Falošné lieky na vrásky? Môžu byť aj na Slovensku

Pochybnosti o pravosti liekov sa nevyhýbajú ani tým, ktoré sú určené na krásu. Taliansky liekový regulačný úrad varoval kolegov v Európe, že sa u nich na trhu objavil falošný liek s botulotoxínom. Verejnosti je skôr známy ako klobásový jed, no má široké uplatnenie v kozmeticke či medicíne.

14.03.2016 20:00
botulotoxín, vrásky Foto:
Botulotoxín je populárny aj v estetickej medicíne ako výplň vrások či na odstránenie nadmerného potenia. Ilustračné foto.
debata (2)

V Česku ústav pre kontrolu liečiv upozorňuje lekárne na dve falošné šarže lieku s touto účinnou látkou, ktorý sa používa na liečbu migrény či na zmiernenie kŕčov. Podľa našich úradov na našom trhu šarže nie sú a doteraz ani nezaznamenali falošné lieky s botulotoxínom. Botulotoxín je tiež populárny v estetickej medicíne ako výplň vrások či na odstránenie nadmerného potenia. Hoci falzifikáty sa doteraz nepotvrdili, odborníci poukazujú, že vznikajú pochybnosti o kvalite niektorých prípravkov najmä vtedy, ak sa kupujú cez internet. Tvrdia, že o tom už vypovedá cena. Kým jedna ampulka v lekárni bežne stojí asi tristo eur, na webe je to iba tridsať. Lacnejšia náhrada môže znamenať aj inú kvalitu.

Svoje o tom vie tridsaťpäťročný Alex z Bratislavy, ktorý si dal vyhladiť vrásky. „Dodnes neviem, čo mi v jednom centre vlastne dali,“ spomína na zákrok asi pred tromi rokmi. Po ňom mal bolesti hlavy a krížov, do súvisu s omladzujúcou kúrou to však nedával. Zistil to, až keď si šiel dať vrásky vyhladiť druhýkrát, opäť do rovnakého centra. „Znova som mal zdravotné problémy, z ktorých som sa dostával asi rok. Bola to pre mňa trauma a teraz viem, že som sa mal obrátiť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, vtedy mi to nenapadlo,“ uviedol. Alex ľuďom odporúča, aby sa lekára jasne pýtali, čím im ide vrásky vypĺňať a odkiaľ má ampulku.

„Bohužiaľ v prípade falzifikátov, ktoré sa používajú načierno, nikdy nemôžete vedieť, ako po aplikácii pokožka človeka zareaguje, pretože takéto produkty nie sú klinicky testované, ani nijako inak overované,“ poukázala Adriana Tomeková z bratislavskej dermatologickej kliniky. Vo väčšine prípadov dochádza prinajmenšom k alergickým reakciám, ale aj k ťažkým zdravotným komplikáciám a niekedy až s trvalými následkami.

Rôzne necertifikované produkty a výplne sa podľa nej kupujú najmä cez internet a od neoverených dodávateľov. Je to kvôli vidine ušetrených peňazí. Na internete bývajú produkty často umelo prikrášlené, aby sa lepšie predávali. Niektoré dokonca vyzerajú skoro identicky ako originály, avšak nimi nie sú. „Takýmto spôsobom sa s falzifikátmi môžu stretnúť aj ľudia na Slovensku, keďže možnosti internetu sú celosvetovo takmer neobmedzené,“ dodala Tomeková s tým, že s falošnými kópiami skúsenosti nemá, keďže spolupracuje výhradne so spoľahlivými dodávateľmi.

„Botulotoxín je vysoko účinný liek, ktorý môže v nekvalifikovaných rukách spôsobiť vážne zdravotné problémy,“ reagovala primárka Alexandra Novotná zo súkromnej kliniky plastickej chirurgie, estetickej a laserovej medicíny v Bratislave.

Novotná tvrdí, že s falšovaným liekom sa nestretla, poukázala však na rôzne akciové zľavy, ktoré ponúkajú kozmetické salóny. „V prípade rôznych zľavových akcií mi napadá otázka, koľko potom stál botulotoxín?“ pýta sa Novotná.

Kozmetické salóny u nás podľa Novotnej nepodliehajú kontrole. Kým lekárske zariadenie, akými estetické kliniky sú, musia zo zákona spĺňať normy na vzdelanie lekárov, certifikáty, hygienu, zariadenie, a podliehajú Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, kozmetické salóny toto spĺňať nemusia.

Novotná už 16 rokov školí lekárov na Slovensku, ako aplikovať botulotoxín. V poslednej dobe podľa nej rapídne narástol počet záujemcov z radov kozmetičiek aj zdravotných sestier. „Tých školiť odmietam, aplikácia botulotoxínu patrí do rúk lekárov,“ pripomenula.

Na Slovensku je podľa Štátneho stavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) registrovaných jedenásť liekov s botulotoxínom. Podľa Diany Madarászovej z referátu komunikácie doposiaľ v oficiálnom distribučnom reťazci neboli zachytené žiadne, ktoré by boli podozrivé z falšovania botulotoxínom. Medzi najčastejšie falzifikáty, ktoré má ústav hlásené, patria prípravky na chudnutie, lieky na liečbu erektilnej dysfunkcie či dopingové lieky s hormonálnym účinkom na získavanie svalovej hmoty, ktoré spravidla pochádzajú z rozvojových krajín.

Ak sa pritom potvrdí, že zdravotnícke zariadenie alebo kozmetický ústav používa neregistrovaný liek, ministerstvo zdravotníctva alebo samospráva, mu môže vyrubiť pokutu, ale aj odňať licenciu.

Asociácia inovatívneho priemyslu, ktorá združuje výrobcov liekov, vníma nárast výskytu rizikových liekov, či už ide o falzifikáty alebo o lieky neznámeho pôvodu a kvality. „Na rozdiel od legálnych liekov, ktoré podliehajú dlhému testovaniu, registrácii a prísnej kontrole štátnych orgánov, falošné lieky majú neznáme zloženie, pričom často ani neobsahujú účinnú látku, pre ktorú je liek kupovaný,“ priblížila hovorkyňa asociácie Katarína Slezáková. Ďalším rizikom je možná interakcia falošných liekov so súčasne užívanými liekmi, čo môže mať vážne zdravotné následky. „Uvedomujeme si, že je v tejto oblasti potrebná edukácia a zapojenie verejnosti.“ uzavrela Slezáková.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #botulotoxín #vrásky