Zelník, Gajdoš, Lopatka, Faktor. Zdravotníci majú tipy na ministra

Lekár, odborník, krízový manažér. To boli najčastejšie odpovede zástupcov zdravotníkov na otázku, kto by mal byť ministrom zdravotníctva. Padli aj niektoré mená.

18.03.2016 12:30
zdravotné sestry, protest, zdravotníctvo Foto: ,
Na nového ministra už čakajú sestry, ktoré pred voľbami protestovali za vyššie platy. Na snímke je protest vo Fakultnej nemocnici Trnava v januári 2016.
debata (26)

V ministerskom kresle by si vedeli predstaviť Štefana Zelníka (SNS), ale aj Ľuboša Lopatku, bývalého šéfa Sociálnej poisťovne, či Jána Gajdoša, expredsedu Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

Zdravotnícky rezort sa dostal počas rokovaní štvorkoalície do pozície popolušky. Veľký záujem oň nebol, zostal nakoniec Smeru. O tom, že viesť ho, je ako sedieť na sude s pušným prachom, svedčí aj to, že obdobie druhej vlády Roberta Fica sa začalo štrajkom lekárov za vyššie platy a skončilo štrajkom sestier, opäť za vyššie platy. Sestry už netrpezlivo čakajú s tými istým požiadavkami na nového ministra. Aj preto sa človek na tento post hľadá ťažko.

„Podľa všetkého koaličné strany tento rezort nechceli, tak je jasné, že zostáva Smeru, ale nedávali žiadne mená, čo sa čudujem. Asi nemajú na to vhodného človeka,“ myslí si čestný prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Gescia Smeru môže byť podľa neho výhoda, pretože minister financií aj premiér sú z tej istej strany. Nový minister bude od nich potrebovať veľkú podporu, aby sa pohol dopredu.

Pázstor vylučuje, aby to bol krízový manažér. „Nelekár by nebola dobrá voľba,“ poznamenal. Ak strana nemá pripraveného človeka na tento post, tak pravdepodobne nie je pripravené ani riešenie, čo považuje Pásztor za problém. „Ak nebude mať koncept, tak sa opäť nikam nedostaneme,“ doplnil.

„Mňa prekvapilo, že tento rezort má opäť Smer,“ reagoval prezident Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Nedokáže si však predstaviť, kto by mohol byť ministrom. „Pán Valocký ( pozn. red. riaditeľ nemocnice v Nitre a poslanec Smeru) to podľa všetkého nebude,“ skonštatoval. Visolajský si myslí, že najlepšie by bolo, keby bol lekárom, v opačnom prípade by mal počúvať odbornú verejnosť. „Nestačí riešiť len ekonomiku, ale aj zdravie ľudí,“ myslí si.

Na otázku, koho chcú lekárnici za ministra, s úsmevom odpovedal šéf lekárnikov Ondrej Sukeľ. „Mňa?“ Vzápätí však dodal, že už počul o nejakých kandidátoch. „Viem, že sa hovorí o poštárovi (Tomáš Drucker, generálny riaditeľ Slovenskej pošty – poznámka redakcie), ale je tam aj pán Zelník, ktorý podľa mňa spĺňa kritériá na odbornosť aj skúsenosti,“ tvrdil Sukeľ.

Na čele rezortu by vedel predstaviť aj exriaditeľa Sociálnej poisťovne Ľuboša Lopatku alebo Jána Gajdoša, ktorý pôsobil ako predseda Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. „Ale obaja pracujú pre Pentu, tak neviem, či by to bolo schodné,“ doplnil Sukeľ.

Podľa neho nový minister by mal konečne začať debatovať s odborníkmi. „Zdravotníci vždy boli tými poslednými, s kým sa niekto bavil. Primárnou témou boli vždy obchodníci, ktorí si podelili zdravotnícky trh,“ skonštatoval.

„Chceme za ministra sestru,“ reagovala so zveličením šéfka komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová. Potom však dodala, že na tomto poste by mal byť krízový manažér, pretože zdravotníctvo je v kríze a potrebuje radikálne zmeny. „Musel by to byť naozaj niekto veľmi skúsený v tejto oblasti. Mená, ktoré uviedli lekárnici, nie sú zlé, nebol by zlý ani Faktor, je skúsený. Osobne by som ich však za ministrov asi nedala,“ dodala Lazorová. Marián Faktor viedol Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, v týchto voľbách kandidoval za KDH.

Nový šéf rezortu by podľa Lazorovej mal najprv zabrániť rozkrádaniu a zadlžovaniu nemocníc. „Keby som bola ministrom, tak si urobím hĺbkový audit v štátnych nemocniciach a zistím, kde sa strácajú peniaze,“ doplnila šéfka sesterskej komory s tým, že je samozrejmosťou, že budú naďalej bojovať za zlepšenie postavenie sestier.

Prezident Slovenskej lekárskej komory Marian Kollár nepovedal, koho by chcel za ministra. Ako dodal, má to byť odborník s prirodzenou autoritou, ktorý presadí zásadné a potrebné zmeny. „Bude to nominant Smeru a či to bude Raši alebo niekto, ťažko povedať,“ poznamenal Kollár s tým, že mal by vedieť komunikovať, ale aj načúvať odborníkom. Odkázal, že komora je na to pripravená.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #ministerstvo zdravotníctva #zdravotníci