Krivdy v penziách sa majú napraviť

Sekretárka odchádzajúca do penzie s vyšším dôchodkom ako jej o niekoľko rokov starší riaditeľ. Taká je realita spôsobená výhodnejším výpočtom dôchodkov pre ľudí odchádzajúcich do penzie po roku 2004.

17.03.2016 15:00
park, dôchodcovia Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)

Zmenu presadenú niekdajším ministrom práce Ľudovítom Kaníkom dodnes pociťuje ako veľkú nespravodlivosť 80-tisíc starodôchodcov. Tento rok sa zase státisíce penzistov sťažovali na nízku valorizáciu doslova o pár desiatok centov mesačne a penzisti s II. pilierom protestovali proti nízkym penziám a nemožnosti výberu úspor. Staré aj nové krivdy chce nová štvorkoalícia vyriešiť.

„Vo vznikajúcej vláde sme sa dohodli na potrebe riešenia problému starodôchodcov. Ich nízke dôchodky im budeme kompenzovať výraznejším zvyšovaním 13. dôchodkov,“ povedal poslanec za Most-Híd Ivan Švejna. Keďže ide o ľudí odchádzajúcich do penzie pred rokom 2004, na vyššie 13. dôchodky budú mať nárok ľudia starší ako 75 rokov. „Sme radi, že nová vláda konečne po rokoch plánuje riešiť túto veľkú nespravodlivosť. Zatiaľ je predčasné hodnotiť, či to bude dostatočné, ale zverejnené priority v oblasti dôchodkov sú krokom správnym smerom,“ reagoval predseda Jednoty dôchodcov na Slovensku Ján Lipiansky. Podľa neho problém starodôchodcov treba riešiť rýchlo, lebo ak bude kompenzácia prijatá až o pár rokov, reálne pomôže už len pár ľuďom.

„Jednou z priorít v oblasti dôchodkov bude zavedenie vyššej valorizácie penzií,“ povedal ďalej premiér Robert Fico. V roku 2016 viac ako 1 miliónu starobných dôchodcov vzrástli penzie o 1,9 eura mesačne. Ešte v roku 2013 sa pritom starobné dôchodky zvyšovali o 11,2 eura. Dôvodom aktuálneho nízkeho zvyšovania dôchodkov je slabý rast cien. „Podľa mojich prepočtov pri zachovaní súčasného systému zvyšovania dôchodkov by v roku 2017 vzrástli penzistom dôchodky len o 1,3 eura. To si žiadna vláda nemôže dovoliť. Aj preto plánujeme nájsť dohodu na novom systéme valorizácie penzií. Môžeme sa napríklad dohodnúť, že v časoch nízkej inflácie bude presne stanovené, o akú sumu sa minimálne musia valorizovať dôchodky,“ dodal Švejna. Nebude to lacné. Zvyšovanie dôchodkov o každé euro za mesiac vyjde pri 1,4 milióna dôchodcov ročne na približne 16,8 milióna eur.

Švejna stál aj za ďalšími prioritami vznikajúcej vlády v oblasti penzií. V prípade zloženia ľavopravej vlády nebudú ľudia v druhom pilieri pri odchode do dôchodku odkázaní len na kupovanie nízkych doživotných dôchodkov od poisťovní. „Ľudia poberajúci primeraný dôchodok od štátu si budú môcť postupne vybrať peniaze našetrené v druhom pilieri,“ priblížil Švejna. Napríklad človek pracujúcich posledných desať rokov za priemernú mzdu, ktorá bola v roku 2015 na úrovni 883 eur v hrubom, by mal za desať rokov v II. pilieri ušetrených približne 7¤360 eur. Z tejto sumy si v jednej z troch súkromných poisťovní môže kúpiť doživotnú penziu vo výške 21 eur. Ďalších 376 eur bude aj naďalej poberať zo štátneho prvého piliera.

Kombinovaný dôchodok z prvého aj druhého piliera v tomto prípade bude 397 eur za mesiac. Ak by sa zamestnanec s rovnakým príjmom rozhodol v starobe spoliehať len na štát, jeho mesačný dôchodok by bol 422 eur. V tomto prípade na vstupe do druhého piliera prerobil 25 eur za mesiac.

