Licenčná rada eviduje 12 sťažností na vysielanie počas kampane

Licenčná rada eviduje tucet sťažností na vysielanie televízií a rádií k voľbám. Hovorkyňa Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) Lucia Jelčová informovala, že v súvislosti s voľbami do Národnej rady SR rada dostala zhodne tri sťažnosti na verejnoprávneho vysielateľa, Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS), a na súkromnú Televíziu Markíza.

10.03.2016 16:34
debata

V prípade RTVS sťažnosti smerovali na Jednotku RTVS, a to na vysielanie relácií O 5 minút 12 (14. a 21. februára) a Parlamentné voľby 2016 (6. marca). Sťažnosti na predvolebné vysielanie TV Markíza prišli na relácie Parlamentné voľby 2016 (14. a 21. 2.) a Televízne noviny (19. 1.).

Ostatné sťažnosti, a to vždy po jednej na jedno médium, sa vzťahujú na vysielanie: TA3 (Téma dňa vysielaná 3. marca), Rádia Wow (vysielanie z 22. februára o cca 15:00), Rádio Frontinus (Debata na telefón z 21. februára), Televízie Turiec (Správy TV Turiec z 30. decembra 2015, videotextové vysielanie z 10. januára 2016).

Rada pre vysielanie a retransmisiu tiež dostala jeden podnet od Prezídia Policajného zboru, a to na TV Joj. Ten však podľa hovorkyne RVR „nesmeruje voči konkrétnemu programu“. Všetky sťažnosti na vysielanie počas predvolebnej kampane licenčná rada prešetruje.

Rada vykonávala aj vlastný priebežný monitoring vysielania vybraných rozhlasových a televíznych programov v čase kampane v elektronických médiách. Jeho podrobné výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii. Viaceré programy, pri ktorých existuje podozrenie na možné porušenie zákona, rada zmonitoruje opätovne, dodala Lucia Jelčová.

Politické subjekty, strany, hnutia alebo koalície, ktoré sa v sobotu 5. marca uchádzali o hlasy voličov, mohli po novom začať volebnú kampaň dňom, v ktorom vyhlásenie volieb zverejnili v Zbierke zákonov SR, teda 12. novembra 2015. Kampaň trvala do 3. marca do 00:00. Vysielanie politickej reklamy a špeciálnych predvolebných diskusií v médiách bolo povolené od 13. februára do 3. marca do 00:00.

Štrnásť dní pred dňom konania volieb a v deň konania volieb až do skončenia hlasovania bolo zakázané zverejňovať výsledky volebných prieskumov.

debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Markíza #RTVS #Rada pre vysielanie a retransmisiu