Rezort školstva pod SNS je zlá správa, tvrdí Kusý

Rozdelenie ministerstiev medzi Smer, SNS, Most-Híd a Sieť zodpovedá rozdeleniu síl a teda percentám, s ktorými idú strany do parlamentu. Povedal to politológ Miroslav Kusý.

16.03.2016 19:30
debata (85)

Kusý sa zároveň vyjadril, že ministerstvo zdravotníctva je zrejme horúci zemiak. "Navyše, keby ho dostal niekto iný ako Smer, hrozilo by, že sa začne v tom vŕtať. A to zdravotníctvo je pre Smer veľmi chúlostivá záležitosť.

Zdá sa, že si to Smer chce udržať vo svojich rukách, aby ho to neohrozilo na existencii nejakými škandálmi. Zároveň to znamená, že zdravotníctvo ostáva nereformované a to je zlá správa," povedal Kusý.

Druhá zlá správa je podľa Kusého pridelenie rezortu školstva SNS. „Hrozí, že to dostane zase nacionalistický šmrnc,“ uviedol Kusý s tým, že nevie, komu by školstvo mohlo pripadnúť. „Nemôže to pripadnúť Maďarom, lebo to je vzhľadom na slovenské povedomie neprijateľné. Takže zostala tam len SNS a Smer,“ povedal Kusý, ktorý očakával, že si tento rezort Smer ponechá.

Politológ zároveň uviedol, že to môže byť predmet kolízií a vzájomného napätia so stranou Most-Híd. "Uvidíme, koho dá SNS na pozíciu ministra. Nemajú však veľmi na výber. Je to strana, ktorá sa nebudovala pre preberanie jednotlivých rezortov a nepripravovala sa na to.

Pre ňu to bolo možno väčšie prekvapenie ako pre verejnosť, že sa dostala do parlamentu a rovno teda aj do vlády. Na túto funkciu sa nepripravovali," povedal Kusý s tým, že ľudia z SNS boli odstavení celé volebné obdobie a nie je tam nikto, kto by mal skúseností s vedením rezortov. „Hrozí, že to bude dosť amatérske,“ uzavrel Kusý.

85 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Kusý #zostavenie vlády