Zavedenie programového výberu zruší na príklade ilustrovanú nevýhodnosť súkromného II. piliera voči štátnemu I. pilieru. Klient druhého piliera si nasporených 7¤360 eur bude môcť v dôchodkovom veku zrejme postupne vybrať. Teoreticky by si mohol viac ako 12 rokov každý mesiac vyberať 50 eur. V takom prípade kombinovaný dôchodok z prvého a druhého piliera by bol o 25 eur vyšší ako čisto štátny dôchodok. Nevýhodou tohto riešenia je, že po vybraní všetkých peňazí dôchodca už z druhého piliera nedostane nič a opäť sa o neho bude musieť postarať štát. Na toto riziko zavedenia programového výberu upozorňovala v minulosti aj Národná banka Slovenska.

„Presné podmienky programového výberu sa dohodnú až po zostavení novej vlády. Ja osobne ako liberál som za čo najvyššiu možnosť programového výberu. Na druhej strane rozumiem argumentu, že ak ľudia našetrené peniaze v II. pilieri minú na spotrebu, v starobe sa o nich v krajnom prípade opäť bude musieť postarať štát. Nastavenie podmienok programového výberu preto musí byť výsledkom odbornej diskusie,“ dodal Švejna. Ekonómovia napríklad navrhovali umožniť dať peniaze našetrené v druhom pilieri na vyplatenie hypotéky. V takom prípade by ľudom slušnú starobu zaručoval možný predaj splateného bytu alebo domu.

V druhom pilieri má aktuálne 1,5 milióna Slovákov investovaných viac ako 6,41 miliardy eur. „Základným nedostatkom pri programovom výbere je z pohľadu sporiteľa problém rozhodnúť sa, akým tempom má prostriedky programovým výberom čerpať, aby mu vystačili na celý zvyšok života. Nikto totiž nevie, ako dlho bude po odchode do dôchodku žiť. Úspory, z ktorých sporiteľ čerpá prostriedky programovým výberom, ostávajú aj naďalej jeho osobným vlastníctvom, preto ak zomrie skôr, ako ich stihol vyčerpať, zvyšok zostáva dediteľný pre pozostalých. Ak však žije dlhšie, ako počítal, prostriedky sa mu minú a nemôže ich čerpať po celú dobu života na dôchodku,“ uviedol Miroslav Kotov, investičný manažér Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz.

„Programový výber v súčasnosti má svoju logiku, nakoľko zabezpečuje pravidelný príjem. Akákoľvek zmena podnieti budúcich dôchodcov vybrať si peniaze v krátkom čase a zodpovednosť podľa nás zostane na Sociálnej poisťovni,“ povedal Stanislav Žofčák, predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Poštovej banky.

Doživotné súkromné dôchodky sú ľuďom vyplácané počas celého života v starobe. Jedinou nevýhodou je, že ak sporiteľ umrie skôr, ako stihne vyčerpať všetky zarobené peniaze, finančné zdroje prepadnú v prospech poisťovne. Pri súkromných dôchodkoch je totiž výrazne obmedzená možnosť dedenia. Súkromný dôchodok kúpený od poisťovne zaručuje dedenie len počas prvých siedmich rokov poberania penzie. Systém funguje tak, že ak dôchodca zomrie napríklad dva roky po nástupe do penzie, dediči dostanú vyplatené všetky penzie za zvyšných päť rokov. V prípade dôchodku vo výške 21 eur za mesiac by dediči od poisťovne jednorazovo dostali 1260 eur. Po započítaní za dva roky vyplatených dôchodkov by tak od poisťovne dostali 1764 eur.

Pripravované zmeny v dôchodkoch

  • Od začiatku budúceho roka sa má skončiť slabá valorizácia dôchodkov
  • V časoch nízkej inflácie bude v zákone pravdepodobne určená suma minimálneho zvyšovania penzií
  • Starodôchodcovia s nízkymi penziami dostanú vyššie vianočné dôchodky ako ostatní penzisti
  • Dôvodom tejto diskriminácie je, že starodôchodcovia majú výrazne nižšie dôchodky ako ostatní penzisti
  • Ľudia nachádzajúci sa v II. pilieri si po odchode do penzie budú môcť časť úspor zrejme vybrať v hotovosti

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #II. pilier #Dôchodcovia #penzie