Šándor o Kollárovej minulosti: Nikto nevie, čo má ešte kto v rukáve

Predseda strany Sme rodina Boris Kollár je spájaný s podsvetím aj vďaka fotografiám s odsúdeným šéfom zločineckej skupiny Jurajom Ondrejčákom.

12.03.2016 15:00
debata (71)

Práve Kollárova strana by mala byť súčasťou prípadnej pravicovej koalície. Kollár fotografie nepovažuje za problém. Tvrdí, že nie je členom mafie a že sa fotí s mnohými ľuďmi každý deň. Český bezpečnostný expert Andor Šándor považuje vysvetlenia Kollára za lacné.

Český bezpečnostný expert Andor Šándor.

Český bezpečnostný expert Andor Šándor.

Možno Kollára vnímať ako riziko pre možnú novú pravicovú koalíciu?
Kým nie je bežný človek obžalovaný a odsúdený, tak sa hľadí na neho ako na nevinného. Samozrejme, dnes je tendencia pozerať na politikov tak, že čokoľvek ich kompromituje, mali by odísť z politiky. Neviem, či a do akej miery sa pán Kollár zaplietol s organizovaným zločinom. Ak sú tie indície vážne, potom by páni Sulík a spol. nemali byť takí dychtiví vstúpiť do pravicovej koalície, ktorá im umožní za každú cenu vládnuť. Ak už dnes médiá zverejňujú informácie, že minulosť pána Kollára je divná, tak nikto nevie, čo môže byť ešte ďalej. Nikto nevie, čo má ešte kto v rukáve. Čo keď niekto zverejní ďalšie, silnejšie indície o pánovi Kollárovi v momente, ako budúci premiér prinesie prezidentovi Kiskovi podobu zostavenej vlády? Začať novú politiku s človekom, o ktorom sú závažné obavy, že mohol byť spojený s organizovaným zločinom, je ťažké. Mohol byť napojený na viac ľudí, ako len na tých, ktorí sedia dnes vo väzení, a tí môžu jeho postavenie vo vláde zneužívať. Jedinú vec, ktorú by pán Kollár mohol urobiť, aby dokázal, že je čistý, môže sám požiadať o bezpečnostnú previerku Národný bezpečnostný úrad. Viem však, že previerka trvá nejaký čas, a nemožno čakať na zostavenie vlády, kým dostane previerku.

Kollár chce byť súčasťou koaličnej rady, svojich nominantov vo vláde nechce.
Viditeľne sa rozdeľujú len kreslá ministrov a štátnych tajomníkov. Je však viacero rôznych organizácií, ktorými preteká štátny rozpočet, a tie by mohli dostať práve ľudia pána Kollára. Jednoducho neverím, že im ide len o program, všetci sa chcú dostať k financiám. Nehovorím, že chcú kradnúť, ale niekto ich podporoval vo voľbách a personálie môžu slúžiť na to, aby boli odmenení. Neverím, že ide len o čistú holubičiu politiku. Pán Kollár to môže tvrdiť, nechcem mu však siahať do svedomia. Nepoznám ho.

Uniknuté fotografie sú z dovolenky na Kube. Podľa Kollára išlo len o náhodné stretnutie a hovorí, on sa fotí s mnohými ľuďmi.
To je také úsmevné, že sa naraz objavíte s nejakými lumpami na spoločnej dovolenke. Tomu nemôžu uveriť ani malé deti.

Dá sa z prostredia podsvetia takpovediac odstrihnúť, lebo on tvrdí, že s nimi kamarát nie je? Tak prečo sa s nimi stretáva, keď nie je s nimi kamarát? To je také lacné. A naraz sa stretnú na dovolenke na Kube.

Boris Kollár tiež rázne poprel, že by mal niečo do činenia s organizovaním prevozu heroínu cez hranice ešte v roku 1990, o čom má vypovedať dokument Úradu na ochranu ústavy a demokracie. Aká hodnota sa dá takému materiálu pripísať?
Problém je, že spravodajské služby sú informačné, nie sú to orgány činné v trestnom konaní. Tvrdiť to môžu, ale na žiadnom súde by po toľkých rokoch neuspeli. Tie informácie sa nazbierali nejakým spôsobom a trestné konanie prebieha pod dozorom prokurátora. Spravodajské služby mohli vtedy na získanie týchto informácii použiť zákonom dovolené prostriedky ako odpočúvanie alebo sledovanie, ale prečo sa tento prípad nestal predmetom trestného konania? To je práve problém. Chýba jednoducho dozor prokurátora. Keby som však chcel viesť novú politiku, aj keď s tichou podporou človeka, na ktorého niekto nazbieral informácie, že prevážal heroín, to nie je začiatok novej politiky.

Boris Kollár je legálne zvoleným poslancom. Viete si predstaviť, že by bol členom parlamentného branno-bezpečnostného výboru alebo výboru na kontrolu tajnej služby?
To si neviem predstaviť. Nedovolím si však hovoriť do plánov politickej reprezentácie Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Kollár