Cirkvi strčili hlavu do piesku

Mlčanie a žiadne zásadné stanovisko k extrémistickej Kotlebovej strane, ktorá sa dostala do parlamentu. Cirkvi zostali po voľbách ticho.

11.03.2016 20:00
Stanislav Zvolenský, KBS Foto: ,
Stanislav Zvolenský, predseda Konferencie biskupov Slovenska.
debata (278)

Asi tridsiatka signatárov, prevažne evanjelických teológov, kaplánov, kazateľov, ale aj filozofov, etnológov či publicistov si myslí, že reagovať treba. Najmä preto, lebo kotlebovci sa oháňajú kresťanskými hodnotami a často skloňujú slovo Boh.

Signatári vyjadrili znepokojenie nad tým, že cirkvi majú zdržanlivý postoj a neodsúdili zneužívanie kresťanskej viery extrémistami. V otvorenom liste vyzvali cirkvi, aby začali verejnú diskusiu o úlohe cirkvi pri formovaní verejného života. „Rímskokatolícka, gréckokatolícka, evanjelická, reformovaná kresťanská cirkev a ďalšie sú spoluzodpovedné za to, že sa do parlamentu dostala extrémistická strana, ktorá svoju nenávisť obaľuje do kresťanského jazyka,“ vyčítajú v liste.

Prečítajte si glosu Mariána Repu Mlčiaca elita.

Pripomínajú, že medzi voličmi Kotlebovej strany je veľká časť kresťanov a zvlášť katolíkov. Podľa nich k tomu prispieva práve skutočnosť, že predstavitelia strany sa hlásia k nacionalistickej interpretácii kresťanskej viery. „Znepokojuje nás najmä to, že zjavnému nástupu popularity ĽSNS v prostredí cirkví sa predstavitelia cirkví len mlčky prizerali,“ píšu osobnosti.

Denník Pravda oslovil Konferenciu biskupov Slovenska (KBS), gréckokatolícke biskupstvo, reformovanú aj evanjelickú cirkev či Ekumenickú radu cirkví na Slovensku s otázkou, ako zareagujú na túto výzvu. Ekumenická rada cirkví do redakcie odkázala, že otvorený list nebol priamo adresovaný jej a treba osloviť jednotlivé cirkvi. Evanjelici sa nevyjadrili, pretože biskup je odcestovaný v zahraničí. Hovorca Gréckokatolíckého biskupstva v Prešove Ľubomír Petrík povedal, že k listu nebudú zaujímať stanovisko. „Za všetkých biskupov sa vyjadrí Konferencia biskupov Slovenska,“ uviedol.

Konferencia biskupov Slovenska tvrdí, že list aj podnety si musia preštudovať. „Oboznámime sa s nimi a zvážime, ako budeme reagovať,“ odpovedal hovorca konferencie Martin Kramara.

KBS však krátko po voľbách vydala stanovisko, signatári ho však považujú za alibistické. „Strohá správa KBS v mene svojho predsedu a arcibiskupa Stanislava Zvolenského len vyjadrila nádej, že zvolené strany budú konať dobro pre spoločnosť. Skutočnosť, že evanjelická cirkev, ako aj iné cirkvi, sa doteraz k výsledku volieb vôbec nevyjadrili, je rovnako znepokojujúca,“ myslia si osobnosti. Poukazujú na to, že cirkevné a náboženské autority zlyhali už pred voľbami, keď nevyjadrili postoj k trom slovenským katolíckym kňazom – Jánovi Košiarovi, Ignácovi Jurušovi a Gabrielovi Jurušovi, ktorí verejne podporili Kotlebovu stranu.

Týždeň pred voľbami propagovali kotlebovcov počas nedeľnej bohoslužby v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave. Ján Košiar, ako výpomocný duchovný, využil neprítomnosť dekana a na dopoludňajšej nedeľnej omši viedol kampaň v prospech ĽSNS. Upozorňujú na to ľudia, ktorí sa omše zúčastnili. Počas nej sedel Marian Kotleba v prvej lavici a vedľa neho bol jeho spolustraník, bývalý poslanec HZDS a advokát Ivana Lexu, Ján Cuper. Po omši sa obaja pred kostolom rozprávali s potencionálnymi voličmi. Košiar sa tiež poďakoval združeniu, ktorého členovia kandidovali za ĽSNS a ktoré natočilo video z tejto omše. Sociologička Sylvia Porubänová si myslí, že cirkvi už nezaujmú žiadne reálnejšie stanovisko. „Zatiaľ to skutočne smeruje k tomu, že budú operovať náboženskou slobodou a voľbou, myslím si, že v tomto ohľade sa od nich nedá očakávať žiaden dištanc od ultranacionalis­tických alebo iných prejavov, to sme sa presvedčili veľakrát. Tá tichá podpora Kotlebovej strany tam je a v tejto línií budú pokračovať ďalej,“ pripomenula Porubänová.

Stále tu podľa nej tlie tichý súhlas a adorácia prezidenta slovenského fašistického štátu Jozefa Tisu.

Mlčanie vedenia evanjelikov po voľbách je o to nepochopiteľnejšie, lebo táto cirkev v prípade Slovenského štátu zaujala jasný postoj. Jej predstavitelia niekoľkokrát odsúdili Tisov režim a vyjadrili tiež nesúhlas so zľahčovaním tejto časti histórie, o čo sa niektorí historici stále snažia.

© Autorské práva vyhradené

278 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #extrémizmus #ĽSNS