Petko: Na ministra zdravotníctva čaká pozdrav za 600 miliónov

Zdravotníctvo nie je populárny rezort, berie voličské preferencie. Aj preto sa prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko nečuduje, že v koalícii oň nebol veľký záujem. Dodal, že nového ministra čaká po nástupe 600-miliónový pozdrav.

17.03.2016 12:00
Marian Petko, asociacia nemocnic Foto: ,
Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko.
debata (6)

Smer podľa doterajších informácií ponúkal rezort zdravotníctva koaličným partnerom, nebol však oň záujem. Prekvapilo vás to?
Nie, neprekvapilo. Zdravotníctvo je veľmi náročný a komplikovaný rezort, má obrovský vplyv na občanov aj na politikov. Iná je rétorika pred voľbami vo všetkých politických stranách a iné je potom prevziať reálnu zodpovednosť v rezorte. On nie je jednoduchý v každom štáte Európskej únie, nie je to len prípad Slovenska.
Môže za nepopulárnosť tohto rezortu aj správanie sa zdravotníkov pri štrajkoch? Konkrétne, keď lekári, ale aj sestry opustili pacientov, odišli na maródky a nechali nemocnice zo dňa na deň bez personálu.
Samozrejme. Ide o náročný rezort.
Bol v programoch strán naznačený systémový koncept, čo ďalej v tejto oblasti?
My sme na to už pred voľbami upozorňovali. Nevideli sme veľa konceptov v žiadnej politickej strane, ale nie je potrebné stále vymýšľať nové reformy a koncepty. Treba začať realizovať to, čo je nevyhnutné.
A to je?
To je to, čo rozprávame už roky, čo skôr nefunguje, ako funguje. Dotiahnuť platobné systémy – mechanizmy lôžkových zdravotníckych zariadení, to znamená dotiahnuť DRG (rovnaká platba za výkon), doriešiť, aby reálne fungovalo elektronické zdravotníctvo – eHealt, vypracovať štandardy poskytovania zdravotnej starostlivosti v nemocniciach, doriešiť vnútorné zloženie nemocníc na akútne, chronické a s tým súvisiace náležitosti, napríklad prekladanie pacienta z oddelenia na oddelenie. Budúca vláda chce obmedziť zisk súkromných zdravotných poisťovní. Je to dobrá cesta?
Neviem, či to nie je len formálna politická deklarácia. V prvom rade verejné zdravotné poistenie má slúžiť na to, aby bola zabezpečená zdravotná starostlivosť. V prípade, že si zdravotné poisťovne vytvorili produkty pripoistenia, ktoré nie je povinné, vôbec nemám problém, aby z týchto produktov vytvárali zisk. Mám problém, ak majú vytvárať zisk z verejného zdravotného poistenia. Z tohto pohľadu si naozaj myslíme, že tá časť finančných prostriedkov od zdravotných poisťovní z verejných zdrojov má hlavne slúžiť na úhradu poskytovania zdravotnej starostlivosti.
Čo bude musieť nový minister urobiť ako prvé?
Toho roku čaká ministra pozdrav, o ktorom hovoríme už od novembra minulého roka. Na stabilizáciu stavu na tento rok je potrebné dofinancovať rezort na úrovni 95 mil. eur. Bude sa musieť zaoberať tým, čo s dlhmi štátnych nemocníc, to je odhadom ďalších 500 miliónov. Takže, keď nastúpi do funkcie, bude tam na neho čakať 600-miliónový pozdrav. Čo musí konečne doriešiť, je personálno-ekonomická stabilizácia štátnych nemocníc a kontrolné mechanizmy v nich. Ak minister splní tieto body, tak podľa mňa po štyroch rokoch môže odísť so vztýčenou hlavou ako génius.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #ministerstvo zdravotníctva