Za stávkové podvody dostali podmienku

S podmienečnými trestami vyviazli členovia organizovanej skupiny, ktorí zarábali na podvodoch so stávkovými tiketmi. Od tejto aféry, po ktorej zanikla stávková kancelária Formula tip, uplynulo už deväť rokov.

10.03.2016 15:44 , aktualizované: 11.03.2016 07:00
debata (7)

Pôvodne bola v roku 2007 škoda vyčíslená na 190 miliónov slovenských korún (vyše 6,3 milióna eur) a vinníkom hrozil 7– až 12-ročný pobyt za mrežami. Dlhoročným vyšetrovaním sa výška spôsobenej škody ustálila na necelých 100-tisíc eur a obvinení uzatvorili s prokurátorom dohodu o vine a treste. Siedmi dostali 2-ročný trest s podmienkou od 1 do 4,5 roka. Traja z nich dostali aj peňažné tresty vo výške od 1 500 do 3 000 eur.

„Treba odlišovať medzi hodnotou pozmenených tiketov a skutočnou škodou, ktorá odišla zo spoločnosti a ktorú si obvinení neoprávnene prisvojili. Spočiatku sa hodnota tiketov stotožňovala s výškou škody, ale to sa postupne vyšpecifikovalo,“ povedal Ján Šanta, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

Prečo trvalo tak dlho, kým prišiel tento prípad na súd, vysvetľuje prokurátor mimoriadne náročným dokazovaním a ustaľovaním škody. Partia, ktorá sa na stávkových podvodoch zúčastňovala, bola obvinená z neoprávneného obohacovania a neskôr pribudlo aj obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania zločineckej skupiny. Ale toto obvinenie napokon zrušili.

„Viedol sa spor o tom, či je to zločinecká skupina, alebo nie, nakoniec Špecializovaný trestný súd aj generálny prokurátor ustálili, že nejde o znaky zločineckej skupiny, len o znaky organizovanej skupiny,“ dodal Šanta.

Hlavný organizátor, ktorý sa priznal k tejto trestnej činnosti a potvrdil, že ju skutočne zosnoval, pred niekoľkými rokmi zomrel. Ďalší traja, ktorí sa na podvodoch zúčastňovali, sú spolupracujúci obvinení, ktorí skupinu usvedčili, a tí sa pred súd nedostali.

„Mohlo sa to skončiť aj lepšie, ale po toľkých rokoch je to dobrý výsledok,“ povedal po vyhlásení rozsudku Milan Valašík, jeden z advokátov siedmich obvinených. Samotní vinníci sa vyjadriť odmietli. Najstarší z nich, 73-ročný Jozef J., ktorý dostal najprísnejší trest, zareagoval iba vulgarizmom.

Niektorí konatelia, spoločníci a zamestnanci stávkovej kancelárie Formula tip falšovali v rokoch 2006 a 2007 výherné tikety. Po skončení stávkových udalostí doplnili do nich už známe výsledky.

„Obvinení najmenej v 20 prípadoch zabezpečili natipovanie tiketov so športovými zápasmi, ktoré následne zásahom do programového vybavenia počítača pozmeňovali tak, že sa tieto tikety stali výhernými. Takýmto spôsobom získanú sumu najmenej 97 326 eur vybrali zo spoločnosti Fortuna tip. Peniaze použili na svoje osobné potreby a na vyplácanie pracovníkov jednotlivých pobočiek,“ povedal Roman Tarabus, hovorca Krajského súdu v Trenčíne.

Podvodnými tipovaním chceli zrejme znížiť aj dane zo zisku. Podľa prokurátora Jána Šantu vyšetrovali aj túto okolnosť. „Manipulovali s určitými účtovnými výsledkami a dokladmi tak, aby pôsobili ako prosperujúca firma. A niečo skončilo v ich vreckách,“ dodal Šanta. Stávková kancelária Formula tip, ktorá patrila v tom čase medzi najväčšie na Slovensku, po prepuknutí aféry zanikla.

Pôvodnú správu z agentúr sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #súd #stávková kancelária #Formula-tip