Ak Smer nezostaví vládu, SNS uprednostní úradnícky kabinet

Ak sa Smeru nepodarí zostaviť vládu, SNS je pripravená uprednostniť vládu odborníkov, povedal predseda SNS Andrej Danko.

12.03.2016 13:29 , aktualizované: 16:10
Andrej Danko Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko s podpredsedami Cyrilom Leškom, Štefanom Zelníkom, Eva Smolíkovou, Jaroslavom Paškom a Antonom Hrnkom počas tlačovej besedy po skončení snemu strany.
debata (935)

Podľa Danka druhé kolo rokovaní, ktoré by mal viesť predseda SaS Richard Sulík, „bude zbytočné, SNS-kou preskočené.“ Je však ochotný sa so Sulíkom stretnúť, aby prejednali prípadné spoločné požiadavky pravicového spektra v novom parlamente. Myslím si, že Sulík nevie garantovať funkčnú a stabilnú vládu, vyhlásil Danko.

„SNS je pripravená znášať aj predčasné voľby,“ vyhlásil Danko s tým, že jeho strana nemá záujem o „šialené kombinácie štandardných a neštandardných politických subjektov“.

Ako Danko zdôraznil, programovú stabilitu dnes vníma predovšetkým pri SNS a strane Smer. Úlohou štandardných strán je podľa neho presadzovať svoj program. Strany by tiež podľa predsedu národniarov mali rešpektovať, že prvý sa o zostavenie vlády pokúša ich víťaz, čo sa však momentálne nedeje.

„Po parlamentných voľbách je politika v takom úpadku, že sa vlády zostavujú v kaviarňach,“ vyhlásil. Danko pripustil že aj SaS, Most-Híd a Sieť sú programovo štandardnými stranami, nepriamo ich však kritizoval za ochotu spájať sa s neštandardnými subjektmi, s ktorými sa podľa neho nedá diskutovať o funkčnosti štátnosti. Taktiež povedal, že nemôže zradiť program, s ktorým išla strana do volieb.

Hovorím definitívne nie hybridom a chaosu, odpovedal na tlačovej konferencii na otázku, či hovorí definitívne nie stredopravej vláde.

Na otázku novinárov, či by si v čele prípadnej úradníckej vlády vedel predstaviť napríklad súčasného ministra zahraničia Miroslava Lajčáka odpovedal „nemyslím si, že by bol zlým človekom na to,“ pričom zdôraznil jeho úlohu pri príprave predsedníctva SR v Rade EÚ. Ako Danko dodal, chce, aby SNS v politike symbolizovala rozvahu, odbornosť a ctenie si zákonov a ústavy.

Delegáti SNS si na sneme opätovne zvolili do čela strany Danka. Bude viesť SNS ďalšie štyri roky.

Predseda Krajskej rady SNS Bratislava Tibor... Foto: SITA, Martin Medňanský
Snem SNS Predseda Krajskej rady SNS Bratislava Tibor Bernaťák, podpredseda SNS Štefan Zelník, podpredsedníčka SNS Eva Smolíková, predseda SNS Andrej Danko, podpredseda SNS Jaroslav Paška, podpredseda SNS Anton Hrnko a ústredný tajomník SNS Stanislav Kmec na 22. sneme Slovenskej národnej strany.

OĽaNO-NOVA je z postoja SNS sklamaná

K rozhodnutiu strany SNS, ktorá tvrdí, že ak sa Smeru nepodarí zostaviť vládu, podporia úradnícku vládu, sa strana SaS vyjadrí až po stretnutí lídrov strán Richarda Sulíka a Andreja Danka. Uviedla to hovorkyňa strany Katarína Svrčeková.

Z aktuálneho postoja strany SNS je sklamaná strana OĽaNO – NOVA. „Napriek tomu sa SNS stále môže rozhodnúť, či pôjde v šľapajach Jána Slotu, alebo spoločne s ľuďmi ocenenými za statočný boj proti korupcii v našom poslaneckom klube, vytvorí vládu pre ľudí, a nie zbohatlíkov v pozadí,“ uvádza sa v stanovisku strany OĽaNO – NOVA, ktoré poskytol hovorca strany Dano Mitas. V strane zároveň veria, že žiadna demokratická strana nepodľahne pokušeniu vládnuť so stranou Smer a nepodvedie takto svojich voličov.

Podľa strany Most-Híd rozhodnutie SNS znamená možnosť nevytvorenia stabilnej pravicovej vlády. „Úradnícka vláda, ktorú pripúšťa SNS, znamená predčasné voľby. Ich výsledkom by bolo posilnenie extrémistických síl, čo strana Most-Híd jednoznačne odmieta,“ uviedol hovorca strany Matej Kováč. Predseda strany Béla Bugár na tlačovej konferencii po rokovaní predsedníctva oznámil, že Most-Híd je ochotný ísť na rokovania so Smerom o zostavení vlády.
935 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Andrej Danko