Sulíkovi neprekáža Kollárova minulosť. Aj ja mám video s Kočnerom, hovorí

Richard Sulík sa v rámci neformálnych rozhovorov o budúcej koalícii stretol s Borisom Kollárom. Kollára diskreditujú fotografie, na ktorých je s piťovcami. Fotky Sulíkovi neprekážajú, hovorí, že "veď aj ja mám video s Kočnerom".

10.03.2016 11:48 , aktualizované: 18:42
Richard Sulik, SaS Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík vedie neformálne rozhovory o budúcej vláde.
debata (598)

Povolebné dianie 10.3.2016

  • Šéf SaS Richard Sulík prijal na neformálny rozhovor o zostavovaní vlády predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára.
  • Boris Kollár musel reagovať na diskreditujúce fotografie, na ktorých je s piťovcami. Snímky poslal do redakcií anonym.
  • Kollár, ktorý doteraz odmietal priamo vstúpiť do pravicovej koalície pripustil, že môže byť jej súčasťou, aj keď si nerobí nárok na žiadne kreslá.
  • Predsedníctvo strany Sieť rokovalo bez podpredsedu Miroslava Beblavého, ktorý odstúpil z funkcie v stredu.
  • Novozvolený poslanec za Kotlebovu stranu ĽSNS Andrej M. čelí obvineniu z prečinu ublíženia na zdraví z rasovej nenávisti. Okresný súd v Námestove pojednávanie odročil na 12. mája 2016.

18.30: Sieť schválila priority, ktoré bude strana presadzovať do programového vyhlásenia vlády. Žiadna z priorít by nemala byť problematická, preto by neradi robili kompromisy. Strana podľa Procházku vznikla preto, aby presadila plán na ochranu a rozvoj strednej vrstvy na Slovensku. Procházka sa vyslovil, že ho mrzí odchod Miroslava Beblavého z funkcie podpredsedu. K fotkám Borisa Kollára s niekdajším mafiánskym bosom Jurajom Ondrejčákom alias Piťom predsedníctvo nezaujalo oficiálny postoj. Viacerí členovia však podľa Procházku nad obrázkami vyslovili vážne znepokojenie.

16.50: Predsedníctvo Siete od 15.00 zasadalo v Bratislave. Podpredseda strany Andrej Hrnčiar pred rokovaním pre Aktuality.sk vyhlásil, že nemá dôvod meniť svoj postoj k predsedovi Radoslavovi Procházkovi a odmietol, žeby Procházka odišiel zo strany alebo by opustil svoj predsednícky post. Predsedníctvo rokuje už bez Miroslava Beblavého, ktorý v stredu odstúpil z funkcie podpredsedu strany. (Viac o odstúpení Beblavého v správe Procházka sa v nedeľu stretol s Kaliňákom, Beblavý odstúpil z postu podpredsedu Siete.)

16.29 V súvis­losti so súčasnou povolebnou situáciou na Slovensku Kaliňák zdôraznil, že môže dôjsť k vytvoreniu „slepej uličky“ v politických rokovaniach vtedy, keď nejaké osobné animozity a ďalšie prekážky nahradia záujmy štátu. (Čítajte viac v osobitnej správe.)

14.25: “Bavili sme sa o všeobecných politických témach,” odpovedal Robert Kaliňák na otázku, o čom bolo jeho stretnutie v nedeľu po voľbách so šéfom Siete, Radoslavom Procházkom. “Ale určite sme sa nebavili o zostavovaní vlády. Na to ja nemám politický mandát,” dodal. Hovorili sme “o chaose a prekvapení, ktorý na Slovensku vznikol.

14.00: Rozhovory Sulíka s Kollárom boli posledné v sérii neformálnych stretnutí šéfa SaS s lídrami pravicových strán, s ktorými plánuje zostaviť vládu. „Ak dostanem poverenie od prezidenta Andrej Kisku na zostavenie vlády, stretnem sa aj s Andrejom Dankom (SNS). Potom uvidíme, či koalícia vznikne alebo nie,“ povedal Sulík.

13.23: Daniel Lipšic na sociálnej sieti reaguje na anonym, ktorý poslal do redakcií diskreditujúce fotografie Borisa Kollára. „Vôbec pritom nejde o diskreditáciu Borisa Kollára – ak by išlo o to, urobili by to pred voľbami. Cieľom tejto kampane je znemožniť vytvorenie stredo-pravej vlády a vystavenie viacerých mocných a vplyvných v tejto krajine trestnej spravodlivosti,“ píše Lipšic. Pripúšťa, že ak by jeho nominácia na rezort vnútra mala spôsobiť takú paniku, ktorá by znemožnila vytvorenie stredo-pravej vlády, tak sa o tento post nebude uchádzať.

