Prokuratúra preverí kauzu bytových vratiek DPH

Špeciálna prokuratúra sa bude zaoberať kauzou možných fiktívnych vratiek dane z pridanej hodnoty za takmer dva milióny eur. Ide o prípad, ktorý má okrem trestnoprávnej roviny aj politický rozmer.

16.03.2016 19:15
debata (38)

V kauze figuruje developer bytového domu, v ktorom si byt prenajíma aj premiér Robert Fico. Byty si od daného developera mali vraj kúpiť aj minister dopravy Ján Počiatek a tiež podnikateľ, ktorý pôsobil v minulosti vo firme s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom.

Daniari upozornili na to, že spomínaný developer si v inom projekte kúpy bytov tiež v Bratislave mohol uplatniť v roku 2012 fiktívny nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Polícia prípad na podnet daniarov prešetrila, ale stíhanie zastavila s tým, že štát o nič neprišiel, keďže DPH odviedla firma, ktorá byty predávala.

Týždenník Trend však tvrdí, že má podklady, podľa ktorých DPH odvedená nebola, ale vratka uplatnená bola. Na základe toho sa prípad rozhodol otvoriť špeciálny prokurátor Ján Kováčik, ktorý preverí možné korupčné správanie pracovníčok daňového úradu. Minister Kaliňák to privítal a odmietol, že by jeho rezort kryl vplyvného developera.

„Pánom trestného konania je na Slovensku prokuratúra, s ktorou vyšetrovateľ konzultuje svoje kroky a postupy. Minister vnútra preto víta, že špeciálny prokurátor ešte raz preverí všetky informácie, aby nevznikali žiadne pochybnosti takýchto rozmerov,“ reagovalo na prípad tlačové oddelenie rezortu vnútra.

Kaliňák tvrdí, že nikdy a v akomkoľvek prípade žiadnemu vyšetrovateľovi nevydal písomný ani ústny pokyn. Podľa ministra ide v tomto prípade o snahu „o zdiskreditovanie vedenia rezortu v čase, keď sa zostavuje nová vláda“.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #developer #odpočet DPH