Po tejto bitke prišiel o prácu v Rakúsku, kde žije s priateľkou, ktorá pochádza z Hornej Oravy. V Suchej Hore boli v novembri 2014 navštíviť jej rodičov a v Námestove sa boli zabaviť na diskotéke, kde k incidentu došlo.

Prokurátor zatiaľ nevedel špecifikovať, aký trest obžalovaným hrozí. Upozornil, že Andrej M. je v podmienke za šoférovanie pod vplyvom alkoholu. V marci ho Okresný súd Ružomberok uznal vinným zo spáchania priečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Súd mu uložil trest 6 mesiacov vo väzení s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu 2 roky a zákaz činnosti vedenia motorových vozidiel na 3 roky.

Advokát Stanislav Pavol mieni, že sa nedá jednoznačne tvrdiť, že sa obvinený v podmienke neosvedčil. „Tam treba pozerať na to, kedy sa incidenty odohrali,“ uviedol Pavol. Ak sa bitka na cudzinca odohrala skôr, ako bol prichytený pri šoférovaní pod vplyvom alkoholu, tak sa mu podmienka zruší a môže dostať úhrnný trest za oba trestné činy, čo môže byť takmer päť rokov nepodmienečne.

Podmienka za alkohol je priťažujúcou okolnosťou a podľa advokáta by mal dostať vyšší trest. „Aký, to záleží na sudcovi, čo všetko mu spočíta, v takom prípade ide väčšinou o horné sadzby,“ doplnil.

Dvadsaťosemročný živnostník z Tvrdošína bol na kandidátke Kotlebovej strany na deviatej priečke. Po sobotňajších voľbách sa dostal do Národnej rady. Ak ho súd odsúdi za úmyselný trestný čin, mandát do Národnej rady mu zanikne. Do parlamentu by tak išiel jeho náhradník. O Kotlebovi a jeho ľuďoch je známe, že majú extrémistické výroky, v ktorých používajú hanobiace a nenávisť podnecujúce heslá. Napríklad označujú celú etnickú skupinu za „cigánskych parazitov či príživnikov“. Táto strana je označovaná za extrémistickú, xenofóbnu či neonacistickú.

Po voľbách dostala Generálna prokuratúra tisícky podnetov od ľudí na rozpustenie Kotlebovej strany, práve preto, že podnecuje nenávisť voči určitým skupinám ľudí. Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv tvrdí, že strana mala byť dávno zrušená a jej predstavitelia trestne stíhaní.

Včera sa pridali aj rómske mimovládne organizácie. Na lídra strany ĽSNS Mariana Kotlebu avizujú dva podnety na Generálnu prokuratúru. Prvý sa týka jeho výrokov na adresu Rómov, druhý rozpustenia strany. „Dúfame, že generálny prokurátor situáciu dôkladne preštuduje,“ poznamenal predseda Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít Ladislav Richter.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

132 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Marian Kotleba #ĽSNS #pojednávanie