13.03 Kollár Sulíkovi potvrdil záujem na vytvorení stredopravej koalície. Sme rodina podľa jeho slov nemá záujem o akýkoľvek post v exekutíve. Ak by napríklad podľa koaličnej zmluvy mali strane Sme rodine pripadnúť dva rezorty, Kollár ponechá na Sulíkovi, ako s nimi naloží.

12.05: Rómske mimovládne organizácie podajú na Generálnu prokuratúru SR dva podnety, oba sa týkajú Mariana Kotlebu, predsedu strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Ako povedal na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Rady mimovládnych organizácií rómskych komunít Ladislav Richter, prvé podanie na GP SR sa týka výrokov Mariana Kotlebu na adresu Rómov, druhý rozpustenia jeho strany. (Čítajte viac: Rómske mimovládky podajú na prokuratúru podnety pre Kotlebu.)

11.50: Sulík prezradil, že v roku 2002 na Kube stretol Kollár aj jeho. „Ak všetkých pozná, nejaká fotka môže vzniknúť. Otázka je, či kradol, páchal zločin, a hlavne či bude robiť. Dnes ste počuli, že sa zrieka akýchkoľvek nominácií. To je dôležité. Ako má páchať zločin, ak ho chce robiť, keď nebude mať žiadnych nominantov,“ vyslovil sa Sulík na Kollárovu adresu. Sulík sa Kollára tiež pýtal, či v minulosti obchodoval s drogami, Kollár to poprel a Sulík mu verí.

11.40: Kollár na otázky novinárov k diskreditujúcim fotkám reaguje slovami, že je to len snaha znemožniť vytvorenie pravicovej vlády. Nepoprel ich, vznikli vraj asi pred desiatimi rokmi na Kube, kde bol na dovolenke. „Fotím sa s všelikým,“ povedal a dodal, že nie je mafián a nie je na žiadnych mafiánskych zoznamoch.

11.40: Novozvolený poslanec Národnej rady SR za Ľudovú stranu Naše Slovensko Andrej M. a jeho brat Jozef z Tvrdošína sa vo štvrtok postavili pred Okresný súd v Námestove. Sú obžalovaní z trestných činov ublíženia na zdraví a výtržníctva. (Viac v správe: Kotlebov poslanec čelí obžalobe.)

11.30: Sulík verí, že sa posunuli o krok vpred k širokej stabilnej koalícii, ktorá bude mať 87 mandátov. „Pokladám zo povinnosť urobiť všetko pre to, aby vznikla pravicová vláda slušných ľudí, ktorá nebude toľko kradnúť,“ konštatoval Sulík. Pred novinármi sa vyjadril, že vo fotkách, ktoré majú diskreditovať Borisa Kollára, nevidí problém. „Však aj ja mám video s Kočnerom,“ povedal. Video, ktoré koncom februára 2012 pred predčasnými parlamentnými voľbami zverejnili médiá, je už nefunkčné. Prečítajte si, čo o kauze, nazvanej Sasanka, napísala Pravda.sk.

11.00: – Sulík prijal Kollára. Sulík pred stretnutím na novinársku otázku, či mu neprekáža, že jeden z možných koaličných partnerov má fotku s Piťom povedal, že „nie je dôvod riešiť teraz nejaké fotky“. „Teraz je pre mňa dôležitejšie zostaviť slušnú vládu,“ zopakoval šéf SaS.

10.30: Predseda SaS Richar Sulík začne neoficiálne rokovania o pravicovej vláde O jedenástej má prijať v Liberálnom dome predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

Boris Kollár s Piťom (Jurajom Ondrejčákom) a...
Boris Kollár, mafiáni Boris Kollár s Piťom (Jurajom Ondrejčákom) a podnikateľom Tomášom Rajeckým.

10.00: Meno šéfa strany Sme rodina Borisa Kollára je opätovne spájané s mafiou. Najnovšie sa objavili dve fotografie, na ktorých je v spoločnosti šéfa bratislavskej skupiny piťovcov Juraja Ondrejčáka (zvaného Piťo) a ďalších dvoch ľudí, ktorí sa nachádzali na tzv. mafiánskych zoznamoch. (Viac čítajte v článku Spájanie Borisa Kollára s mafiou pokračuje.)

Dianie v stredu 9.3.2016

  • Predseda Smeru Robert Fico dostal poverenie od prezidenta Kisku.
  • Z pozvaných lídrov na schôdzku o zostavení vlády prijal ponuku iba šéf národniarov Andrej Danko. Prvé rozhovory Fica s Dankom sa skončili prísľubom ďalších rokovaní.
  • Fica odmietli ďalší pozvaní – lídri strany Most-Híd a Sieť.
  • Streda sa niesla aj v znamení turbulencií v strane Sieť po tom, ako šéf Siete Radoslav Procházka priznal, že sa v nedeľu stretol s podpredsedom Smeru Robertom Kaliňákom. Miroslav Beblavý sa v reakcii na to vzdal funkcie podpredsedu Siete.

© Autorské práva vyhradené

598 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Richard Sulík #Boris Kollár #koaličné rozhovory