Primátora Galanty súdia pre machinácie vo verejnom obstarávaní

Obžalobu zo zločinu machinácií pri verejnom obstarávaní si v stredu na Okresnom súde v Galante vypočul primátor Galanty Peter Paška, jeho predchodca vo funkcii Ladislav M., bývalý prednosta mestského úradu Ján P. a bývalý hlavný architekt mesta Peter A.

16.03.2016 13:59
debata

Všetci štyria podľa obžaloby spoločným konaním zabezpečili manipulovanie verejnej súťaže tak, aby sa víťazom verejného obstarávania na stavebný dozor v prípade rekonštrukcie neogotického kaštieľa stal vtedajší mestský architekt Peter A. Ten by v prípade dokonania skutku získal neoprávnený prospech viac ako 22-tisíc eur. "Ja si stále myslím, že sme v tom všetci nevinne,“ povedal po dnešnom pojednávaní Paška.

Dnes už bývalý mestský architekt Peter A. ešte pred vyšetrovateľom priznal, že osobne pripravil cenové ponuky na stavebný dozor v mene štyroch uchádzačov, osobne ich aj zaniesol do podateľne. Bola medzi nimi aj jeho ponuka s najnižšiu cenou.

"Chcem vyhlásiť, že som vedel, že moja cenová ponuka je najnižšia, nepotreboval som žiadnu pomoc zo strany ďalších obžalovaných,“ povedal Peter A., ktorý tak dnes vzal vinu na seba. Ako jediný prejavil záujem uzatvoriť dohodu o vine a treste, prokurátor to odmietol. Ďalší obžalovaní svoju vinu odmietli, po prednesení svojich stanovísk využili svoje právo neodpovedať na otázky.

V prípade uznania viny súdom im hrozí trest odňatia slobody na osem rokov. Kauza sa týka verejného obstarávania v rámci projektu obnovy južného krídla a dvoch veží neogotického kaštieľa v Galante za približne 2,4 milióna eur, na ktorý pôvodne radnica získala približne 1,9 milióna eur z eurofondov.

Vedenie radnice malo v roku 2014 a 2015 ovplyvňovať čiastkové verejné obstarávanie na technický dozor tak, aby zákazku získal mestský architekt Peter A. Galanta sa napokon eurofondov určených na kaštieľ pre časovú tieseň vzdala.

Primátor Galanty Peter Paška povedal, že vzhľadom na množstvo rozhovorov s vtedajším hlavným architektom označil Petra A. za svoju predĺženú ruku vo veci stavebného dozoru. Poprel však, že by dal niekomu pokyn na to, aby verejné obstarávanie na stavebný dozor dopadlo v jeho prospech. Paška povedal, že videozáznamy, ktoré majú dokazovať trestnú činnosť, ho z ničoho neusvedčujú.

"Ja mám absolútne čisté svedomie,“ vyhlásil primátor. Súd bude políciou získané obrazové a zvukové záznamy prehrávať na ďalšom pojednávaní, ktoré sa má konať 19. mája. Pašku ešte minulý rok v máji zadržali policajti z Národnej kriminálnej agentúry, súdy žiadosti o jeho vzatie do väzby nevyhoveli.

debata chyba
Viac na túto tému: #primátor #súd #galanta