Strany vyberajú nových ministrov

Rozhovory budúcej štvorkoalície Smer, SNS, Most-Híd a Sieť pokročili už k rozdeleniu postov vo vláde a v parlamente.

16.03.2016 07:00
Fico, Bugár, Danko, Procházka Foto: ,
Lídri strán Smer, SNS, Most-Híd a Sieť mali rokovať aj o konkrétnych menách ministrov.
debata (175)

Politickí lídri v utorok diskutovali o pomere, v akom rozdelia kreslá v kabinete a v poslaneckej snemovni. Neoficiálne sa hovorí, že sedem miest na ministerských postoch pripadne Smeru, tri SNS, dve Mostu-Híd a dve Sieti. Rokovať sa malo aj o konkrétnych menách ministrov. Očakáva sa, že premiérom by mal byť opäť Robert Fico.

Podľa politológa Michala Horského predbežné rokovania štyroch strán smerujú k vytvoreniu vlády. Nepredpokladá, že by sa rozkmotrili pri personálnom zostavovaní vlády. „Aj keď nie je ešte ruka v rukáve, po vyhlásení predsedov štyroch strán si slovenský volič môže vydýchnuť a nemusí sa chystať v najbližšom čase k predčasným voľbám,“ povedal politológ.

Okrem postu premiéra má Smer podľa našich zistení záujem, aby sa ministrom zahraničných vecí stal znovu Miroslav Lajčák. O tom, že je to špičkový diplomat a Smer s ním znovu počíta, predstavitelia Smeru hovorili už pred parlamentnými voľbami. Smer by si chcel tiež ponechať rezort vnútra, ktorý by mohol opäť viesť Robert Kaliňák. Silný záujem má Ficova strana aj o post šéfa rezortu financií, na ktorom by sa mal objaviť doterajší minister Peter Kažimír. Otvorený bol post ministra práce, ktorým bol Ján Richter zo Smeru.

Národniari podľa našich informácií mali požadovať kreslo šéfa parlamentu, ďalej jeden silový rezort, pravdepodobne obranu. Most-Híd sa vraj zaujímal o stoličky ministrov spravodlivosti či životného prostredia a dopravy. Bugár nechcel pred utorňajším stretnutím povedať, či bude proti tomu, aby školstvo viedol nominant SNS. V prípade Siete sa mali rokovania týkať rezortov zdravotníctva či sociálnych vecí.

Bez Fica ako premiéra?

V kuloároch sa špekulovalo o tom, že Most-Híd aj Sieť môžu prísť s návrhom, aby Smer nominoval na čelo vlády niekoho iného ako Fica. „Nikdy by sme na to nepristúpili,“ povedal zdroj z prostredia Smeru. Predseda Mostu-Híd Béla Bugár nechcel na to reagovať. „K tomu sa vyjadrovať nebudem,“ povedal Bugár krátko pred stretnutím delegácií štyroch strán. Chcel by však vidieť „zmenu štýlu robenia politiky“.

V pondelok partneri novej koalície takmer deväť hodín zlaďovali programové priority. V utorok o nich dopoludnia diskutovali stranícke grémiá a popoludní ich opäť spresňovali politickí lídri. Podvečer ich aj podpísali. Potom pokračovali rokovania o personálnom obsadení vlády. (Rokovanie sme sledovali online.)

Rozhovory v expresnom tempe

Formálne sa mala nová koalícia v parlamente opierať o 85 poslancov. Je však zrejmé, že to bude 81 poslancov alebo len 80. Lojalitu budúcej zostave v utorok vypovedal podpredseda Mostu-Híd Zsolt Simon. Nechce podporiť vládu Smeru, SNS a Siete. Ak jeho strana podpíše koaličnú zmluvu, tak nevstúpi do poslaneckého klubu Mostu-Híd. „Úradnícka vláda a predčasné voľby by boli pre občanov Slovenska lepším riešením,“ napísal na sociálnej sieti Simon. „On je jediný, ktorý sa takto rozhodol, a nikto z nášho klubu ani predsedníctva odchádzať nemieni,“ povedal Bugár. Pripomenul, že aj Simon pôvodne na predsedníctve súhlasil s odmietnutím úradníckej vlády a predčasných volieb a rovnako súhlasil aj s tým, aby sa rokovalo so Smerom a so SNS vrátane straníckych programových priorít. Ako ďalej Bugár poznamenal, Simon počítal s tým, že strana svoje programové zámery nepretlačí a nebude sa musieť rozhodovať. Špekulovalo sa aj o tom, či podobný krok nezvažujú aj poslanci Peter Kresák a František Šebej. Ani jeden odísť nechce. Šebeja presvedčilo, že „neexistovala žiadna iná možnosť okrem predčasných volieb,“ ktoré by znamenali podľa Šebeja takmer isto neopísateľne väčšiu katastrofu.

Štvrtá strana možnej koalície Sieť nebude mať v parlamente podľa všetkého vlastný poslanecký klub. Na jeho vznik je potrebných aspoň osem členov, a Sieť nebude mať v Národnej rade toľko zástupcov, hoci vo voľbách získala desať mandátov. Zo Siete plánujú odchod traja poslanci, ak strana podpíše koaličnú dohodu. V pondelok sa takto vyjadrili Miroslav Beblavý, Katarína Macháčková a Simona Petrík. Štvorkoalíciu nemieni podporovať ani Zuzana Zimenová. Na kandidačnej listine je prvou náhradníčkou, keby sa niekto z poslancov Siete stal napríklad členom vlády. Zimenová Pravde povedala, že by bola nezávislou poslankyňou. Členkou Siete nie je.

Rozhovory o vláde sa dejú v expresnom tempe, rokovať sa má aj v stredu. Premiér Fico už vo štvrtok podvečer bude v Bruseli na summite lídrov EÚ a vráti sa až v piatok. Práve do piatka ho poveril prezident Andrej Kiska vyjednávaním o novej vláde.

© Autorské práva vyhradené

175 debata chyba
Viac na túto tému: #ministri #vládna koalícia #zostavovanie vlády