Cirkvi odmietli Kotlebovu stranu

Cirkvi prelomili mlčanie a viac ako po týždni od volieb zverejnili svoje stanoviská, v ktorých odmietli extrémizmus. Reagovali na to, že sa do parlamentu dostala Kotlebova strana. Tesne po voľbách extrémistov verejne odsúdila iba židovská obec, ktorá túto stranu označila za hrozbu.

18.03.2016 14:00
múzeum, Sereď, holokaust Foto: ,
Záber na stálu výstavu v prvom baraku Múzea holokaustu v Seredi.
debata (163)

Svoje postoje cirkvi zverejnili po tom, čo ich na to koncom minulého týždňa vyzvala asi tridsiatka signatárov, prevažne evanjelických teológov, kaplánov, filozofov, etnológov či publicistov, v otvorenom liste. V ňom pripomenuli, že rímskokatolícka, gréckokatolícka, evanjelická, reformovaná kresťanská cirkev a ďalšie sú spoluzodpovedné za postup extrémistickej strany, ktorá obaľuje svoju nenávisť do kresťanského jazyka, pretože zjavnému nástupu jej popularity sa predstavitelia cirkví len mlčky prizerali.

Evanjelická cirkev kritický názor publikovala na svojom webe ešte cez víkend. Tento pondelok dala stanovisko aj Konferencia biskupov Slovenska (KBS) spoločne s Ústredným zväzom židovských obcí (ÚZŽNO). Hovorca KBS Martin Kramara pre denník Pravda povedal, že toto vyhlásenie sa pripravovalo ešte predtým, ako bol zverejnený otvorený list. Podľa Kramaru ho plánovali vydať pri príležitosti 77. výročia vzniku Slovenského štátu.

Predseda KBS Stanislav Zvolenský a predseda ÚZŽNO Igor Rintel sa obrátili na všetkých obyvateľov Slovenska s výzvou, aby sa vyhli akémukoľvek extrémizmu. „Roztrpčenie nad problémami nesmie vydláždiť cestu radikálnym riešeniam, ktorým chýba potrebné rozlišovanie,“ skonštatovali. Obaja so znepokojením pripomenuli, že po voľbách zaznamenali príznaky obáv a nepokoja. „Obracajú sa na nás starší ľudia, ktorým sa v pamäti vynárajú spomienky, a hovoria o svojej úzkosti zo súčasného vývoja,“ poukázali v súvislosti s postupom Kotlebovej strany do parlamentu.

Zvolenský a Rintel tiež dúfajú v obrátenie tých, ktorí si prípadne aj sadajú do parlamentných lavíc a hovoria jedným dychom o Bohu a národe, ale zároveň neváhajú útočiť na ľudí len z dôvodu inej farby pokožky či odlišného náboženského presvedčenia.

V stanovisku odsúdili zločiny a krivdy voči Židom, ktoré sa udiali na Slovensku v rokoch 1939 až 1945. „Ani tí predstavitelia Slovenska, ktorí boli skalopevne presvedčení, že konajú za Boha a za národ, sa vtedy nevyhli spoluúčasti na veľkom nešťastí,“ pripomenuli.

Podľa evanjelickej cirkvi výsledok tohtoročných volieb vyvoláva aj značné znepokojenie. „Tak ako sme sa už niekoľkokrát vyjadrili, cirkev a kresťan majú kriticky vnímať a konštruktívne reagovať na všetko, čo je vo svetskej sfére v rozpore s kresťanským učením, teda aj prejavy rasizmu, etnickú či triednu nenávisť alebo popieranie holokaustu,“ uviedol generálny biskup Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč.

Dejiny 20. storočia sú podľa Klátika a Lukáča praktickou ukážkou toho, že totalitné praktiky pri riešení spoločenskej nerovnováhy nie sú cestou do budúcnosti. „Poučme sa a neurobme túto chybu opäť. V čoraz viac previazanom svete by aj následky našich chýb boli globálne,“ doplnili.

„Vyhlásenie predstaviteľov KBS a židovskej obce vnímam pozitívne a myslím si, že to bol krok veľmi správnym smerom, aj keď mi v ňom chýba pomenovanie osôb, ktoré boli s režimom Slovenského štátu spojené,“ reagoval trenčiansky farár Ján Bunčák, ktorý patril medzi signatárov otvoreného listu. Váži si aj reakciu evanjelickej cirkvi, jej vyhlásenie však podľa neho zostalo nepovšimnuté na internete. Podľa neho ho predsedníctvo malo rozposlať médiám.

Podľa cirkevného analytika Imricha Gazdu si náboženskí predstavitelia uvedomujú vážnu problematiku, ktorá je spojená s tým, že sa Kotleba dostal do parlamentu. I keď, ako dodal, ich reakcia mohla prísť skôr. Pripomenul, že katolícka cirkev v minulosti odsúdila to, čo sa dialo počas vojnového štátu. Konferencia biskupov sa však doteraz neospravedlnila za ľudí zo svojich radov, ktorí podporovali deportácie Židov.

© Autorské práva vyhradené

163 debata chyba