Pokračovanie Perinbaby prekazila Perinbaba

Nakrúcanie kultového filmu Juraja Jakubiska Perinbaba 2 v Kežmarku sa odkladá. Už vo štvrtok mali vzniknúť prvé zábery z historických kežmarských ulíc, ale po kamerách nebolo ani stopy.

18.03.2016 15:00
kostol, kežmarok Foto: ,
V lete sa bude točiť aj v drevenom artikulárnom kostole v Kežmarku. Patrí k najkrajším na Slovensku.
debata (7)

Nakrúcanie stopla paradoxne samotná Perinbaba. Filmári potrebovali ako kulisu snehovú krajinu, v meste pod Tatrami však nebolo po snehu ani stopy. Asi 900 záujemcov o účinkovanie v pokračovaní rozprávky si tak na svoj vstup do sveta filmu musí ešte počkať.

Režisér Juraj Jakubisko sa rozhodol natočiť pokračovanie Perinbaby po tridsiatich rokoch. Dej sa aj tentoraz bude nakrúcať vo viacerých lokalitách Slovenska aj v zahraničí. Prvé scény na našom území sa mali odohrávať v Kežmarku, ktorý sa objavil aj v prvej časti filmu. V pláne bolo urobiť zábery zobrazujúce predvianočné trhy. Ako vhodné miesto si vybrali ulicu pri Bazilike svätého Kríža.

Deana Horváthová Jakubisková pre Pravdu povedala, že ak by sa už túto zimu v Kežmarku snehu nedočkali, scénu na tržnici so snehom tu natočia koncom tohto roka. „Priebežne sledujeme predpovede meteorológov. Keďže počasie nám neprialo 17. marca, keď sme chceli nakrúcať, termín sme odsunuli,“ zdôraznila.

Zuzana Šlosárová, komunikačná manažérka mesta,... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
Zuzana Šlosárová, kežmarok Zuzana Šlosárová, komunikačná manažérka mesta, na ulici pri Bazilike svätého Kríža, kde sa malo včera nakrúcať.

V šestnásťtisícovom mestečku spôsobil zámer filmárov rozruch. „Ľudia sa na natáčanie filmu tešia, výrazne sa zvýšila aj návštevnosť webovej stránky mesta, kde sme o natáčaní informovali a kde sa objavili aj informácie, že do filmu hľadajú filmári komparzistov,“ prezradila komunikačná manažérka mesta Zuzana Šlosárová. Do komparzu vo filme potrebujú filmári sedem detí vo veku od deväť do 13 rokov, tridsať dospelých nad 25 rokov do úlohy ľudí, ktorí sa budú pohybovať po trhu, a ďalších desiatich do úlohy mešťanov. Záujem zahrať si vo filme prekonal všetky očakávania.

„Prihlásilo sa asi 900 ľudí, a to nielen z Kežmarku, ale aj iných častí Slovenska. Niektorí sa prišli na možnosť zahrať si vo filme osobne opýtať. Medzi nimi aj starší pán, ktorý sa vizážou a bielou bradou podobal na Mikuláša. Nebol z Kežmarku. Prišiel i mladík, ktorý uviedol, že v jednom filme si už ako komparzista zahral. Záujemcovia museli vyplniť dotazník, ktorý bol na našej webovej stránke. Uviesť museli vek, konfekčnú veľkosť, číslo topánok, výšku, obvod hlavy, no a, samozrejme, meno a kontakt a priložiť fotografiu,“ povedala Šlosárová. Manželia Jakubiskovci záujemcom o komparz odkazujú, že aj po odklade nakrúcania si ich údaje uchovajú a na vybraných sa obrátia niekoľko dní pred cvaknutím klapky.

Oslovení obyvatelia mesta o ďalšom nakrúcaní Perinbaby v ich meste vedia. „Dozvedel som sa o tom v médiách. Ja som sa do komparzu nehlásil. Hranie nie je pre mňa. Zato moja priateľka si v prvej časti zahrala. Pri scéne v kostole sedela v prvej lavici so svojím dedkom a babkou. Vtedy mala asi šesť rokov,“ hovorí Kežmarčan Gabriel Hrebeňan. Aj keď sa do komparzu neprihlásili, Katarína Stankovičová (61) či Mária Hermelová (37) považujú nakrúcanie Perinbaby za skvelú reklamu pre mesto.

Toto miesto sa vo filme zmení na starý... Foto: Štefan Rimaj, Pravda
kežmarok, perinbaba Toto miesto sa vo filme zmení na starý predvianočný trh.

Jakubisko pre Pravdu prezradil, že v Perinbabe 2 sa objavia aj Belianske Tatry či Liptov. „V tom filme bude veľa Slovenska,“ podčiarkol. V Kežmarku by sa okrem zimnej scény mala nakrúcať v lete ešte jedna, ktorá sa bude odohrávať podobne ako v prvej časti v evanjelickom drevenom artikulárnom kostole, ktorý je zapísaný v zozname UNESCO.

Podľa zborového farára Romana Porubäna zatiaľ ho však filmári neoslovili. V kostole sa odohrávala v prvej časti filmu scéna súdu s Jakubom, aj tá, keď macocha s dcérou kradli z drevenej truhly obecné peniaze. Podľa sprievodkyne Jolany Štefaňákovej patrí tento kostol z roku 1717 k najkrajším svojho druhu na Slovensku. „Má bohatú výzdobu či vzácny barokový organ, ktorý tvorí 1263 píšťal,“ podotkla. V kostole sa stále konajú bohoslužby, ale aj sobáše a krsty.

Vo filme budú účinkovať aj dve postavy, ktoré stvárnili už nežijúce herečky. Postava Perinbaby a Zubatej. Filmári ich na účinkovanie do filmu „oživia“ vďaka moderným technológiám. Film bude o synovi Alžbetky Lukášovi a jeho putovaní svetom.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #juraj jakubisko #nakrúcanie #kežmarok #Perinbaba